Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο καπνός του τσιγάρου βρίσκει τον τρόπο να «τρυπώσει» παντού

Οι «χώροι μη καπνιστών» δεν είναι κατ' ανάγκη και...άκαπνοι, όπως δείχνει μια νέα επιστημονική έρευνα

Δεν υπάρχει μόνο το ενεργητικό ή το παθητικό κάπνισμα, αλλά και το λεγόμενο κάπνισμα «από τρίτο χέρι», που σημαίνει ότι ο καπνός του τσιγάρου βρίσκει τον τρόπο του να τρυπώσει ακόμη και στους υποτιθέμενους χώρους των μη καπνιστών.

Αυτό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οφείλεται στο ότι οι τοξικές ουσίες του τσιγάρου διασπείρονται από τον αέρα, μεταφέρονται μέσα στα κτίρια και προσκολλώνται στις επιφάνειες των τοίχων και των αντικειμένων, ακόμη και σε χώρους όπου κανένας δεν καπνίζει, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρά τις δεκαετίες των αντικαπνιστικών απαγορεύσεων, η νέα μελέτη δείχνει ότι οι «χώροι μη καπνιστών» δεν είναι κατ' ανάγκη και...άκαπνοι. Με τη βοήθεια των σωματιδίων του αέρα (αερολυμάτων), οι τοξίνες του καπνού εισχωρούν παντού.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφεια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μάικλ Γουόρινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", δήλωσαν πως το βασικό μήνυμα της νέας έρευνας είναι ότι οι άνθρωποι εκτίθενται στις επιβλαβείς ουσίες του καπνού περισσότερο από ό,τι νομίζουν.

Όπως είπε ο Γουόρινγκ, «οι συνήθεις περιορισμοί στο κάπνισμα συνήθως προστατεύουν από το παθητικό κάπνισμα, αλλά, όπως δείχνει η νέα μελέτη, το κάπνισμα από τρίτο χέρι, που μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές για την υγεία με το παθητικό, είναι πολύ πιο δύσκολο να το αποφύγει κανείς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη