20

OCT
2018

Μειώνει δραματικά τον κίνδυνο θανάτου

«Σωτήρια» η γυμναστική μετά από το πρώτο έμφραγμα

19 Apr 201823.00

Η σωματική δραστηριοποίηση μετά από έμφραγμα μπορεί μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο EuroPrevent 2018 της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Επιστημονική ομάδα της Σουηδικής Σχολής Επιστημών Άθλησης και Υγείας στη Στοκχόλμη έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 22.227 ασθενείς και διαπίστωσε ότι εκείνοι που ήταν πιο δραστήριοι σωματικά μετά από έμφραγμα μείωναν στο μισό τον κίνδυνο θανάτου εντός τεσσάρων ετών.

Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας και Επίδοσης του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και κατέγραψε τη σχέση σωματικής δραστηριότητας και επιβίωσης μετά από έμφραγμα. Οι 22.227 ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα είχαν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου την περίοδο 2005-2013.

Τα επίπεδα σωματικής δραστηριοποίησης είχαν καταγραφεί 6-10 εβδομάδες και 12 μήνες μετά το έμφραγμα. Η διαφορά στις απαντήσεις που είχαν δώσει οι συμμετέχοντες θεωρήθηκε ότι αντικατόπτριζαν αλλαγή στη σωματική δραστηριότητα το 12μηνο μετά το έμφραγμα.

Τόσο πριν όσο και μετά το έμφραγμα οι ασθενείς είχαν αναφέρει πόσες φορές γυμνάζονταν για 30 λεπτά ή και περισσότερο και έτσι κατηγοριοποιήθηκαν ως αδρανείς, μειωμένης δραστηριότητας, αυξημένης δραστηριότητας και διαρκώς ενεργοί. Συνολικά, 1.087 ασθενείς πέθαναν κατά τη διάρκεια των 4,2 ετών της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ των τεσσάρων κατηγοριών φυσικής δραστηριότητας και θανάτου, αφού συνεκτίμησαν την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και άλλους κλινικούς παράγοντες.

Συγκριτικά με ασθενείς που ήταν διαρκώς αδρανείς, ο κίνδυνος θανάτου ήταν 37%, 51% και 59% χαμηλότερος στις κατηγορίες μειωμένης δραστηριότητας, αυξημένης δραστηριότητας και διαρκούς δραστηριότητας, αντίστοιχα.

«Η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου με το να ενεργοποιηθούν σωματικά μετά από ένα έμφραγμα. Η γυμναστική δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα θα πρέπει να συστήνεται σε ασθενείς που έχουν επιβιώσει εμφράγματος, κατά τη λογική που συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος, η βελτίωση της διατροφής και η μείωση του στρες», σχολιάζει ο επίκουρος καθηγητής Ορζαν Εκμπλομ, συγγραφέας της μελέτης.

Και προσθέτει ότι το αποτέλεσμα αφορά όλους τους ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα, είτε είναι καπνιστές, είτε όχι, με εκτεταμένο ή μικρού εύρους έμφραγμα μυοκαρδίου. Η έρευνα θα συνεχιστεί προκειμένου να διευκρινιστεί ποια μορφή άθλησης είναι καλύτερη κι αν το περπάτημα επαρκεί ή πρέπει κάποιος να γυμναστεί πιο έντονα για να αποκομίσει όφελος.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Βιταμίνη Β3: Πού βοηθά & ποιες είναι οι καλύτερες πηγές

Bοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος


Όλη η αλήθεια για τα εμβόλια: Οι πιο κρίσιμες ερωτήσεις

Απομυθοποίηση των κυριότερων επιχειρημάτων του αντιεμβολιαστικού κινήματος


ΚΕΕΛΠΝΟ: Στους 41 οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Συνολικά 306 κρούσματα λοίμωξης έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 

Γλυκάνισος: 7 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία

Είναι γνωστός για τις θεραπευτικές του ιδιότητες


Ποιότητα ύπνου: Το φρούτο που πρέπει να αποφεύγετε το βράδυ

Ο επαρκής και καλός ύπνος είναι απαραίτητος


Νέα φάρμακα κατά της ημικρανίας, θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του18ου PHARMA point που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 και 21 Οκτωβρίου

Χυμός καρότου: Τα οφέλη του για επιδερμίδα, μάτια και ανοσοποιητικό!

Μια απίστευτη τροφή σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά


Οι τροφές που βάζουν φωτιά στο λίπος – Τι να διαλέξετε!

Συμβάλλουν σημαντικά στην καύση του λίπους


Οι ελιές είναι ο... πιο γευστικός «εχθρός» της χοληστερίνης!

Μελέτη από ελληνικό πανεπιστήμιο για τη διατροφή


Βότανα από την Κρήτη νικούν γρίπη και ιώσεις!

Αποτελέσματα ιατρικής έρευνας για την αντιμετώπιση συνήθων ιών

Mediterranean CosmosΜασούτηςMollers
Typosthes.gr - Twitter


NLPTyposthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία