Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η γειτονιά που ζούμε «μαρτυράει» τον… κίνδυνο παχυσαρκίας

Το μυστικό βρίσκεται στις υποδομές της γειτονιάς

Ο κίνδυνος παχυσαρκίας επηρεάζεται από τις υποδομές γύρω από τον τόπο κατοικίας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Public Health.

Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής την Κέιτ Μέισον, αφού ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 40.000 άτομα, 40 -70 ετών στη Μ. Βρετανία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έμεναν σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από αθλητική εγκατάσταση (γυμναστήριο, πισίνα ή γήπεδο) είχαν χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους (κατά 0,8%), χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (κατά 0,57 μονάδες) και μικρότερη περίμετρο μέσης (κατά 1,22 εκατοστά).

Η διαφορά ήταν πιο αισθητή μεταξύ των γυναικών και των ατόμων υψηλότερου εισοδήματος. Επίσης, συγκριτικά με όσους ζούσαν σε απόσταση έως μισού χιλιομέτρου από εστιατόριο πρόχειρου φαγητού, όσοι έμεναν τουλάχιστον δύο χιλιόμετρα μακριά, είχαν κατά μέσο όρο μικρότερη περίμετρο μέσης κατά 0,26 εκατοστά. Αυτό ήταν πιο αισθητό επίσης στις γυναίκες.

«Ο σχεδιασμός των πόλεων με τρόπο που να διευκολύνει καλύτερα τον υγιεινό τρόπο ζωής, πρέπει να αποτελέσει μέρος των ευρύτερων προγραμμάτων καταπολέμησης της παχυσαρκίας. Αυτό, μεταξύ άλλων, μπορεί να σημαίνει τον περιορισμό των νέων εστιατορίων πρόχειρου φαγητού σε μια γειτονιά και το πόσο κοντά βρίσκονται στα σπίτια. Από την άλλη, πρέπει να δοθούν κίνητρα για να ανοίξουν περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στις οικιστικές περιοχές που έχουν λίγες τέτοιες υποδομές, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ανοίξει τέτοιους χώρους» εξηγεί η Δρ Μέισον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί