Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ποια είναι η καλύτερη στάση στον ύπνο για να νιώσετε ξεκούραστοι

Πολλές φορές ενώ κοιμόμαστε αλλάζουμε στάση χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Νιώθετε μόνιμα κουρασμένοι ακόμη κι αν έχετε απολαύσει τις συνιστώμενες 8 ώρες ύπνου; Ή μήπως βλέπετε τις δυνάμεις σας να σας εγκαταλείπουν πριν καν φύγετε από το γραφείο; Ίσως για όλα αυτά φταίει η στάση του ύπνου σας!

Αναλόγως τι μας βολεύει καλύτερα, μπορεί να ξαπλώνουμε ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι για να κοιμηθούμε πιο εύκολα, όμως πολλές φορές ενώ κοιμόμαστε αλλάζουμε στάση χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αυτές οι αλλαγές στάσης μπορεί να μας «κοστίσουν» σε ποιότητα ύπνου ή να μας προκαλέσουν διάφορους πόνους ή άλλες ενοχλήσεις, αναφέρει η Σέλμπι Χάρις, καθηγήτρια στο Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα ύπνου, όσοι κοιμούνται ανάσκελα –υπολογίζεται ότι αποτελούν μόλις το 8% του πληθυσμού– απολαμβάνουν συχνά καλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο, καθώς η στάση αυτή συνδέεται με λιγότερους πόνους στο σώμα αλλά και πιο σπάνιες κρίσεις καούρας.

Η Χάρις συμπληρώνει πως η δημοφιλέστερη στάση ύπνου με διαφορά είναι είτε στη δεξιά είτε στην αριστερή πλευρά, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τον πόνο στον ώμο ή στο ισχίο και επίσης να πυροδοτήσει κρίσεις καούρας.

Από την άλλη, ο ύπνος μπρούμυτα δεν συνιστάται από τους ειδικούς, καθώς η πίεση που ασκείται σε ολόκληρο το σώμα είναι τεράστια. Αυτή η στάση ύπνου, που θεωρείται μακράν η χειρότερη, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, καθώς και πόνους στους μυς ή στις αρθρώσεις.

Αν παρόλα αυτά επιμένετε να κοιμάστε στο πλάι, η Χάρις συνιστά να χρησιμοποιείτε ένα χοντρό μαξιλάρι για επαρκή υποστήριξη του αυχένα καθώς και ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα για να μειώσετε την καταπόνηση της μέσης σας. Όσο για τον ύπνο μπρούμυτα, καλό είναι το μαξιλάρι να είναι σχετικά λεπτό για να αποφευχθεί ο πόνος στον αυχένα.

Αν πάλι προσπαθείτε να παραμείνετε ξαπλωμένοι ανάσκελα κατά τη διάρκεια του ύπνου, η Χάρις συμβουλεύει να ράψετε δύο μπαλάκια του τένις στις πιτζάμες σας, ένα σε κάθε πλευρά, καθώς η ενόχληση που θα νιώσετε μέσα στον ύπνο σας όταν προσπαθήσετε να γυρίσετε στο πλάι θα σας αναγκάσει να παραμείνετε στη σωστή στάση!

Πηγή: onmed.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 5 λέξεις «κλειδιά» για τη Θεσσαλονίκη του αύριο – Ποια τα ατού, ποια τα «αγκάθια»
Ημερίδα της Marketing Greece με κεντρικό μήνυμα «Από το Χθες στο Αύριο. Μαζί διαμορφώνουμε το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης»
Οι 5 λέξεις «κλειδιά» για τη Θεσσαλονίκη του αύριο – Ποια τα ατού, ποια τα «αγκάθια»
Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση - Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα
Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιος κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών
Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση - Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα