18

JUL
2018

Σημαντική έρευνα για την πρόληψη της ασθένειας

Γυναίκες: Διατροφή χωρίς κόκκινο κρέας ενάντια στον καρκίνο

02 Apr 201821.08

Μια νέα βρετανική μελέτη υποστηρίζει ότι μια διατροφή χωρίς κόκκινο κρέας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης απομακρυσμένου (περιφερικού) καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο International Journal for Cancer.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λιντς, στο πλαίσιο διεθνούς μελέτης για το κατά πόσο το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια ή η χορτοφαγική διατροφή σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και τον πρωκτό, συνέκριναν διάφορα διατροφικά σχήματα σε σχέση με συγκεκριμένα τμήματα του παχέος εντέρου. Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τακτικά κόκκινο κρέας συγκριτικά με αυτούς που δεν έτρωγαν κόκκινο κρέας είχαν υψηλότερη συχνότητα απομακρυσμένου καρκίνου του παχέος εντέρου, συγκεκριμένα στο τμήμα όπου αποθηκεύονται τα κόπρανα.

Σύμφωνα με τον Δρ Ντιεγκο Ραδα Φερναντεζ ντε Ζαουρεγκουι, «η επίπτωση των διαφόρων ειδών κόκκινου κρέατος και διατροφικών προτύπων στα σημεία εκδήλωσης του καρκίνου είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην μελέτη του δίπολου διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου».

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνο του παχέος εντέρου. Αλλά τα στοιχεία προέρχονταν από έρευνες εστιασμένες σε συγκεκριμένα διαιτητικά πρότυπα και σημεία εμφάνισης του καρκίνου στο έντερο.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες πήραν στοιχεία από τη μελέτη United Kingdom Women’s Cohort Study, στη οποία είχαν εγγραφεί 32.147 γυναίκες από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκοτία. Οι συμμετέχουσες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 17 χρόνια, κατά μέσο όρο.

Εκτός από τις διατροφικές τους συνήθειες, είχαν αναφερθεί και 462 ορθοκολικοί καρκίνοι και 335 καρκίνοι στο παχύ έντερο, οι 119 ήταν περιφερικοί καρκίνοι του παχέος εντέρου. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι υπήρχε σχέση μεταξύ τεσσάρων διατροφικών σχημάτων και του ορθοκολικού καρκίνου

«Η μελέτη όχι μόνο ρίχνει φως στο πως η κατανάλωση κρέατος μπορεί να επηρεάσει τμήματα του ορθού και του πρωκτού διαφορετικά και υπογραμμίζει τη σημασία του σχεδιασμού πολιτικών υγείας για την πρόληψη του καρκίνου», σχολιάζει η Τζανετ Κέιντ, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Διατροφικής Επιστήμης του Λιντς.


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Πέντε σημεία που δεν βάζουμε ποτέ αντηλιακό... αλλά θα έπρεπε

Η χρήση αντηλιακού συνιστάται όλο τον χρόνο, αλλά το καλοκαίρι επιβάλλεται

Έρευνα: Πώς κρίνουν τη δημόσια και την ιδιωτική Υγεία οι Θεσσαλονικείς

Τι αναφέρει η μεγάλη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης


Αρχαία μαύρη σαρκοφάγος 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο!

Οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα για την ταυτότητα της σαρκοφάγου


Tα πορτοκάλια «ασπίδα προστασίας» για τα μάτια – Πόσο πρέπει να τρώτε

Πάνω από 60% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας


Γιατί δεν μπορούμε να κόψουμε εύκολα το κάπνισμα;

Ψυχολογικός ο λόγος που επιμένει αυτή η συνήθειαΒαλεριάνα: Οι μοναδικές ιδιότητες της θαυματουργής ρίζας

Πάντα όμως παίρνουμε την άδεια του γιατρού για τη χρήση της


Ποιες είναι οι 5 καλύτερες πόλεις να πάτε ταξίδια με φίλους;

Πέντε πολύ φιλόξενοι προορισμοί για εσάς και την παρέα σας


Αν φοράτε γραβάτες… προσοχή – Δείτε από τι μπορεί να κινδυνεύετε!

Προσπαθήστε να τη δένετε όσο το δυνατόν πιο χαλαρά γύρω από τον λαιμόCoca-Cola το σχολείοMediterranean CosmosΜασούτηςBlue LagoonMollersΕΛΠΕΔΕΘ
Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία