20

SEP
2018

Πολύ σημαντική η ώρα των γευμάτων

Έχετε διαβήτη; Δείτε ποια είναι η ιδανική ώρα να τρώτε πρωινό

23 Apr 201819.42

Τον σημαντικό ρόλο του πρωινού για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αναδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetic Medicine. Συγκεκριμένα, η μελέτη εστίασε στο πώς το πρωινό επηρεάζει τον δείκτη μάζας σώματος των διαβητικών (ΔΜΣ) και πώς εμπλέκεται στην παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία είναι συχνό φαινόμενο μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Έχει παρατηρηθεί πως οι άνθρωποι που ανήκουν στον βραδινό χρονότυπο, δηλαδή συνηθίζουν να ξυπνούν αργά και να κοιμούνται αργά, είναι πιο πιθανό να έχουν παραπανίσια κιλά, ωστόσο δεν είχε εξεταστεί έως τώρα αν ισχύει κάτι αντίστοιχο συγκεκριμένα για τους διαβητικούς.

Έτσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι αποφάσισαν να μελετήσουν αν ο πρωινός ή ο βραδινός χρονότυπος επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τον ΔΜΣ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και, αν τελικά αυτό ισχύει, ποιοι άλλοι παράγοντες εμπλέκονται.

Για τον σκοπό αυτόν, οι ερευνητές παρακολούθησαν 210 άτομα που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι αξιολογήθηκαν ως προς τον χρονότυπό τους αλλά και τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις τους, όπως ο προγραμματισμός των γευμάτων τους μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, υπολογίστηκε το σωματικό βάρος και ο ΔΜΣ κάθε συμμετέχοντα.

Από τις αναλύσεις των ερευνητών προέκυψε ότι όσοι διαβητικοί ανήκουν στον βραδινό χρονότυπο τείνουν να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται σημαντικές διαφορές ως προς την κατανάλωση θερμίδων συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που ανήκουν στον πρωινό χρονότυπο.

Ένας παράγοντας όμως που φάνηκε να κάνει τη διαφορά ήταν η ώρα κατανάλωσης του πρώτου γεύματος της ημέρας (αλλά όχι των επόμενων), αφού όσοι έτρωγαν νωρίτερα πρωινό έτειναν να έχουν και χαμηλότερο ΔΜΣ. Να σημειωθεί ότι όσοι συμμετέχοντες ανήκαν στον πρωινό χρονότυπο έτρωγαν το πρωινό τους μεταξύ 7.00 και 8.30 το πρωί.

Το συμπέρασμα της νέας μελέτης είναι λοιπόν πως όσοι διαβητικοί είναι… βραδινοί τύποι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μεγάλη αύξηση στο βάρος τους και η κατανάλωση πρωινού αργότερα μέσα στην ημέρα είναι ο παράγοντας-κλειδί που καθοδηγεί αυτή την εξέλιξη.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Sirimon Reutrakul, αναφέρει: «Η καθυστέρηση του πρωινού αναδεικνύεται σε νέο παράγοντα κινδύνου για τον υψηλό ΔΜΣ μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, μένει να εξεταστεί αν η χρονική μετάθεση του πρωινού μέσα στην ημέρα μπορεί να συμβάλει στην απώλεια κιλών». Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από τη σχέση πρωινού και σωματικού βάρους δεν είναι σαφείς, ο Reutrakul εκτιμά πως όσο καθυστερεί το πρώτο γεύμα της ημέρας τόσο περισσότερο απορρυθμίζεται το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται απορρύθμιση του μεταβολισμού, όπως έχουν αποδείξει παλαιότερες μελέτες.

Πηγή: onmed.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Θεσσαλονίκη: Πρωτιά και βραβείο για το νοσοκομείο Παπανικολάου!

Εισάγει υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας απομακρυσμένης διασύνδεσης


Νέες οδηγίες για τις στέρεες τροφές στα βρέφη – Όλες οι αλλαγές

Αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες, στέρεες τροφές αργότερα


Γήρανση εγκεφάλου: Με ποιες τροφές θα την καθυστερήσετε

Ρόλο-κλειδί στην υγεία του εγκεφάλου παίζει η διατροφή


14 σημάδια στο σώμα όταν η διατροφή σας αρρωσταίνει

Ξαναδείτε τη διατροφή σας εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα


Ανακαλύφθηκε ο πλανήτης «Βόλκαν» του Σποκ από το «Σταρ Τρεκ»

Βρέθηκε πλανήτης την ύπαρξη του οποίου είχαν προβλέψει οι δημιουργοί της σειράς επιστημονικής φαντασίας

Έρευνα: Η ρύπανση του αέρα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο και για άνοια

Τι ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες έπειτα από μελέτη που αφορούσε σχεδόν 131.000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών

Βρετανική έρευνα: Μόνο τα ελληνικά γιαούρτια πέρασαν το «τεστ χαμηλής ζάχαρης»

Τι έδειξε μελέτη ερευνητών των πανεπιστημίων του Λιντς και του Σάρεϊ

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο καταυλισμός στη Μόρια

Zητούν άμεση μετεγκατάσταση των ευάλωτων πληθυσμών σε άλλες χώρες της ΕΕ


Ποιες τροφές αυξάνουν την δυσοσμία από τον ιδρώτα

Υπάρχουν μερικές τροφές που συμβάλλουν εξίσου στην δυσοσμία του ιδρώτα

Οι 3 κανόνες για να κοπούν οι… λιγούρες για κάτι γλυκό το βράδυ

Σύμφωνα με έρευνα, περισσότερο από το 60% των ανθρώπων αντιμετωπίζει τέτοιου είδους επιθυμίες τις νυκτερινές ώρες
Mediterranean CosmosΜασούτηςHuawei Y series
Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία