21

MAY
2018

Νέα μέθοδος σταματάει την γλουταμίνη

«Στοπ» στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, βάζουν επιστήμονες

22 Jan 201822.32

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν έναν νέο τρόπο να στερήσουν στον καρκινικό όγκο τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί και έτσι να αναχαιτίσουν την εξέλιξή του, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt απέδειξαν ότι ένα νεο-ανακαλυφθέν συστατικό μπορεί να μπλοκάρει την απορρόφηση της γλουταμίνης από τον καρκινικό όγκο. Η παρατήρηση αυτή βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του καρκίνου που θα στοχεύουν στον κυτταρικό μεταβολισμό και θα μπορούν να αξιολογούνται μέσω τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET).

«Τα καρκινικά κύτταρα έχουν μοναδικές μεταβολικές απαιτήσεις που τα κάνουν να ξεχωρίζουν βιολογικά από τα υγιή κύτταρα. Η μεταβολική εξειδίκευση των καρκινικών κυττάρων μας δίνει μοναδικές ευκαιρίες να συνδυάσουμε την χημεία, την ακτινοχημεία και τη μοριακή απεικόνιση για να ανακαλύψουμε νέες διαγνωστικές τεχνικές για τον καρκίνο, καθώς και νέες θεραπείες», εξηγεί ο Δρ Τσαρλς, Μαννινγκ, επιστημονικός διευθυντής το Κέντρο Μοριακής Ανίχνευσης του Vanderbilt.

Η γλουταμίνη είναι ένα σημαντικό αμινοξύ για πολλές κυτταρικές λειτουργίες, περιλαμβανομένης της βιοσύνθεσης, της κυτταρικής σηματοδότησης και της προστασίας από την οξειδωτική βλάβη. Επειδή τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται πολύ γρηγορότερα από τα φυσιολογικά, χρειάζονται και περισσότερη γλουταμίνη.

Η πρωτεΐνη ACST2 είναι ο κύριος μεταφορέας της γλουταμίνης στα καρκινικά κύτταρα. Τα αυξημένα επίπεδα της ACST2 έχουν σχετιστεί με την πτωχή επιβίωση σε πολλές μορφές καρκίνου, περιλαμβανομένου του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου. Γενετικές μελέτες που έχουν πετύχει τη σίγαση του γονιδίου ACST2 στα καρκινικά κύτταρα έχουν παράγει σημαντικά αντικαρκινικά αποτελέσματα.

Οι αμερικανοί ερευνητές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και ανέπτυξαν το V-9302, τον πρώτο πολύ ισχυρό αναστολέα του μεταφορέα της γλουταμίνης. Στα καρκινικά κύτταρα που αναπτύχθηκαν in vitro και σε ζωικά μοντέλα η φαρμακολογική αναστολή του ACST2 με τον V-9302 είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ανάπτυξη και των πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, την αύξηση της οξειδωτικής βλάβης και τον αυξημένο κυτταρικό θάνατο.

«Η στόχευση του μεταβολισμού της γλουταμίνης στο επίπεδο της μεταφοράς της αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη προσέγγιση στην αντικαρκινική θεραπεία», σημειώνουν οι επιστήμονες. Επισημαίνουν ωστόσο, ότι η ταύτιση των ασθενών με εξαρτώμενους από τη γλουταμίνη όγκους και αυτή τη νέα κατηγορία αναστολέων θα απαιτήσει αξιόπιστους βιοδείκτες. Και αυτό διότι η ανταπόκριση στον V-9302 εξαρτάται περισσότερο από τη δραστηριότητα του μεταφορά του ACST2 παρά από την έκφραση του γονιδίου του μεταφορέα.

Ευτυχώς, μπορούν να αναπτυχθούν ανιχνευτές PET για τον εντοπισμό των όγκων βάσει των αυξημένων επιπέδων του μεταβολισμού της γλουταμίνης. Ήδη είναι σε εξέλιξη πέντε κλινικές μελέτες στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt για να αξιολογηθεί ο ανιχνευτής 18F-FSPG στην οπτικοποίηση των όγκων του πνεύμονα, του ήπατος, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου.

Ακόμα, οι ερευνητές δια της πρόσδεσης ενός απεικονιστικού ισότοπου στο V-9302 επιχειρούν να δουν αν το συστατικό φτάνει στον στόχο του, δηλαδή του όγκους με υψηλά ποσοστά μεταβολισμού της γλουταμίνης.

 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Ο συνδυασμός τροφών που εξουδετερώνει τη βιταμίνη Β1

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β περιλαμβάνουν κόπωση, λαχάνιασμα και μυϊκή αδυναμία

Φτιάξε την πιο νόστιμη σπιτική μπεσαμέλ με 4 υλικά

Η σπιτική μπεσαμέλ με τέσσερα υλικά είναι γρήγορη και εύκολη


Ξεπάγωμα κρέατος: Πώς γίνεται σωστά και με ασφάλεια;

Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος στο ξεπάγωμα


Οι τροφές που βάζουν «φρένο» στη συρρίκνωση του εγκεφάλου

H συρρίκνωση του εγκεφάλου φέρνει μια επιδείνωση των νοητικών λειτουργιών


Πλαστικά στον φούρνο μικροκυμάτων: Οι 3 κίνδυνοι για την υγεία

Τι πρέπει να προσέχετε όταν ζεσταίνετε το φαγητό σας


Δύο έργα από την Ελλάδα ανάμεσα στους νικητές των βραβείων Natura για το 2018

Επιβράβευση επιτυχημένων παραδειγμάτων προστασίας της φύσης


Η γυμναστική ακυρώνει τα «γονίδια της παχυσαρκίας»

Δεν μπορείτε πλέον να κατηγορείτε το DNA σας


«Όπλο» τα ψάρια ενάντια στην καρδιακή ανεπάρκεια

Ωφέλιμη η κατανάλωση ψαριών 2 φορές την εβδομάδα


Διάγνωση του καρκίνου του μαστού με… ένα χάπι!

Πρωτότυπη έρευνα για διάγνωση με υπέρυθρο φως


ΚΕΕΛΠΝΟ: Καταγράφηκαν 2.916 κρούσματα ιλαράς – Αύξηση στη Β. Ελλάδα

Η μόνη αποτελεσματική προστασία είναι ο πλήρης εμβολιασμόςΜασούτηςhemaplexΕΛΠΕ
Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία