Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κατεστραμμένα μαλλιά: 3 τρόποι να τα επαναφέρετε

Συμβουλές ώστε να γίνουν πιο δυνατά και πιο υγιή

Αφιερώστε λίγο χρόνο στα μαλλιά σας. Δείχνουν αφυδατωμένα, άτονα και έχουν σπασμένες άκρες;

Μπορεί να έχετε κάποιο πρόβλημα με τις πρωτεΐνες. Το 90% των μαλλιών σας αποτελείται από πρωτεΐνες, οι εργασίες και το styling όμως (βαφές, προϊόντα κλπ.), μπορούν να απομακρύνουν τα φυσικά επίπεδα πρωτεϊνών της τρίχας και να προκαλέσουν ορατές φθορές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κομμωτές και δερματολόγοι έχουν αποκτήσει εσχάτως εμμονή με τις θεραπείες πρωτεϊνών για τα μαλλιά.

Σύμφωνα με τη δερματολόγο Francesca Fusco από το ινστιτούτο Wexler Dermatology στη Νέα Υόρκη, «δυναμώνουν τα μαλλιά, τα προστατεύουν από την απώλεια υγρασίας, τα κάνουν να δείχνουν παχύτερα και να φαίνονται πιο λαμπερά και, σε κάποιο βαθμό, αποκαθιστούν τη ζημιά».

Πρόκειται κυρίως για μαλακτικές κρέμες, ορούς και μάσκες μαλλιών που περιέχουν υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων πρωτεϊνών των μαλλιών σας, ώστε να γίνουν πιο δυνατά και πιο υγιή.

Οι πρωτεϊνικές θεραπείες δεν είναι κάτι καινούριο, έχουν βελτιωθεί θεαματικά όμως τα τελευταία χρόνια για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων. Ανάλογα με την έκταση της ζημιάς που έχουν υποστεί τα μαλλιά σας, χρειάζεστε και ανάλογης έντασης προϊόν.

Μην το παρακάνετε όμως με τις πρωτεΐνες, γιατί μπορεί τα μαλλιά να γίνουν σκληρά, δύσκαμπτα και εύθραυστα. Δείτε ποιος είναι ο κατάλληλος τύπος για τα δικά σας μαλλιά:

DIY θεραπείες

Κατάλληλη για: Υγιή ή ελαφρώς κατεστραμμένα μαλλιά

Θα βρείτε πολλές σπιτικές πρωτεϊνικές θεραπείες με υλικά που έχετε στην κουζίνα σας αν τα μαλλιά σας δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Προσοχή όμως: πολλές από αυτές βασίζονται σε αυγά, ασπράδια αυγών ή σε συνδυασμό των δύο. Δοκιμάστε κάποια συνταγή που περιλαμβάνει πρωτεΐνες από κάποιο μαλακτικό έλαιο, προκειμένου να επαναφέρετε τόσο τις πρωτεΐνες, όσο και την ενυδάτωση.

Μια συνταγή που περιέχει ελαιόλαδο και κρόκους αυγών θα κάνει αμέσως τη διαφορά και θα δείτε τα μαλλιά σας να είναι μαλακά. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε ελληνικό γιαούρτι με μέλι και λάδι καρύδας για να φτιάξετε μια μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης.

«Θυμηθείτε να ξεβγάλετε καλά, αλλιώς τα μαλλιά σας θα είναι άγρια, σκληρά και μπερδεμένα από τα κατάλοιπα των πρωτεϊνών» λέει η Fusco.

Θεραπείες πρωτεΐνης

Κατάλληλη για: Μαλλιά που έχουν υποστεί μέτρια βλάβη από βαφές

Οι θεραπείες πρωτεϊνών συχνά περιέχουν ένα μείγμα συστατικών, όπως κερατίνη και πρωτεΐνες μεταξιού, που έχουν διπλό όφελος για τα μαλλιά σας.

Κάποιες έχουν έλαιο καρύδας που έχει αποδειχθεί ότι διεισδύει στην τρίχα και δυναμώνει τα μαλλιά, κάνοντάς τα πιο εύκαμπτα. Οι πρωτεϊνικές θεραπείες βοηθούν στην πρόληψη της καταστροφής των μαλλιών, οπότε αν βάφετε τα μαλλιά σας, μην παραλείπετε να την εφαρμόζετε μία φορά τον μήνα.

Θεραπείες βαθιάς ενυδάτωσης

Κατάλληλη για: Όλους τους τύπους σοβαρά κατεστραμμένων μαλλιών λόγω πολυετούς χρήσης βαφών

Τα μαλλιά που έχουν υποστεί βλάβη από τα λευκαντικά και τις βαφές είναι αυτά που ωφελούνται περισσότερο από τις θεραπείες βαθιάς ενυδάτωσης. Είναι επίσης ιδανικές για μαλλιά που φριζάρουν.

Δοκιμάστε κάποια φόρμουλα με εκχύλισμα μαύρου ρυζιού, που είναι πλούσιο σε γλουταμινικό οξύ, ένα πρωτεϊνικό αμινοξύ, το οποίο χάνεται όταν τα μαλλιά καταστρέφονται.

Οι περισσότερες από αυτές χρησιμοποιούνται μια φορά την εβδομάδα. Μην ξεχνάτε μετά τη θεραπεία να χρησιμοποιείτε ένα κοντίσιονερ βαθιάς ενυδάτωσης για την αποκατάσταση της υγρασίας και της απαλότητας των μαλλιών.

Πηγή: onmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ