22

JUN
2018

Υπολογίζεται ότι η διάβρωση των δοντιών επηρεάζει πάνω από το 30% των ενηλίκων στην Ευρώπη

Διάβρωση δοντιών: Τροφές και ποτά που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο

26 Feb 201800.45

Η διάβρωση των δοντιών αφορά την καταστροφή του σμάλτου, όχι λόγω τερηδόνας, αλλά εξαιτίας χημικών ή μηχανικών παραγόντων.

Μία από τις βασικές αιτίες της διάβρωσης είναι η συχνή κατανάλωση τροφών ή ποτών που περιέχουν πολλά οξέα, το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά την κατανάλωση τέτοιων τροφών, η παλινδρόμηση γαστρικών οξέων κ.α.

Υπολογίζεται ότι η διάβρωση των δοντιών επηρεάζει πάνω από το 30% των ενηλίκων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, η κατανάλωση τσαγιού με γεύση φρούτων ή ακόμη και ζεστού νερού με λεμόνι ανάμεσα στα γεύματα αυξάνει έως και 11 φορές τον κίνδυνο διάβρωσης των δοντιών.

Τα πατατάκια με αλάτι και ξύδι ανήκουν επίσης στις επικίνδυνες τροφές επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα οξέων που διαβρώνουν την επιφάνεια των δοντιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι για την κατάσταση δεν ευθύνεται μόνο το τι τρώει κάποιος, αλλά και πώς και πότε το τρώει.

Η διάβρωση επηρεάζει όλη την επιφάνεια του δοντιού, σε αντίθεση με την τερηδόνα, η οποία προκαλεί τρύπες.

Η ανασκόπηση των δεδομένων έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση μεταξύ των γευμάτων ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου, εν τούτοις οι ερευνητές διευκρινίζουν: «Η τακτική κατανάλωση όξινων ποτών με αργό ρυθμό ή η παραμονή τους στη στοματική κοιλότητα πριν την κατάποσή τους, επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο διάβρωσης».

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη είναι εξίσου διαβρωτικά με όσα περιέχουν ζάχαρη, ενώ τα γλυκά και οι καραμέλες έχουν μεγάλη διαβρωτική ικανότητα όταν καταναλώνονται τακτικά.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η αύξηση των ποσοστών διάβρωσης των δοντιών οφείλεται στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς παιδιών και ενηλίκων.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Saoirse O' Toole δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι μια όξινη διατροφή συνδέεται με διάβρωση των δοντιών, όμως η μελέτη μας δείχνει την επίδραση του τρόπου κατανάλωσης των όξινων τροφίμων και ποτών».

Και προσθέτει: «Η μείωση της πρόσληψης διατροφικών οξέων μπορεί να είναι το κλειδί για την καθυστέρηση της εξέλιξης της διάβρωσης των δοντιών».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός διάβρωσης μειώθηκε στο μισό όταν τα ποτά καταναλώνονταν μαζί με τα γεύματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Dental Journal.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Μουρουνέλαιο κατά της γήρανσης

Το μουρουνέλαιο παρέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών


Θες να χάσεις κιλά; Ώρα να δοκιμάσεις τον χυμό της Jennifer Lopez!

Ένα ενεργειακό smoοthie με βάση το σπανάκι


Δέρμα που ζαρώνει: Τι φταίει και τι πρέπει να κάνετε

Το λεπτό και ζαρωμένο δέρμα είναι πιο συνηθισμένο σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα


Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Μην έχετε το κινητό στην τσέπη

Ενδεχόμενο η ακτινοβολία τους να είναι επιβλαβής για την υγεία μας 

Ξεκινά και επίσημα το καλοκαίρι - Σήμερα το μεσημέρι το θερινό ηλιοστάσιο

Από αύριο οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν

Επικίνδυνα τα τατουάζ για την υγεία - Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Ποιοι ασθενείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί


Βιταμίνη του ήλιου: Από ποια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων προστατεύει η D

Συμβάλει στην υγεία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού και στην πρόληψη του καρκίνου


Μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου για όσους πίνουν λίγο αλκοόλ

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο

Επιστήμονες ρυθμίζουν το σάκχαρο με... καφέ αντί ινσουλίνης

Αναπτύσσουν μια πρωτοποριακή μέθοδο που ίσως καταστήσει περιττές τις ενέσεις

Χάστε κιλά και ρίξτε την πίεσή σας με τη δίαιτα 16:8

H απώλεια βάρους είναι δυνατή χωρίς περιορισμό στην πρόσληψη θερμίδων



Μασούτης



Mollers


Mollers



ΕΛΠΕ



ΔΕΘ




Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία