27

APR
2018

Κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση

Οι 3 τροφές που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σας αν δεν μαγειρευτούν σωστά

10 Apr 201821.05

Όταν πρόκειται να μαγειρέψουμε, πρέπει να επιστρατεύουμε όλη την καλή διάθεση και το μεράκι μας και να μη βιαζόμαστε, όχι μόνο για να εξασφαλίσουμε ένα λαχταριστό πιάτο αλλά και για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες και επιπλοκές.

Δείτε τρεις περιπτώσεις που η βιασύνη και η απροσεξία στο μαγείρεμα μπορεί να οδηγήσει στην τροφική δηλητηρίαση ή ακόμη και στον πρόωρο θάνατο.

- Κοτόπουλο

Το ωμό κοτόπουλο μπορεί να έχει μολυνθεί από σαλμονέλα πριν το αγοράσουμε. Πρόκειται για μια ομάδα βακτηρίων που ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών τροφικής δηλητηρίασης. Έως και επτά ημέρες μετά την κατανάλωση του κοτόπουλου, τα βακτήρια μολύνουν τη γαστρεντερική οδό, προκαλώντας πυρετό, διάρροια, κοιλιακές κράμπες και τάση προς έμετο. Η σαλμονέλα εξουδετερώνεται όταν το κοτόπουλο μαγειρεύεται αρκετή ώρα σε υψηλή θερμοκρασία και όταν πλένουμε καλά όλες τις επιφάνειες, τα εργαλεία και τα σκεύη με τα οποία έχει έρθει σε επαφή.

- Κόκκινα φασόλια

Είναι εξαιρετικά θρεπτικά, καθώς είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, σίδηρο και πρωτεΐνες. Συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και προστατεύουν την καρδιά. Τα ωμά κόκκινα φασόλια περιέχουν όμως μεγάλες ποσότητες φυτοαιμοσυγκολλητίνης (phytohaemagglutinin), μιας φυσικής τοξίνης που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, τάση προς έμετο, διάρροια και ισχυρό πόνο στην κοιλιά, σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

- Τόνος

Όσο μεγαλύτερο είναι το ψάρι, τόσο περισσότερο υδράργυρο περιέχει. Ο υδράργυρος «συσσωρεύεται» στα μεγάλα ψάρια καθώς αυτά τρώνε άλλα, μικρότερα. Δεδομένου ότι ο τόνος μπορεί να φτάσει τα 4,5 μέτρα μήκος, κατατάσσεται στα ψάρια με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Η δηλητηρίαση από υδράργυρο έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της αρτηριακής πίεσης, τον έντονο πονοκέφαλο, τις μυϊκές συσπάσεις, την απώλεια συντονισμού και τη γενικευμένη αδυναμία. Στην περίπτωση αυτή δεν προτείνεται κάποια συγκεκριμένη τεχνική μαγειρέματος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) συνιστά απλώς να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 360 γραμμάρια ψάρια και θαλασσινά την εβδομάδα.

Πηγή: onmed.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(1)


Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι της καισαρικής;

Μελέτη σε στοιχεία περισσότερες από 97.300 γεννήσεις


«Φάρμακο» για την υγεία η σωματική άσκηση

Για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων και τον περιορισμό της χρήσης φαρμάκων


Παιδιά και δόντια: Το βούρτσισμα αρχίζει από το πρώτο δόντι στην παιδική ηλικία

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο πριν από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού


Ο έκτος πιο γερασμένος πληθυσμός στον κόσμο οι Έλληνες

Τεράστιο πρόβλημα το δημογραφικό στη χώρα μας


«Επικίνδυνη» η μέτρια κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη - Πόσο να πίνετε

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο μετέπειτα σωματικό βάρος του παιδιού


Κολπική μαρμαρυγή: Τι να τρώτε για να προστατευτείτε!

Νικήστε την πάθηση με τη βοήθεια της διατροφής


φωτ. αρχείου

ΠΦΣ: Ζητά κατεπείγουσα έρευνα για ιστοσελίδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη

Πωλεί μέσω διαδικτύου σκευάσματα διαλαλώντας πώς «τα πάντα θεραπεύονται είναι απλώς θέμα χρόνου»


Οστεοπόρωση: Οι τέσσερις σωματοφύλακες της καλής υγείας των οστών!

Ασβέστιο, Βιταμίνη D3,Μαγνήσιο και Βιταμίνη Κ2



Μασούτης



hemaplex



ΕΛΠΕ




Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία