18

JUL
2018

Οι συμβουλές των ειδικών για την περίοδο της νηστείας

Διατροφικός οδηγός για τη Μεγάλη Εβδομάδα: Τι να φάτε και τι να αποφύγετε

03 Apr 201821.22

Για να περάσετε όμορφα τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας χωρίς ανεπιθύμητες αδιαθεσίες, γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και αλλαγές στο βάρος σας, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών!


Τις ημέρες της νηστείας:

Κάντε 5 γεύματα την ημέρα, δηλαδή 3 κυρίως (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο) και 2 ενδιάμεσα γεύματα (σνακ). Μην αμελήσετε να συνοδεύσετε το μεσημεριανό και το δείπνο σας με σαλάτα και μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα. Καλές επιλογές για ενδιάμεσα γεύματα είναι τα φρούτα σε συνδυασμό με ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί επιφέρουν γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού.

Προσέξτε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αμυλούχων τροφίμων. Επιλέξτε απλές φέτες ψωμιού και όχι μπαγκέτες, μετριάστε την κατανάλωση μακαρονιών και ρυζιού. Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης από τα επεξεργασμένα (λευκά), καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο).

Καταναλώστε θαλασσινά όπως χταπόδι, σουπιές, γαρίδες και οστρακοειδή. Τα θαλασσινά είναι καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και ταυτόχρονα είναι φτωχά σε θερμίδες. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χοληστερόλη των θαλασσινών επηρεάζει ελάχιστα τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.


Μεγάλο Σάββατο & Κυριακή του Πάσχα

«Σπάστε» τη νηστεία με μαγειρίτσα ή, αν δεν σας αρέσουν τα εντόσθια, με κάποια άλλη σούπα. Οι σούπες είναι μια καλή τροφή και βοηθάνε το στομάχι να δεχτεί ξανά τις ζωικές τροφές μετά τη νηστεία.

-Συνοδεύστε τα κρεατικά με άφθονες σαλάτες, καθώς οι φυτικές ίνες τους δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφών και βοηθούν στην αποβολή της από τον οργανισμό.

-Καλό θα ήταν να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού και για να δώσετε γεύση να προσθέσετε μυρωδικά και μπαχαρικά. Ειδικά η ρίγανη προστατεύει από τη δημιουργία επικίνδυνων ουσιών στο κρέας που παράγονται από το ψήσιμό του σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

-Άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος καλό θα ήταν να προσέξουν την κατανάλωση φαγητών με εντόσθια.

-Αν το μεσημεριανό σας γεύμα είναι πολύ φορτωμένο σε θερμίδες, προσπαθήστε το δείπνο να είναι πιο ελαφρύ, π.χ. χορτόσουπα ή σαλάτα με αυγό.

-Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διαχείριση των τροφίμων, γιατί τις ημέρες αυτές παρατηρούνται πολλά κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων.

Πηγή: Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(2)


Πέντε σημεία που δεν βάζουμε ποτέ αντηλιακό... αλλά θα έπρεπε

Η χρήση αντηλιακού συνιστάται όλο τον χρόνο, αλλά το καλοκαίρι επιβάλλεται

Έρευνα: Πώς κρίνουν τη δημόσια και την ιδιωτική Υγεία οι Θεσσαλονικείς

Τι αναφέρει η μεγάλη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης


Αρχαία μαύρη σαρκοφάγος 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο!

Οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα για την ταυτότητα της σαρκοφάγου


Tα πορτοκάλια «ασπίδα προστασίας» για τα μάτια – Πόσο πρέπει να τρώτε

Πάνω από 60% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας


Γιατί δεν μπορούμε να κόψουμε εύκολα το κάπνισμα;

Ψυχολογικός ο λόγος που επιμένει αυτή η συνήθεια



Βαλεριάνα: Οι μοναδικές ιδιότητες της θαυματουργής ρίζας

Πάντα όμως παίρνουμε την άδεια του γιατρού για τη χρήση της


Ποιες είναι οι 5 καλύτερες πόλεις να πάτε ταξίδια με φίλους;

Πέντε πολύ φιλόξενοι προορισμοί για εσάς και την παρέα σας


Αν φοράτε γραβάτες… προσοχή – Δείτε από τι μπορεί να κινδυνεύετε!

Προσπαθήστε να τη δένετε όσο το δυνατόν πιο χαλαρά γύρω από τον λαιμό



Coca-Cola το σχολείο



Mediterranean Cosmos



Μασούτης



Blue Lagoon



Mollers



ΕΛΠΕ



ΔΕΘ




Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία