15

AUG
2018

Αλλά και με προδιαβήτη

Είναι επικίνδυνη η κατανάλωση αυγών στα άτομα με διαβήτη;

07 May 201818.40

Τα αβγά δεν αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, αποφαίνεται νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Νικ Φουλερ από το Ινστιτούτο Παχυσαρκίας, Διατροφής, Άθλησης και Διατροφικών Διαταραχών Boden, είχαν σε προηγούμενη μελέτη εξετάσει κατά πόσο οι συμμετέχοντες είχαν πετύχει να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος, είτε έκαναν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αβγά (12 την εβδομάδα), είτε με χαμηλή περιεκτικότητα (λιγότερα από δύο). Τότε δεν είχε προκύψει διαφορά ως προς τους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου, μετά από τρεις μήνες.

Οι ίδιοι εθελοντές κλήθηκαν στην παρούσα μελέτη να ακολουθήσουν πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους για επιπλέον τρεις μήνες, κάνοντας υψηλή ή χαμηλή κατανάλωση αβγών. Ωστόσο, στη συνέχεια για ακόμα έξι μήνες οι συμμετέχοντες υπό ιατρική παρακολούθηση πάντα, συνέχισαν την υψηλή ή χαμηλή κατανάλωση αβγών.

Σε όλες τις φάσεις, και οι δύο ομάδες δεν εμφάνισαν ανεπιθύμητες αλλαγές στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου (όπως η χοληστερόλη, το σάκχαρο και η αρτηριακή πίεση του αίματος) και πέτυχαν ίση απώλεια βάρους ανεξαρτήτως κατανάλωσης αβγών.

«Παρά τις διαφορετικές συμβουλές για το ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αβγών από τα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να στερούνται τα αβγά στο πλαίσιο μια υγιεινής διατροφής», εξηγεί ο Δρ Φουλερ.

Και προσθέτει ότι «η διατροφή που έκαναν οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχε υποκαταστήσει τα κορεσμένα λιπαρά, όπως το βούτυρο, με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, όπως το ελαιόλαδο».

Ενώ τα αβγά είναι πηγή διατροφικής χοληστερόλης και οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης, η νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση αβγών έχει μικρή επίπτωση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Τα αβγά είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και μικροθρεπτικών συστατικών και μπορούν μεταξύ άλλων να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πρόσληψης λιπαρών και υδατανθράκων, ενώ έχει αποδειχθεί ότι κάνουν καλό στην υγεία των ματιών και της καρδιάς, των αγγείων, ενώ είναι επωφελή και κατά την κύηση.


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Πέντε τρόποι να μειώσετε τους μυϊκούς πόνους μετά τη γυμναστική

Απλοί τρόποι να περιορίσετε τις ενοχλήσεις


12 τροφές γεμάτες σίδηρο – Πόσο περιέχει η καθεμία!

Η έλλειψή του είναι εξαιρετικά συχνή παγκοσμίως


Μηλόξιδο: Γιατί είναι το καλύτερο «φάρμακο» για τα μαλλιά σας!

Ένα φυσικό καλλυντικό για τα ταλαιπωρημένα μαλλιά


"Ανώμαλα θερμή" θα είναι η περίοδος μέχρι το 2022

Όπως προβλέπουν Ευρωπαίοι επιστήμονες

Νέα μέθοδος από Ελληνοκύπριο ερευνητή για τη διάγνωση σπάνιου καρκίνου

Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν νέα απλή αιματολογική μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του μυελώματος

Βήχας: Οι 6 τύποι του και τι δείχνει ο καθένας

Ανακαλύψτε την αιτία του κάθε διαφορετικού τύπου βήχα


Αισθάνεστε φούσκωμα; 5 τροφές που κάνουν την κοιλιά σας επίπεδη!

Διατροφή για διώξετε την αίσθηση πληρότητας


Πόνος στη φτέρνα: Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία μας

Πώς να ξεχωρίσετε τον ύποπτο πόνο στη φτέρνα σας


Σχεδόν 103.000 κεραυνοί έπεσαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Οι περισσότεροι των τελευταίων 14 ετών, από το 2005, όταν άρχισε η σχετική καταγραφή

Ανησυχία για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου εκφράζει η ΠΟΕΔΗΝ

Κατηγορεί την κυβέρνηση αλλά και την Περιφέρεια Αττικής για «αδιαφορία»


Mediterranean Cosmos



Μασούτης





ΠΟΥ



Blue Lagoon



ΕΛΠΕ



ΔΕΘ




Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία