23

ΜΑΡ
2018

Δεν εξουδετερώνει την αυξημένη κατανάλωση αλατιού

Η δίαιτα ΔΕΝ είναι «αντίδοτο» στην... κατανάλωση αλατιού

05 Μαρ 201819.30

Η υγιεινή διατροφή τελικά δεν εξουδετερώνει την αυξημένη κατανάλωση αλατιού, αποφαίνεται νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Ερευνητές από το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόι, ανέλυσαν τη διατροφή πάνω από 4.000 ατόμων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νατρίου έχουν τελικά αυξημένη αρτηριακή πιεση, ανεξαρτήτως του πόσο υγιεινή είναι εν συνόλων η διατροφή τους.

Η υπέρταση ως γνωστόν αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ αποδίδεται μεταξύ άλλων, στην ηλικία, το σωματικό βάρος και την υπερκατανάλωση νατρίου. Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που εμπεριέχονται σε φρούτα και λαχανικά πιστεύεται ότι επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι μπορεί να επιτευχθεί η μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

Παλαιότερα οι ερευνητές πίστευαν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών μπορεί να εξισορροπήσει την επίδραση του αλατιού στην αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η μελέτη INTERMAP δεν φαίνεται να επαληθεύει αυτή τη θεωρία.


Η νέα μελέτη

Στο πλαίσιο της έρευνας, που έγινε την περίοδο 1997-99, οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή 4.680 ατόμων, 40-59 ετών, από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Κίνα. Οι εθελοντές είχαν καταγράφει για τέσσερις ημέρες τη διατροφή τους, ενώ είχαν ληφθεί δείγματα ούρων, είχε γίνει μέτρηση βάρους, ύψους και αρτηριακής πίεσης.

Στα δείγματα ούρων είχαν καταγραφεί οι συγκεντρώσεις νατρίου και καλίου. Το νάτριο είναι το βασικό συστατικό του αλατιού και το κάλιο εμπεριέχεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση του αίματος.

Από την ανάλυση των διατροφικών ημερολογίων αναλύθηκε η παρουσία άνω των 80 θρεπτικών συστατικών τα οποία πιστεύεται ότι σχετίζονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, όπως η βιταμίνη C, οι φυτικές ίνες και τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ υπέρτασης και υψηλής κατανάλωσης αλατιού, ακόμα και στα άτομα που προσλάμβαναν μέσω διατροφής υψηλή ποσότητα νατρίου και άλλων συστατικών. Οι ειδικοί υπολόγισαν την πρόσληψη νατρίου από την ποσότητα του νατρίου στα ούρα και τα διατροφικά ημερολόγια.

Η μέση κατανάλωση αλατιού στο δείγμα της μελέτης ήταν 10,7 γραμμάρια την ημέρα, συνολικά. Η μέση κατανάλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 8,5 γραμ., στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία 9,6 γραμ., 13,4 γραμ. και 11,7 γραμ., αντίστοιχα.

Η κατανάλωση αλατιού πάνω από τα προαναφερόμενα όρια συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης. Η κατανάλωση επιπλέον 7 γραμ. (1,2 κουταλάκια του τσαγιού) αλάτι πάνω από τον μέσο όρο συσχετιζόταν με αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 3,7 3.7 mmHg.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια επιδημία υπερκατανάλωσης αλατιού και υπέρτασης. Η έρευνα δείχνει ότι δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας ως προς την αρτηριακή μας πίεση. Το μυστικό είναι να μην τρώμε πολύ αλάτι, ακόμα κι αν η διατροφή μας θεωρείται υγιεινή και ισορροπημένη», εξηγεί η Δρ Κουίνι Τσαν, κύρια συγγραφέας της μελέτης και μέλος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Imperial.

Και συμπληρώνει: «Καθώς η μεγάλη ποσότητα του αλατιού στη διατροφή μας προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, προτρέπουμε τις βιομηχανίες τροφίμων να μειώνουν στην περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε αλάτι».

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Typosthes.gr Social Media Awards 2017

Τι είναι η δίαιτα 5:2 που επιταχύνει τον μεταβολισμό και ωφελεί την καρδιά

Υγεία-Επιστήμη23 Μαρ 201801.20

Η διατροφή διαλείπουσας νηστείας έχει αποκτήσει φανατικούς ακόλουθους


Το ιδιαίτερα ελαφρύ βραδινό γεύμα για να μην ξυπνήσεις φουσκωμένη

Υγεία-Επιστήμη23 Μαρ 201801.00

Τι τρώμε όταν θέλουμε να αποφύγουμε τις περιττές θερμίδες;


Έλλειψη σιδήρου & καρδιακή ανεπάρκεια: 9 σημάδια ότι κινδυνεύετε

Υγεία-Επιστήμη22 Μαρ 201823.13

Η αναιμία προκαλείται συχνά από ανεπάρκεια σιδήρου


Έλληνας επιστήμονας ανέπτυξε το τεστ ΠΑΠ νέας γενιάς!

Υγεία-Επιστήμη22 Μαρ 201822.13

Αναβάθμιση της κλασσικής γυναικολογικής εξέτασης που ανέπτυξε ο Γεώργιος Παπανικολάου


Θεσσαλονίκη: Έτοιμη η «νέα» παιδοχειρουργική κλινική στο Ιπποκράτειο

Υγεία-Επιστήμη22 Μαρ 201822.13

Εγκαίνια για την ανακαινισμένη πτέρυγα που νοσηλεύονται 2.500 παιδιά ετησίως


Έρχεται η «γενετικά τροποποιημένη» μπύρα χωρίς λυκίσκο!

Υγεία-Επιστήμη21 Μαρ 201821.49

Θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και εξοικονόμηση πόρων


«Αντίδοτο» στη νόσο Αλτσχάιμερ το… πεντανόστιμο παντζάρι!

Υγεία-Επιστήμη21 Μαρ 201821.49

Ίσως επιβραδύνει την πρωτεϊνική συσσώρευση στον εγκέφαλο


Αίσθημα κόπωσης, τριχόπτωση, σπασμένα νύχια… Μήπως σας λείπει σίδηρος;

Υγεία-Επιστήμη20 Μαρ 201821.58

Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί την πιο συχνή μορφή αναιμίας


Καινοτόμος μέθοδος μετατρέπει «υπερτροφές» σε σκόνη

Υγεία-Επιστήμη20 Μαρ 201811.20

Εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία