15

OCT
2018

Εξαιρετικά ευεργετικά λαχανικά για την υγεία των καρωτίδων

Τα λαχανικά που σώζουν τις καρωτίδες αρτηρίες!

05 Apr 201820.32

Οι καρωτίδες είναι μεγάλα αιμοφόρα αγγεία τα οποία παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο, στον λαιμό και στο πρόσωπο. Οι καρωτίδες είναι δύο, μία στη δεξιά και μία στην αριστερή πλευρά του λαιμού.

Η συσσώρευση λιπαρών ουσιών (πλάκας) στις καρωτίδες μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση (αθηροσκλήρωση), στένωση και απόφραξη των δύο αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAHA της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας και της Αμερικανικής Ένωσης για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο, ορισμένα λαχανικά αποδεικνύονται εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία των καρωτίδων, καθώς συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες 954 γυναικών, εστιάζοντας στο πόσο συχνά έτρωγαν λαχανικά και ποια είδη λαχανικών προτιμούσαν. Όσον αφορά τη συχνότητα, οι συμμετέχουσες έπρεπε να δηλώσουν αν έτρωγαν λαχανικά «ποτέ» έως «τρεις ή και περισσότερες φορές την ημέρα». Τα είδη λαχανικών που εξετάστηκαν ήταν:

-Σταυρανθή (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κέιλ, λαχανίδες)

-Άλλιον (π.χ. κρεμμύδι, σκόρδο)

-Κίτρινα/πορτοκαλί/κόκκινα (π.χ. καρότο, πιπεριά, κολοκύθα)

-Πράσινα φυλλώδη (π.χ. σπανάκι, ρόκα, μαρούλι, σέσκουλο)

-Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια)

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης υπέρηχο στις γυναίκες ώστε να μετρήσουν το πάχος του τοιχώματος των καρωτίδων τους και τον βαθμό συσσώρευσης πλάκας στο εσωτερικό των καρωτίδων τους.

Όπως διαπιστώθηκε, μεταξύ των γυναικών που κατανάλωναν πολλά και αυτών που κατανάλωναν λίγα λαχανικά (ασχέτως είδους) παρατηρήθηκε μια διαφορά της τάξης των 0,05 χιλιοστών στο πάχος του τοιχώματος των καρωτίδων τους. Μια τέτοια διαφορά θεωρείται σημαντική, καθώς αύξηση μόλις 0,1 χιλιοστών συσχετίζεται με 10-18% αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες μελέτες που έχουν εστιάσει στην επίδραση διαφόρων τύπων λαχανικών στην αθηροσκλήρωση, την υποκείμενη αιτία των καρδιαγγειακών νοσημάτων» αναφέρει η Lauren Blekkenhorst, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

Όσο για τα λαχανικά με τα μεγαλύτερα οφέλη, αυτά φάνηκε να είναι τα σταυρανθή. Για κάθε μερίδα 10 γραμμάριων την ημέρα, υπολογίστηκε ότι το πάχος του τοιχώματος των καρωτίδων μειώνεται κατά 0,8%. Για τα υπόλοιπα είδη λαχανικών μεμονωμένα δεν φάνηκε να προκύπτουν αντίστοιχα οφέλη.

«Αφού συνυπολογίσαμε τον τρόπο ζωής, παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και άλλους διατροφικούς παράγοντες, τα αποτελέσματά μας συνέχισαν να υποδεικνύουν μια προστατευτική επίδραση των σταυρανθών σε σχέση με την υγεία των καρωτίδων» καταλήγει η Blekkenhorst.

Βάλτε λοιπόν στη ζωή σας το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λοιπά μέλη της «οικογένειας» των σταυρανθών, όχι μόνο για την αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση τους, αλλά και για τα οφέλη τους στην υγεία των καρωτίδων αρτηριών!

Πηγή: onmed.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(2)


Από τα Πόζαρ στη Χαλκιδική – Όσα πρέπει να ξέρεις για τα ιαματικά λουτρά

Μία χρηστική ανάλυση των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα


Μαίες Θεσσαλονίκης: Να αλλάξει το μοντέλο εγκυμοσύνης και τοκετού

Γράφει στο typosthes.gr η Πρόεδρος Συλλόγου Μαιών Θεσσαλονίκης Βικτωρία Μοσχάκη


Β. Βαΐτση: Δαιμονοποίηση των καισαρικών και των γυναικολόγων

Άρθρο της γυναικολόγου Βιολέττα Βαΐτση* για τον «Τ.Θ.»


Όνειρα: Το κόλπο για να θυμάστε τι είδατε στον ύπνο σας!

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Νευροεπιστήμης στην πόλη Λυόν της Γαλλίας

Στέλιος Παπαβέντσης: Ο γνωστός παιδίατρος αναλύει τη βιομηχανία τοκετών

Ο Στ. Παπαβέντσης, παιδίατρος/σύμβουλος γαλουχίας μιλάει στο «typosthes.gr»

Καισαρικές χωρίς αιτία: Τι ισχύει στη Θεσσαλονίκη

Παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Οι καισαρικές έχουν σχεδόν διπλασιασθεί διεθνώς από το 2000

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, που ανέλυσε στοιχεία για 169 χώρες

Υγιεινές τροφές που ανεβάζουν… «ύπουλα» τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα!

Οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου συνδέονται με προβλήματα υγείας

Mediterranean CosmosΜασούτης

Mollers
Typosthes.gr - Twitter


NLPTyposthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία