18

JUL
2018

Και βοηθάει άμεσα στην επούλωση των πληγών

Επίδεσμος… ένεση σταματάει την αιμορραγία στο λεπτό!

03 Apr 201822.05

Αμερικανοί επιστήμονες έφτιαξαν έναν ενέσιμο «επίδεσμο», από συστατικά τροφών και νανοσωματίδια, που όχι μόνο σταματά απίστευτα γρήγορα την αιμορραγία, αλλά βοηθά επίσης τις πληγές να επουλωθούν πιο γρήγορα, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Acta Biomaterialia.

Τα τελευταία χρόνια, διάφορες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν νέα υλικά που να επουλώνουν γρήγορα την πληγή, αλλά όταν πρόκειται για εσωτερικά τραύματα τότε η αντιμετώπισή τους αποτελεί πραγματική πρόκληση.

Ερευνητές του τμήματος Βιοχημικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Α&Μ στο Τέξας επινόησαν ένα πλήρως ενέσιμο επίδεσμο, που δομείται από γέλη από φύκια και δισδιάστατα νανοσωματίδια. Συνδυαστικά αυτά τα υλικά σχηματίζουν μια υδρογέλη, με υψηλή απορροφησιμότητα, και μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό που λειτουργεί εξαιρετικά καλά ως επικάλυμμα στην πληγή.

«Τα ενέσιμα υδροτζελ είναι πολλά υποσχόμενα υλικά για τα εσωτερικά τραύματα και την αιμορραγία, αφού τα βιοϋλικά από τα οποία απαρτίζονται μπορούν να εισαχθούν στην πληγή με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο», αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου.

Η κύρια δραστική ουσία του ενέσιμου υδροτζελ είναι μια ζελατινοειδής κ-καρραγενάνη, που εξάγεται από κόκκινα εδώδιμα φύκια και χρησιμοποιείται ως φυτική πηκτίνη σε πολλά τρόφιμα.

Σε προηγούμενη μελέτης τους οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Α&Μ είχαν ανακαλύψει ότι τα υδροτζελ μπορούν να ενισχυούν με την χρήση νανοπυριτικών αλάτων που βελτιώνουν τη δομή του τζελ σχηματίζοντας ένα πλαίσιο και το μετατρέπουν έτσι σε έναν «ενέσιμο επίδεσμο».

Όταν δοκίμασαν το νέο επίδεσμο σε ζωικούς και ανθρώπινους ιστούς σε εργαστηριακές συνθήκες παρατήρησαν ότι το υδροτζελ πυροδοτούσε την πήξη του αίματος σε λιγότερο από τρία λεπτά.

Επιπλέον, διαπίστωσαν σημαντικά βελτίωση στην ιστολογική αναγέννηση και την επούλωση του τραύματος στα εργαστηριακά δείγματα. Και το καλύτερο απ’ όλα ήταν ότι τα νανοσωματίδια που απαρτίζουν την υδρογέλη μπορούν επίσης να διοχετεύσουν και φαρμακευτικές ουσίες στο σημείο της πληγής, με τον ρυθμό που απαιτείται για να προαχθεί η ίαση.

«Ο ιδανικός ενέσιμος επίδεσμος θα πρέπει να στεροποιείται μετά την έγχυση στην περιοχή της πληγής και να προάγει την φυσική πήξη», εξηγεί ο Ακχιλες Γκαχαρβαρ μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι προς το παρόν ο νέος επίδεσμος δεν έχει δοκιμαστεί σε τραύματα ανθρώπων αλλά σε κάθε περίπτωση είναι θέμα χρόνου μέχρι να τεθεί στη διάθεση των γιατρών στην καθημερινή κλινική πράξη.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Πέντε σημεία που δεν βάζουμε ποτέ αντηλιακό... αλλά θα έπρεπε

Η χρήση αντηλιακού συνιστάται όλο τον χρόνο, αλλά το καλοκαίρι επιβάλλεται

Έρευνα: Πώς κρίνουν τη δημόσια και την ιδιωτική Υγεία οι Θεσσαλονικείς

Τι αναφέρει η μεγάλη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης


Αρχαία μαύρη σαρκοφάγος 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο!

Οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα για την ταυτότητα της σαρκοφάγου


Tα πορτοκάλια «ασπίδα προστασίας» για τα μάτια – Πόσο πρέπει να τρώτε

Πάνω από 60% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας


Γιατί δεν μπορούμε να κόψουμε εύκολα το κάπνισμα;

Ψυχολογικός ο λόγος που επιμένει αυτή η συνήθειαΒαλεριάνα: Οι μοναδικές ιδιότητες της θαυματουργής ρίζας

Πάντα όμως παίρνουμε την άδεια του γιατρού για τη χρήση της


Ποιες είναι οι 5 καλύτερες πόλεις να πάτε ταξίδια με φίλους;

Πέντε πολύ φιλόξενοι προορισμοί για εσάς και την παρέα σας


Αν φοράτε γραβάτες… προσοχή – Δείτε από τι μπορεί να κινδυνεύετε!

Προσπαθήστε να τη δένετε όσο το δυνατόν πιο χαλαρά γύρω από τον λαιμόCoca-Cola το σχολείοMediterranean CosmosΜασούτηςBlue LagoonMollersΕΛΠΕΔΕΘ
Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία