27

MAY
2018

Μειώνει δραματικά τον κίνδυνο θανάτου

«Σωτήρια» η γυμναστική μετά από το πρώτο έμφραγμα

19 Apr 201823.00

Η σωματική δραστηριοποίηση μετά από έμφραγμα μπορεί μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο EuroPrevent 2018 της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Επιστημονική ομάδα της Σουηδικής Σχολής Επιστημών Άθλησης και Υγείας στη Στοκχόλμη έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 22.227 ασθενείς και διαπίστωσε ότι εκείνοι που ήταν πιο δραστήριοι σωματικά μετά από έμφραγμα μείωναν στο μισό τον κίνδυνο θανάτου εντός τεσσάρων ετών.

Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας και Επίδοσης του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και κατέγραψε τη σχέση σωματικής δραστηριότητας και επιβίωσης μετά από έμφραγμα. Οι 22.227 ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα είχαν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου την περίοδο 2005-2013.

Τα επίπεδα σωματικής δραστηριοποίησης είχαν καταγραφεί 6-10 εβδομάδες και 12 μήνες μετά το έμφραγμα. Η διαφορά στις απαντήσεις που είχαν δώσει οι συμμετέχοντες θεωρήθηκε ότι αντικατόπτριζαν αλλαγή στη σωματική δραστηριότητα το 12μηνο μετά το έμφραγμα.

Τόσο πριν όσο και μετά το έμφραγμα οι ασθενείς είχαν αναφέρει πόσες φορές γυμνάζονταν για 30 λεπτά ή και περισσότερο και έτσι κατηγοριοποιήθηκαν ως αδρανείς, μειωμένης δραστηριότητας, αυξημένης δραστηριότητας και διαρκώς ενεργοί. Συνολικά, 1.087 ασθενείς πέθαναν κατά τη διάρκεια των 4,2 ετών της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ των τεσσάρων κατηγοριών φυσικής δραστηριότητας και θανάτου, αφού συνεκτίμησαν την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και άλλους κλινικούς παράγοντες.

Συγκριτικά με ασθενείς που ήταν διαρκώς αδρανείς, ο κίνδυνος θανάτου ήταν 37%, 51% και 59% χαμηλότερος στις κατηγορίες μειωμένης δραστηριότητας, αυξημένης δραστηριότητας και διαρκούς δραστηριότητας, αντίστοιχα.

«Η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου με το να ενεργοποιηθούν σωματικά μετά από ένα έμφραγμα. Η γυμναστική δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα θα πρέπει να συστήνεται σε ασθενείς που έχουν επιβιώσει εμφράγματος, κατά τη λογική που συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος, η βελτίωση της διατροφής και η μείωση του στρες», σχολιάζει ο επίκουρος καθηγητής Ορζαν Εκμπλομ, συγγραφέας της μελέτης.

Και προσθέτει ότι το αποτέλεσμα αφορά όλους τους ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα, είτε είναι καπνιστές, είτε όχι, με εκτεταμένο ή μικρού εύρους έμφραγμα μυοκαρδίου. Η έρευνα θα συνεχιστεί προκειμένου να διευκρινιστεί ποια μορφή άθλησης είναι καλύτερη κι αν το περπάτημα επαρκεί ή πρέπει κάποιος να γυμναστεί πιο έντονα για να αποκομίσει όφελος.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Απτά οφέλη για την υγεία όσων πάνε στη δουλειά με το ποδήλατο ή με τα πόδια

Τι έδειξε μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα

Από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας έχει η Ελλάδα

Περίπου ένα στα πέντε παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο ύπνος του σαββατοκύριακου αναπληρώνει τις λίγες ώρες ύπνου των καθημερινών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας σουηδικής επιστημονικής έρευνας

Ο συνδυασμός τροφών που εξουδετερώνει τη βιταμίνη Β1

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β περιλαμβάνουν κόπωση, λαχάνιασμα και μυϊκή αδυναμία

Φτιάξε την πιο νόστιμη σπιτική μπεσαμέλ με 4 υλικά

Η σπιτική μπεσαμέλ με τέσσερα υλικά είναι γρήγορη και εύκολη


Ξεπάγωμα κρέατος: Πώς γίνεται σωστά και με ασφάλεια;

Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος στο ξεπάγωμα


Οι τροφές που βάζουν «φρένο» στη συρρίκνωση του εγκεφάλου

H συρρίκνωση του εγκεφάλου φέρνει μια επιδείνωση των νοητικών λειτουργιών


Πλαστικά στον φούρνο μικροκυμάτων: Οι 3 κίνδυνοι για την υγεία

Τι πρέπει να προσέχετε όταν ζεσταίνετε το φαγητό σας


Δύο έργα από την Ελλάδα ανάμεσα στους νικητές των βραβείων Natura για το 2018

Επιβράβευση επιτυχημένων παραδειγμάτων προστασίας της φύσης


Η γυμναστική ακυρώνει τα «γονίδια της παχυσαρκίας»

Δεν μπορείτε πλέον να κατηγορείτε το DNA σαςΜασούτηςhemaplexΕΛΠΕ
Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία