22

JUL
2018

Άμεση και σημαντική αύξηση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές

Παράγοντας κινδύνου για Αλτχάιμερ ακόμη και… ένα βράδυ αϋπνίας!

10 Apr 201823.30

Ακόμα και ένα βράδυ αϋπνίας είναι ικανό να δώσει το έναυσμα στην συσσώρευση β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, βασικό χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academies of Sciences.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Αλκοόλ και Αλκοολισμού των ΗΠΑ, παρατήρησαν ότι τα άτομα που στερούνται για ένα βράδυ τον ύπνο παρουσιάζουν άμεση και σημαντική αύξηση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές. Η πρωτεΐνη μαζεύεται ανάμεσα στους νευρώνες και σχηματίζει πλάκες που εμποδίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ανεπάρκεια ύπνου και η συσσώρευση β-αμυλοειδούς σχετίζονται αλλά τα στοιχεία ήταν υπό αμφισβήτηση καθώς είχαν βασιστεί σε αυτοαναφορές.

Ο Δρ Εχσαν Σοκρι-Κοτζορι και οι συνεργάτες του έφτιαξαν ένα πειραματικό σκηνικό ώστε να μετρήσουν ακριβώς την επίδραση της ανεπάρκειας ύπνου στα επίπεδα β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ανθρώπων.

Ζήτησαν από 20 υγιή άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικών διαταραχών και περάσουν δύο νύχτες στο εργαστήριο. Το ένα βράδυ αφέθηκαν να κοιμηθούν και το άλλο έπρεπε να μείνουν ξάγρυπνοι.

Μετά από κάθε νύχτα οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε εγκεφαλικές απεικονίσεις για να καταγράψουν τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η στέρηση του ύπνου σχετιζόταν με σημαντική αύξηση του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, συγκριτικά με ένα βράδυ καλού ύπνου.

Επιπλέον το β-αμυλοειδές παρατηρήθηκε αυξημένο σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τη μνήμη και τη σκέψη, περιλαμβανομένου του ιππόκαμπου και του θαλάμου, που είναι σημαντικός για τις αισθητηριακές πληροφορίες στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν ο άνθρωπος δεν κοιμάται οι νευρώνες στον εγκέφαλό του συνεχίζουν να λειτουργούν και αυτό με τη σειρά του συντελεί στη συσσώρευση β-αμυλοειδούς. Επίσης, είναι ήδη γνωστό ότι ο ύπνος συντελεί στην εκκαθάριση του εγκεφάλου από τα «απορρίμματα», περιλαμβανομένου και του β-αμυλοειδούς. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι εγκεφαλικοί νευρώνες συρρικνώνονται δημιουργώντας χώρο μεταξύ των κυττάρων ώστε τα απορρίμματα να απορριφθούν πιο εύκολα.

Οι ερευνητές πάντως σκοπεύουν να συνεχίσουν τη μελέτη για να δουν αν μια βραδιά καλού ύπνου έπειτα από μια βραδιά αϋπνίας είναι ικανή να αποκαταστήσει την υγεία του εγκεφάλου και αν τα διαρκώς αυξημένα επίπεδα β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο πράγματι αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού πλακών μεταξύ των νευρώνων.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Πότε έρχεται το νέο «Ματωμένο Φεγγάρι» - Το μεγαλύτερο του αιώνα!

Ολική έκλειψη σελήνης με πολύ μεγάλη διάρκεια στα τέλη Ιουλίου


Ποιες γυναίκες είναι οι πιο… άπιστες – Τα 10 επαγγέλματα

Ποια επαγγέλματα είναι πιο επιρρεπή σε ερωτική απιστία


Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού σήμερα – Πώς θα προστατευτείτε

Πρεμιέρα καύσωνα σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα


Η κάνναβη βάζει «στοπ» στον καρκίνο – Τα αποτελέσματα 100 ερευνών

Οι ερευνητές εξέτασαν 100 προηγούμενες μελέτες και βρήκαν θετικές επιδράσεις της κάνναβης


Βάλτε σωστά το αντηλιακό σας στην παραλία – Τι πρέπει να ξέρετε

Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται μόνο όταν τα χρησιμοποιούμε σωστά


12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ενισχύονται οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού


Καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ιλαρά

Έχουν καταγραφεί 3.220 κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας από τον Μάιο του 2017


ΕΟΦ: Stop στη διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής

Τι αποφάσισε ο ΕΟΦ για δύο προϊόνταCoca-Cola το σχολείοMediterranean CosmosΜασούτηςBlue LagoonMollersΕΛΠΕΔΕΘ
Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία