Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νέες θεραπείες για το διαβήτη στο 45ο συνέδριο Ενδοκρινολογίας

Τι θα παρουσιαστεί φέτος στο Πανελλήνιο Συνέδριο

Θεραπείες με ένεση για διαβήτη που θα διαρκεί 1 μήνα, νέα σύγχρονη μέθοδος ενάντια στο διαβητικό πόδι με μεταμόσχευση δέρματος από τον ίδιο τον ασθενή και άλλες νέες ανακαλύψεις θα παρουσιαστούν στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη από σήμερα και διαρκεί έως τις 12 Μαΐου.

«Οι νέες θεραπείες, που είναι ανάλογα του GLP, ρυθμίζουν καλύτερα τον σακχαρώδη διαβήτη, απομακρύνοντας τον κίνδυνο υπογλυκαιμιών και επιτυγχάνοντας και μείωση του σωματικού βάρους των πασχόντων. Επιπλέον, επειδή γίνονται μόνο μία φορά την εβδομάδα, οι διαβητικοί αποφεύγουν τις καθημερινές ενέσεις και συνεπώς συμμορφώνονται πιο εύκολα στη θεραπεία τους. Εκτός από τις ενέσιμες θεραπείες που ήδη κυκλοφορούν, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα ακόμη μία, η οποία επίσης είναι ανάλογο του GLP» εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας - Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, Ζαδάλλα Μούσλεχ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσλεχ οι νέες μορφές ινσουλίνης, που κυκλοφορούν εδώ και λίγο καιρό στη χώρα μας, αποτελούν ανάσα" για τους διαβητικούς και τα πλεονεκτήματά τους είναι ότι μιμούνται τη φυσιολογική έκκριση και δράση της ινσουλίνης του ανθρώπινου οργανισμού και μειώνουν τα υπογλυκαιμικά επεισόδια.

Μεταμόσχευση δέρματος ενάντια στους ακρωτηριασμούς διαβητικού ποδιού

Η ειδική γραμματέας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας - Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, διευθύντρια Ενδοκρινολογικού τμήματος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων», Γεωργία Κάσση παρουσίασε τη νέα μέθοδο που μας έρχεται από την Ιταλία για το που υπόσχεται να βάλει «φρένο» στους ακρωτηριασμούς διαβητικών ποδιών.

«Η σύγχρονη μέθοδος, με μεταμόσχευση δέρματος από τον ίδιο τον ασθενή, εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Περούτζια της Ιταλίας. Συγκεκριμένα ένα κομμάτι δέρματος παίρνεται από τον ίδιο τον ασθενή και αφού καλλιεργηθεί στο εργαστήριο μεταμοσχεύεται πάνω στο διαβητικό έλκος και έτσι σώζονται τα πόδια των διαβητικών που εμφανίζουν έλκη, τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε γάγγραινα και να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό εφόσον δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Η επέμβαση διαρκεί από μισή έως μία ώρα και σε δύο-τρεις ημέρες ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Το σημαντικό είναι ότι αποφεύγεται ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος, αφού αυτό προέρχεται από τον ίδιο τον πάσχοντα».

«Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχει κλινικό φροντιστήριο, όπου η Ιταλίδα Κριστιάνα Βερμίλι από το εξειδικευμένο κέντρο της Περούτζια, το οποίο είναι ένα από τα δέκα καλύτερα του κόσμου στο θέμα του διαβητικού ποδιού, θα μας παρουσιάσει τη μέθοδο αυτή. Η ομάδα που εφαρμόζει τη μέθοδο αποτελείται από δύο ενδοκρινολόγους και μια καλά εκπαιδευμένη νοσηλεύτρια χειρουργείου» επισήμανε η κ. Κάσση και συμπλήρωσε ότι «θα μπορούσε να γίνει εκπαίδευση και των Ελλήνων ενδοκρινολόγων στη μέθοδο αυτή, ώστε να βοηθηθούν οι διαβητικοί και στη χώρα μας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ακρωτηριασμοί παραμένουν ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα, γεγονός για το οποίο ευθύνονται τόσο οι ασθενείς που αμελούν να ελέγχουν συστηματικά τα πόδια τους, όσο και οι γιατροί οι οποίοι δεν κάνουν εκτεταμένο έλεγχο.

«Κάθε γιατρός πρέπει να ελέγξει τα πόδια του διαβητικού ασθενούς ακόμη και με τα χέρια του. Πρέπει να κάνει μια νευρολογική εκτίμηση, να εξετάσει την κατάσταση των αρτηριών. Είναι σημαντικό το πόδι να είναι θερμό κι αν υπάρχει τραύμα να διατηρείται η ιδανική υγρασία» είπε η κ. Κάσση.

Τέλος, η Ευανθία-Διαμάντη Κανδαράκη, καθηγήτρια ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού και γενική γραμματεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Ενδοκρινολογίας τόνισε ότι «και φέτος από το συνέδριο θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα, που θα ξεκαθαρίζει το σπουδαίο ρόλο του ενδοκρινολόγου σε μια τεράστια γκάμα ασθενειών, με πιο σπουδαία το διαβήτη και τη συνολική θεραπευτική προσέγγιση που μόνο ένας ενδοκρινολόγος μπορεί να προσφέρει».  

Στη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν οι νέες θεραπείες για την θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια από τον καθηγητή, Πέτρο Perro. «Το 30%-50% των ασθενών με πάθηση του θυρεοειδούς θα εμφανίσουν μια μορφή θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας, εκ των οποίων το 3%-5% θα έχουν σοβαρά συμπτώματα που οδηγούν έως και σε σημαντική απώλεια όρασης. Οι πιο πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η ασθένεια πλήττει 16/100.000 γυναίκες και 3/100.000 άνδρες, με τους άνδρες όμως να υποφέρουν με τις πλέον βαριές μορφές της ασθένειας, ενώ οι καπνιστές έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να την παρουσιάσουν».

Γιώργος Καλλίνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ