Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιατί οι καυτερές πιπεριές είναι επικίνδυνες για την υγεία μας;

Μπορούν να προκαλέσουν τρομερούς πονοκεφάλους

Οι καυτερές πιπεριές δεν είναι για όλους. Όμως, νέα έρευνα δείχνει ότι μία πολύ καυτερή πιπεριά μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει πρόβλημα υγείας. 

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου BMJ Case Reports, νεαρός άνδρας που συμμετείχε σε διαγωνισμό κατανάλωσης καυτερών πιπεριών, αφού έφαγε ένα συγκεκριμένο είδος, την Carolina Reaper, που θεωρείται μια από της πιο καυτερές πιπεριές, κατέληξε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του αμερικανικού νοσοκομείου με αφόρητους πόνους στον αυχένα και το κρανίο. Αρχικά υποβλήθηκε σε διαγνωστικές εξετάσεις για διάφορες νευρολογικές παθήσεις, αλλά όλες βγήκαν αρνητικές.

Η αξονική τομογραφία όμως αποκάλυψε ότι αρκετές αρτηρίες στον εγκέφαλο του είχαν στένωση και έτσι ετέθη η διάγνωση συνδρόμου αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσυστολής. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από πρόσκαιρη στένωση των αρτηριών, η οποία συχνά συνοδεύεται από δυνατούς πονοκεφάλους. Μερικές φορές προκαλείται ως παρενέργεια από τη λήψη φαρμάκων ή ναρκωτικών ουσιών.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση συσχέτισης του συνδρόμου με την κατανάλωση καυτερών πιπεριών, αν και όπως λένε η κατανάλωση πιπεριού καγιεν έχει ήδη σχετιστεί με τη στένωση της στεφανιαίας αρτηρίας και το έμφραγμα.

Ο Δρ Νοα Ροσεν, διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο σύστημα υγείας Northwell της Νέας Υόρκης εξηγεί ότι οι πιπεριές μπορούν να έχουν παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο. «Αναστρέψιμη μεν αλλά η στένωση των αιμμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου είναι επικίνδυνη. Έχει ήδη σχετιστεί με συγκεκριμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα διεγερτικά και την ινδική κάνναβη, και τώρα και με την καψαϊκίνη που περιέχουν οι πιπεριές».

Και συμπληρώνει ότι εκτός από την κλασσική θεραπευτική αντιμετώπιση, η καλύτερη θεραπεία είναι η αποφυγή κατανάλωσης καυτερών πιπεριών ευθύς εξ αρχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο νεαρός άνδρας χαίρει πλέον άκρας υγείας αφού τα συμπτώματα υποχώρησαν τελικά μόνα τους και η επαναληπτική αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε πέντε εβδομάδες αργότερα έδειξε ότι οι εγκεφαλικές αρτηρίες είχαν επανέλθει στο φυσιολογικό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άναψε φωτιές ο Παππάς: Σκληρή κόντρα μετά τις δηλώσεις για συνεννόηση (VIDEO)
Είπε ότι υπήρχε προετοιμασία με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας - Αντιπαράθεση μέχρι τα ξημερώματα στη Βουλή
Άναψε φωτιές ο Παππάς: Σκληρή κόντρα μετά τις δηλώσεις για συνεννόηση (VIDEO)
Ξεσπά ο Αντώνης Κανάκης για Τέμπη: «Σε πιάνει μπόχα, αηδία» - Τα ερωτήματα που θέτει
«Ένα ακόμα δυστύχημα είναι ότι δυστυχώς επάνω σε αυτή την υπόθεση έχουν ξεκινήσει να παίζονται χίλια δυο παιχνίδια» είπε ο Αντώνης Κανάκης
Ξεσπά ο Αντώνης Κανάκης για Τέμπη: «Σε πιάνει μπόχα, αηδία» - Τα ερωτήματα που θέτει