Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αίσθημα κόπωσης, τριχόπτωση, σπασμένα νύχια… Μήπως σας λείπει σίδηρος;

Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί την πιο συχνή μορφή αναιμίας

*Του Dr. Δημήτρη Γρηγοράκη

Αίσθημα κόπωσης, τριχόπτωση, εύκολο σπάσιμο νυχιών, ωχρότητα προσώπου και μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια αποτελούν μερικά από τα συνήθη συμπτώματα της αναιμίας. Η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί την πιο συχνή μορφή αναιμίας και οφείλεται σε ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου.

Ο σίδηρος βρίσκεται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βιολογικές διαδικασίες. Εκτός των άλλων συμμετέχει στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, συμβάλει στην παραγωγή ενέργειας μέσω της μυοσφαιρίνης και στην ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, επιτελεί σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ενδοκρινούς λειτουργίας, καθώς είναι σημαντικό συστατικό πολλών ενζύμων.

Η σιδηροπενική αναιμία πλήττει κυρίως βρέφη, παιδιά, εφήβους και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, κυοφορούσες ή μη. Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το 3% των γυναικών έχουν σιδηροπενική αναιμία, ενώ το 20% των γυναικών εμφανίζουν μειωμένα αποθέματα σιδήρου χωρίς όμως να παρουσιάζουν αναιμία. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2011 στην Ελλάδα περίπου το 15% των παιδιών ηλικίας 6  μηνών- 5 χρονών, το 27% των εγκύων και το 20% των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών εμφάνιζαν σιδηροπενική αναιμία.

Οι αιτίες που θεωρούνται υπεύθυνες για την εμφάνιση της σιδηροπενικής αναιμίας είναι:

•             Απώλεια αίματος

•             Παρασιτώσεις

•             Δίαιτα

•             Μειωμένη απορρόφηση σιδήρου

•             Αυξημένες απαιτήσεις σε σίδηρο

Αντιμετώπιση

Η χορήγηση συμπληρώματος σιδήρου είναι η κύρια θεραπεία. Ωστόσο, η επιλογή του κατάλληλη συμπληρώματος είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της αναιμίας. Σε πολλές περιπτώσεις ο σίδηρος θα πρέπει να συνδυάζεται με άλλα θρεπτικά συστατικά, που έχουν ρόλο κατά της αναιμίας, όπως είναι οι βιταμίνες C και του συμπλέγματος Β (πχ. φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 κλπ.),μέταλλα και ιχνοστοιχεία (πχ. ψευδάργυρος, χαλκός, σελήνιο κλπ.), όπως και βότανα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επομένως, το κατάλληλο συμπλήρωμα θα πρέπει να διαθέτει τα παραπάνω χαρακτηριστικά προκειμένου να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της αναιμίας. Μία μοναδική φόρμουλα σιδήρου(HEMA PLEX), προτείνεται όχι μόνο για την αντιμετώπιση της σιδηροπενικής, αλλά και της μεγαλοβλαστικής αναιμίας (από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος). Αιματική φόρμουλα με σίδηρο (85 mg) και άλλα μέταλλα, που έχουν ρόλο κατά της αναιμίας, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 κλπ.), L-κυστεΐνη, βότανα πλούσια σε βιοφλαβονοειδή και προανθοκυανιδίνες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βιοπερίνη και πράσινα μέρη φυτών (πλούσια σε χλωροφύλλη και ιχνοστοιχεία): μπρόκολο, σπανάκι, σπιρουλίνα, χλορέλλα κ.ά.

Γιατί μια περιεκτική φόρμουλα σιδήρου έναντι άλλων σκευασμάτων;

Η περιεκτική φόρμουλα σιδήρου πρέπει να περιέχει μια σειρά από συνεργικά συστατικά με επιστημονικά αποδεδειγμένες δράσεις ενίσχυσης της λειτουργίας του αίματος, προστασίας του κυκλοφορικού συστήματος και ολόκληρου του οργανισμού:

•             Χηλικό Σίδηρο

•             Φυσική Βιταμίνη C(300mg

•             Σύμπλεγμα βιοφλαβονοειδών.

•             Βιοπερίνη

•             Κυστείνη

•             Συνεργικούς παράγοντες όπως βιταμίνες της Ομάδας Β, μέταλλα και φυσικές τροφές (σπανάκι, μπρόκολο, σπιρουλίνα).

Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο συνδυασμό μαρτυρούν σημαντική διαφορά, ήδη από την πρώτη μέρα, όσον αφορά τη ζωτικότητα και την ποιότητα ζωής τους. Μπορεί να αποτελεί ένα ιδανικό συμπλήρωμα, καθώς περιέχει υψηλή ποσότητα σιδήρου (85 mg/δοσολογία), βιταμίνης Β12 (500 μg) και φυλικού οξέος (400 μg), καθώς και ένα πλήθος φυτικών συνεργικών συστατικών που μεγιστοποιούν την απορρόφηση των δραστικών ουσιών. Διατίθεται σε ταμπλέτες βαθμιαίας αποδέσμευσης για μεγαλύτερη απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα η σε φυτικές κάψουλες για γρήγορη αύξηση του σιδήρου και γρήγορη παροχή οξυγόνου στους ιστούς. Οι κάψουλες προτιμώνται ιδιαίτερα από εκείνους του αθλητές που χρειάζονται άμεσα αποτελέσματα. Καμία από τις δύο μορφές (ταμπλέτες και κάψουλες) δεν περιέχει γλουτένη.

*Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD

Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ίλον Μασκ εξηγεί γιατί παίρνει κεταμίνη – Πού υποστηρίζει ότι τον βοηθάει
«Υπάρχουν φορές που έχω κατά κάποιο τρόπο… μια αρνητική χημική κατάσταση στον εγκέφαλό μου, όπως η κατάθλιψη, υποθέτω»
Ο Ίλον Μασκ εξηγεί γιατί παίρνει κεταμίνη – Πού υποστηρίζει ότι τον βοηθάει
ΚΚΕ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο
«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει στο πλάι του Κυπριακού λαού για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη με μία και μόνη κυριαρχία»
ΚΚΕ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο
Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μη διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν
«Χρειαζόμαστε όμως και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών, οι οποίες κι αυτές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν κι αυτές...
Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μη διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν