22

JUN
2018

Αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο στον οργανισμό μας

SOS για επεξεργασμένα τρόφιμα: Έρευνα βρήκε σύνδεση με καρκίνο

15 Feb 201821.10

Πιθανή -αν και όχι βέβαιη ακόμη- είναι η σχέση ανάμεσα στα τρόφιμα υψηλής επεξεργασία και στον καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Μολονότι το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, με βάση τα νέα ευρήματα, η ταχέως αυξανόμενη κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί επεξεργασία σε μεγάλο βαθμό και περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα, χρωστικές ουσίες κ.α., «μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα περιστατικά καρκίνου τις επόμενες δεκαετίες».

Οι τροφές υψηλής επεξεργασίας περιλαμβάνουν τα συσκευασμένα ψημένα προϊόντα, τα κάθε είδους αλμυρά και γλυκά σνακ, τα αναψυκτικά με ανθρακικό, τα δημητριακά με ζάχαρη, τα έτοιμα και κατεψυγμένα γεύματα, τα επεξεργασμένα κρέατα, όσα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων, λιπών και αλατιού, αλλά λίγες βιταμίνες και φυτικές ίνες. Τέτοια τρόφιμα υπολογίζεται ότι αποτελούν έως το 50% της συνολικής καθημερινής κατανάλωσης θερμίδων σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και υψηλής χοληστερίνης. Η νέα μελέτη προσθέτει σε αυτόν τον κατάλογο πιθανώς και τον καρκίνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ματίλντ Τουβιέ του Πανεπιστημίου 13 του Παρισιού και του ινστιτούτου ιατρικών ερευνών INSERM, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", μελέτησαν στοιχεία διατροφής για σχεδόν 105.000 υγιείς ενηλίκους (22% άνδρες-78% γυναίκες) με μέση ηλικία 43 ετών.

Η διατροφή των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκε ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας των τροφών και στη συνέχεια συσχετίσθηκε με τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίσθηκαν μέσα σε μια πενταετία κατά μέσο όρο.

Διαπιστώθηκε ότι μια αύξηση κατά 10% στην αναλογία των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου συσχετιζόταν με μια αύξηση κατά 12% του κινδύνου για καρκίνο κάθε είδους (εννέα πρόσθετοι θάνατοι ανά 10.000 ανθρώπους), καθώς και 11% ειδικότερα για καρκίνο του μαστού. Δεν βρέθηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση με τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Ο κίνδυνος καρκίνου δεν φαίνεται αυξημένος για τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά κονσέρβας, τα τυριά και το φρέσκο ψωμί. Από την άλλη, η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μειωμένος κίνδυνος καρκίνου για όσους τρώνε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, αυγά, ψάρια, γάλα κ.α.

«Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που ερευνά και αναδεικνύει ότι μία αύξηση για κίνδυνο καρκίνου γενικά και ειδικότερα καρκίνου του μαστού σχετίζεται με την κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας», ανέφεραν οι ερευνητές.

Άλλοι πάντως επιστήμονες εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί κατά πόσο ουσιαστικά εντάσσονται στο «τσουβάλι» και δαιμονοποιούνται τα περισσότερα βιομηχανικά τρόφιμα.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Μουρουνέλαιο κατά της γήρανσης

Το μουρουνέλαιο παρέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών


Θες να χάσεις κιλά; Ώρα να δοκιμάσεις τον χυμό της Jennifer Lopez!

Ένα ενεργειακό smoοthie με βάση το σπανάκι


Δέρμα που ζαρώνει: Τι φταίει και τι πρέπει να κάνετε

Το λεπτό και ζαρωμένο δέρμα είναι πιο συνηθισμένο σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα


Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Μην έχετε το κινητό στην τσέπη

Ενδεχόμενο η ακτινοβολία τους να είναι επιβλαβής για την υγεία μας 

Ξεκινά και επίσημα το καλοκαίρι - Σήμερα το μεσημέρι το θερινό ηλιοστάσιο

Από αύριο οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν

Επικίνδυνα τα τατουάζ για την υγεία - Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Ποιοι ασθενείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί


Βιταμίνη του ήλιου: Από ποια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων προστατεύει η D

Συμβάλει στην υγεία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού και στην πρόληψη του καρκίνου


Μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου για όσους πίνουν λίγο αλκοόλ

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο

Επιστήμονες ρυθμίζουν το σάκχαρο με... καφέ αντί ινσουλίνης

Αναπτύσσουν μια πρωτοποριακή μέθοδο που ίσως καταστήσει περιττές τις ενέσεις

Χάστε κιλά και ρίξτε την πίεσή σας με τη δίαιτα 16:8

H απώλεια βάρους είναι δυνατή χωρίς περιορισμό στην πρόσληψη θερμίδων



Μασούτης



Mollers


Mollers



ΕΛΠΕ



ΔΕΘ




Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία