23

SEP
2018

Δεν εξουδετερώνει την αυξημένη κατανάλωση αλατιού

Η δίαιτα ΔΕΝ είναι «αντίδοτο» στην... κατανάλωση αλατιού

05 Mar 201819.30

Η υγιεινή διατροφή τελικά δεν εξουδετερώνει την αυξημένη κατανάλωση αλατιού, αποφαίνεται νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Ερευνητές από το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόι, ανέλυσαν τη διατροφή πάνω από 4.000 ατόμων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νατρίου έχουν τελικά αυξημένη αρτηριακή πιεση, ανεξαρτήτως του πόσο υγιεινή είναι εν συνόλων η διατροφή τους.

Η υπέρταση ως γνωστόν αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ αποδίδεται μεταξύ άλλων, στην ηλικία, το σωματικό βάρος και την υπερκατανάλωση νατρίου. Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που εμπεριέχονται σε φρούτα και λαχανικά πιστεύεται ότι επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι μπορεί να επιτευχθεί η μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

Παλαιότερα οι ερευνητές πίστευαν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών μπορεί να εξισορροπήσει την επίδραση του αλατιού στην αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η μελέτη INTERMAP δεν φαίνεται να επαληθεύει αυτή τη θεωρία.


Η νέα μελέτη

Στο πλαίσιο της έρευνας, που έγινε την περίοδο 1997-99, οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή 4.680 ατόμων, 40-59 ετών, από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Κίνα. Οι εθελοντές είχαν καταγράφει για τέσσερις ημέρες τη διατροφή τους, ενώ είχαν ληφθεί δείγματα ούρων, είχε γίνει μέτρηση βάρους, ύψους και αρτηριακής πίεσης.

Στα δείγματα ούρων είχαν καταγραφεί οι συγκεντρώσεις νατρίου και καλίου. Το νάτριο είναι το βασικό συστατικό του αλατιού και το κάλιο εμπεριέχεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση του αίματος.

Από την ανάλυση των διατροφικών ημερολογίων αναλύθηκε η παρουσία άνω των 80 θρεπτικών συστατικών τα οποία πιστεύεται ότι σχετίζονται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, όπως η βιταμίνη C, οι φυτικές ίνες και τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ υπέρτασης και υψηλής κατανάλωσης αλατιού, ακόμα και στα άτομα που προσλάμβαναν μέσω διατροφής υψηλή ποσότητα νατρίου και άλλων συστατικών. Οι ειδικοί υπολόγισαν την πρόσληψη νατρίου από την ποσότητα του νατρίου στα ούρα και τα διατροφικά ημερολόγια.

Η μέση κατανάλωση αλατιού στο δείγμα της μελέτης ήταν 10,7 γραμμάρια την ημέρα, συνολικά. Η μέση κατανάλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 8,5 γραμ., στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία 9,6 γραμ., 13,4 γραμ. και 11,7 γραμ., αντίστοιχα.

Η κατανάλωση αλατιού πάνω από τα προαναφερόμενα όρια συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης. Η κατανάλωση επιπλέον 7 γραμ. (1,2 κουταλάκια του τσαγιού) αλάτι πάνω από τον μέσο όρο συσχετιζόταν με αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 3,7 3.7 mmHg.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια επιδημία υπερκατανάλωσης αλατιού και υπέρτασης. Η έρευνα δείχνει ότι δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας ως προς την αρτηριακή μας πίεση. Το μυστικό είναι να μην τρώμε πολύ αλάτι, ακόμα κι αν η διατροφή μας θεωρείται υγιεινή και ισορροπημένη», εξηγεί η Δρ Κουίνι Τσαν, κύρια συγγραφέας της μελέτης και μέλος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Imperial.

Και συμπληρώνει: «Καθώς η μεγάλη ποσότητα του αλατιού στη διατροφή μας προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, προτρέπουμε τις βιομηχανίες τροφίμων να μειώνουν στην περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε αλάτι».

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


ΠΟΥ: Από το αλκοόλ ένας στους 20 θανάτους παγκοσμίως

Η κατάχρησή του σκοτώνει 3 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο


Επικίνδυνο το μαγείρεμα με κάρβουνα ή ξύλα – Δείτε τι προκαλεί

Κίνδυνος για σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα


Κακοσμία στόματος στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τη κακή αναπνοή μερικές φορές μπορούν να τη βιώσουν και τα υγιή παιδιά


Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώτε... με τη φλούδα!

Στο σκούρο περίβλημα συγκεντρώνονται οι περισσότερες βιταμίνες


Ανησυχία για την αύξηση των ασθενειών που οφείλονται στα κουνούπια

Ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση των κουνουπιών στον αστικό ιστό

Φθινοπωρινή ισημερία: Πότε ξεκινάει «επισήμως» το φθινόπωρο

Ο Ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας να είναι περίπου ίδια

Στέρηση ύπνου: Οι 7 θανάσιμοι κίνδυνοι για την υγεία

Η χρόνια στέρηση ύπνου συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου δυνητικά θανατηφόρων παθήσεων

Mediterranean CosmosΜασούτηςHuawei Y series
Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία