15

AUG
2018

Μειώνει δραματικά τον κίνδυνο θανάτου

«Σωτήρια» η γυμναστική μετά από το πρώτο έμφραγμα

19 Apr 201823.00

Η σωματική δραστηριοποίηση μετά από έμφραγμα μπορεί μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο EuroPrevent 2018 της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Επιστημονική ομάδα της Σουηδικής Σχολής Επιστημών Άθλησης και Υγείας στη Στοκχόλμη έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 22.227 ασθενείς και διαπίστωσε ότι εκείνοι που ήταν πιο δραστήριοι σωματικά μετά από έμφραγμα μείωναν στο μισό τον κίνδυνο θανάτου εντός τεσσάρων ετών.

Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας και Επίδοσης του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και κατέγραψε τη σχέση σωματικής δραστηριότητας και επιβίωσης μετά από έμφραγμα. Οι 22.227 ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα είχαν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου την περίοδο 2005-2013.

Τα επίπεδα σωματικής δραστηριοποίησης είχαν καταγραφεί 6-10 εβδομάδες και 12 μήνες μετά το έμφραγμα. Η διαφορά στις απαντήσεις που είχαν δώσει οι συμμετέχοντες θεωρήθηκε ότι αντικατόπτριζαν αλλαγή στη σωματική δραστηριότητα το 12μηνο μετά το έμφραγμα.

Τόσο πριν όσο και μετά το έμφραγμα οι ασθενείς είχαν αναφέρει πόσες φορές γυμνάζονταν για 30 λεπτά ή και περισσότερο και έτσι κατηγοριοποιήθηκαν ως αδρανείς, μειωμένης δραστηριότητας, αυξημένης δραστηριότητας και διαρκώς ενεργοί. Συνολικά, 1.087 ασθενείς πέθαναν κατά τη διάρκεια των 4,2 ετών της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ των τεσσάρων κατηγοριών φυσικής δραστηριότητας και θανάτου, αφού συνεκτίμησαν την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και άλλους κλινικούς παράγοντες.

Συγκριτικά με ασθενείς που ήταν διαρκώς αδρανείς, ο κίνδυνος θανάτου ήταν 37%, 51% και 59% χαμηλότερος στις κατηγορίες μειωμένης δραστηριότητας, αυξημένης δραστηριότητας και διαρκούς δραστηριότητας, αντίστοιχα.

«Η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου με το να ενεργοποιηθούν σωματικά μετά από ένα έμφραγμα. Η γυμναστική δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα θα πρέπει να συστήνεται σε ασθενείς που έχουν επιβιώσει εμφράγματος, κατά τη λογική που συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος, η βελτίωση της διατροφής και η μείωση του στρες», σχολιάζει ο επίκουρος καθηγητής Ορζαν Εκμπλομ, συγγραφέας της μελέτης.

Και προσθέτει ότι το αποτέλεσμα αφορά όλους τους ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα, είτε είναι καπνιστές, είτε όχι, με εκτεταμένο ή μικρού εύρους έμφραγμα μυοκαρδίου. Η έρευνα θα συνεχιστεί προκειμένου να διευκρινιστεί ποια μορφή άθλησης είναι καλύτερη κι αν το περπάτημα επαρκεί ή πρέπει κάποιος να γυμναστεί πιο έντονα για να αποκομίσει όφελος.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Πέντε τρόποι να μειώσετε τους μυϊκούς πόνους μετά τη γυμναστική

Απλοί τρόποι να περιορίσετε τις ενοχλήσεις


12 τροφές γεμάτες σίδηρο – Πόσο περιέχει η καθεμία!

Η έλλειψή του είναι εξαιρετικά συχνή παγκοσμίως


Μηλόξιδο: Γιατί είναι το καλύτερο «φάρμακο» για τα μαλλιά σας!

Ένα φυσικό καλλυντικό για τα ταλαιπωρημένα μαλλιά


"Ανώμαλα θερμή" θα είναι η περίοδος μέχρι το 2022

Όπως προβλέπουν Ευρωπαίοι επιστήμονες

Νέα μέθοδος από Ελληνοκύπριο ερευνητή για τη διάγνωση σπάνιου καρκίνου

Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν νέα απλή αιματολογική μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του μυελώματος

Βήχας: Οι 6 τύποι του και τι δείχνει ο καθένας

Ανακαλύψτε την αιτία του κάθε διαφορετικού τύπου βήχα


Αισθάνεστε φούσκωμα; 5 τροφές που κάνουν την κοιλιά σας επίπεδη!

Διατροφή για διώξετε την αίσθηση πληρότητας


Πόνος στη φτέρνα: Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία μας

Πώς να ξεχωρίσετε τον ύποπτο πόνο στη φτέρνα σας


Σχεδόν 103.000 κεραυνοί έπεσαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Οι περισσότεροι των τελευταίων 14 ετών, από το 2005, όταν άρχισε η σχετική καταγραφή

Ανησυχία για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου εκφράζει η ΠΟΕΔΗΝ

Κατηγορεί την κυβέρνηση αλλά και την Περιφέρεια Αττικής για «αδιαφορία»


Mediterranean CosmosΜασούτης

ΠΟΥBlue LagoonΕΛΠΕΔΕΘ
Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία