18

JUL
2018

Κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση

Οι 3 τροφές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σας αν δεν μαγειρευτούν σωστά

10 Apr 201821.05

Όταν πρόκειται να μαγειρέψουμε, πρέπει να επιστρατεύουμε όλη την καλή διάθεση και το μεράκι μας και να μη βιαζόμαστε, όχι μόνο για να εξασφαλίσουμε ένα λαχταριστό πιάτο αλλά και για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες και επιπλοκές.

Δείτε τρεις περιπτώσεις που η βιασύνη και η απροσεξία στο μαγείρεμα μπορεί να οδηγήσει στην τροφική δηλητηρίαση ή ακόμη και στον πρόωρο θάνατο.

- Κοτόπουλο

Το ωμό κοτόπουλο μπορεί να έχει μολυνθεί από σαλμονέλα πριν το αγοράσουμε. Πρόκειται για μια ομάδα βακτηρίων που ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών τροφικής δηλητηρίασης. Έως και επτά ημέρες μετά την κατανάλωση του κοτόπουλου, τα βακτήρια μολύνουν τη γαστρεντερική οδό, προκαλώντας πυρετό, διάρροια, κοιλιακές κράμπες και τάση προς έμετο. Η σαλμονέλα εξουδετερώνεται όταν το κοτόπουλο μαγειρεύεται αρκετή ώρα σε υψηλή θερμοκρασία και όταν πλένουμε καλά όλες τις επιφάνειες, τα εργαλεία και τα σκεύη με τα οποία έχει έρθει σε επαφή.

- Κόκκινα φασόλια

Είναι εξαιρετικά θρεπτικά, καθώς είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, σίδηρο και πρωτεΐνες. Συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και προστατεύουν την καρδιά. Τα ωμά κόκκινα φασόλια περιέχουν όμως μεγάλες ποσότητες φυτοαιμοσυγκολλητίνης (phytohaemagglutinin), μιας φυσικής τοξίνης που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, τάση προς έμετο, διάρροια και ισχυρό πόνο στην κοιλιά, σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

- Τόνος

Όσο μεγαλύτερο είναι το ψάρι, τόσο περισσότερο υδράργυρο περιέχει. Ο υδράργυρος «συσσωρεύεται» στα μεγάλα ψάρια καθώς αυτά τρώνε άλλα, μικρότερα. Δεδομένου ότι ο τόνος μπορεί να φτάσει τα 4,5 μέτρα μήκος, κατατάσσεται στα ψάρια με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Η δηλητηρίαση από υδράργυρο έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της αρτηριακής πίεσης, τον έντονο πονοκέφαλο, τις μυϊκές συσπάσεις, την απώλεια συντονισμού και τη γενικευμένη αδυναμία. Στην περίπτωση αυτή δεν προτείνεται κάποια συγκεκριμένη τεχνική μαγειρέματος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) συνιστά απλώς να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 360 γραμμάρια ψάρια και θαλασσινά την εβδομάδα.

Πηγή: onmed.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(1)


Πέντε σημεία που δεν βάζουμε ποτέ αντηλιακό... αλλά θα έπρεπε

Η χρήση αντηλιακού συνιστάται όλο τον χρόνο, αλλά το καλοκαίρι επιβάλλεται

Έρευνα: Πώς κρίνουν τη δημόσια και την ιδιωτική Υγεία οι Θεσσαλονικείς

Τι αναφέρει η μεγάλη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης


Αρχαία μαύρη σαρκοφάγος 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο!

Οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα για την ταυτότητα της σαρκοφάγου


Tα πορτοκάλια «ασπίδα προστασίας» για τα μάτια – Πόσο πρέπει να τρώτε

Πάνω από 60% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας


Γιατί δεν μπορούμε να κόψουμε εύκολα το κάπνισμα;

Ψυχολογικός ο λόγος που επιμένει αυτή η συνήθεια



Βαλεριάνα: Οι μοναδικές ιδιότητες της θαυματουργής ρίζας

Πάντα όμως παίρνουμε την άδεια του γιατρού για τη χρήση της


Ποιες είναι οι 5 καλύτερες πόλεις να πάτε ταξίδια με φίλους;

Πέντε πολύ φιλόξενοι προορισμοί για εσάς και την παρέα σας


Αν φοράτε γραβάτες… προσοχή – Δείτε από τι μπορεί να κινδυνεύετε!

Προσπαθήστε να τη δένετε όσο το δυνατόν πιο χαλαρά γύρω από τον λαιμό



Coca-Cola το σχολείο



Mediterranean Cosmos



Μασούτης



Blue Lagoon



Mollers



ΕΛΠΕ



ΔΕΘ




Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία