16

OCT
2018

Εμποδίζει την ανάπτυξη μεταστάσεων στον επιθετικό τύπο του καρκίνου

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που «σβήνει» τον καρκίνο του μαστού

07 May 201818.53

Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που όταν απενεργοποιηθεί μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη μεταστάσεων στον επιθετικό HER2-θετικό καρκίνο του μαστού.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cell Reports, ο Ζαν-Φρανσουα Κοτε από το Ινστιτούτο Κλινικής Έρευνας του Μοντρεαλ εδώ και χρόνια μελετά την καρκινική μετάσταση, βασική αιτία θανάτου των καρκινοπαθών.

«Ο καρκινικός όγκος αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται με αφύσικο ρυθμό και συναθροίζονται στον υγιή ιστό. Μερικά εξ αυτών είναι εξαιρετικά επιθετικά και καταφέρνουν να βγουν από τον όγκο και να εξαπλωθούν στο σώμα», εξηγεί ο ερευνητής.

Τα κύτταρα αυτά έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην κίνηση, αποκολλώνται από τον όγκο, μπαίνουν στην αιματική κυκλοφορία και φτάνουν έτσι σε άλλα όργανα, όπως οι πνεύμονες, τα οστά ή ο εγκέφαλος. Αυτά τα «μεταστατικά» κύτταρα είναι δύσκολο να καταστραφούν καθώς εξαπλώνονται στο σώμα και είναι επίσης πιο ανθεκτικά στις υπάρχουσες θεραπείες.

Το 90% των θανάτων από καρκίνο του μαστού αποδίδεται στις μεταστάσεις. Έτσι, οι προσπάθειες των επιστημόνων εδώ και χρόνια έχουν εστιαστεί στην πρόληψη των ογκοκυττάρων να εξαπλωθούν πέραν του αρχικού σημείου.

Ο Δρ Κοτε και οι συνεργάτες του έκαναν ένα ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Απέδειξαν ότι η πρωτεΐνη AXL επηρεάζει την εμφάνιση της μετάστασης στον HER2-θετικό καρκίνο του μαστού, μια επιθετική μορφή της νόσου που αναλογεί στο 20% των περιπτώσεων. Στον HER2-θετικό καρκίνο του μαστού τα κύτταρα με υψηλή επίπεδα της AXL είναι πιο πιθανό να αποκολληθούν από τον όγκο και να σχηματίσουν μεταστάσεις.

Οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια αλλά και δείγματα από ογκοκύτταρα ασθενών. Στη δεύτερη περίπτωση διαπιστώθηκε ότι στις γυναίκες με HER2-θετικό καρκίνο του μαστού όσο λιγότερη πρωτεΐνη AXL ήταν παρούσα, τόσο καλύτερη η επιβίωση τους.

Παλαιότερα, οι επιστήμονες είχαν συσχετίσει την πρωτεΐνη AXL με μια άλλη μορφή του καρκίνου του μαστού, τον τριπλά αρνητικό καρκίνο, αλλά κανείς δεν είχε εξετάσει την παρουσία της στον HER2-θετικό καρκίνο του μαστού.

«Βασιζόμενοι στα νέα δεδομένα, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε μια θεραπεία που θα στοχεύει στην AXL και έτσι θα μειώνει τον κίνδυνο μετάστασης», λέει ο Δρ Κοτε. Και αυτό είναι εφικτό, αφού έχει ήδη αποδειχθεί ότι η δράση της πρωτεΐνης μπορεί να ανασταλεί. Οι επιστήμονες χορήγησαν αναστολέα AXL στα ποντίκια με HER2-θετικούς όγκους και διαπίστωσαν ότι ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν μεταστάσεις.

Ο εν λόγω αναστολέας βρίσκεται υπό κλινική δοκιμή για διάφορες θεραπευτικές χρήσεις και αν όντως αποδειχθεί αποτελεσματικός τότε θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία των γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Προς το παρόν το βάρος της έρευνας έχει πέσει στον έλεγχο του περιβάλλοντος του όγκου, όπως τα αιμοφόρα αγγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα, και πως αυτό επηρεάζεται όταν αναστέλλεται η πρωτεΐνη AXL. In.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Κανένας κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές

Σύμφωνα με τις συγκεντρωτικές μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα, υπόγειων υδάτων και εδάφους, από τρία εξειδικευμένα εργαστήρια

Δίαιτα: 5 φρούτα που πρέπει να αποφεύγετε – Ποια να προτιμήσετε!

Πλούσια σε βιταμίνες αλλά και φυτικές ίνες


Θεσσαλονίκη: Οριστική λύση σε δύσκολο περιστατικό 43χρονου ασθενή

Επιτυχής χειρουργική αντιμετώπιση πολύ βαριάς άπνοιας ασθενούς στο Διαβαλκανικό


Από τα Πόζαρ στη Χαλκιδική – Όσα πρέπει να ξέρεις για τα ιαματικά λουτρά

Μία χρηστική ανάλυση των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα


Μαίες Θεσσαλονίκης: Να αλλάξει το μοντέλο εγκυμοσύνης και τοκετού

Γράφει στο typosthes.gr η Πρόεδρος Συλλόγου Μαιών Θεσσαλονίκης Βικτωρία Μοσχάκη


Β. Βαΐτση: Δαιμονοποίηση των καισαρικών και των γυναικολόγων

Άρθρο της γυναικολόγου Βιολέττα Βαΐτση* για τον «Τ.Θ.»


Όνειρα: Το κόλπο για να θυμάστε τι είδατε στον ύπνο σας!

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Νευροεπιστήμης στην πόλη Λυόν της Γαλλίας

Στέλιος Παπαβέντσης: Ο γνωστός παιδίατρος αναλύει τη βιομηχανία τοκετών

Ο Στ. Παπαβέντσης, παιδίατρος/σύμβουλος γαλουχίας μιλάει στο «typosthes.gr»
Mediterranean CosmosΜασούτης

Mollers
Typosthes.gr - Twitter


NLPTyposthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία