Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πότε πρέπει να γίνεται πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο

Ενημερωθείτε για την πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο και τα βήματα που ακολουθούνται στην εξέταση

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο θα πρέπει να γίνεται όταν έχει ξεκινάει η ανατολή των πρώτων δοντιών στο στόμα του παιδιού, δηλαδή περίπου στην ηλικία του πρώτου έτους. Στη σύγχρονη οδοντιατρική υπάρχουν ειδικοί οδοντίατροι, οι παιδοδοντίατροι οι οποίοι είναι ειδικευμένοι στην ψυχολογική προσέγγιση των παιδιών και στην αντιμετώπιση των παιδικών οδοντιατρικών προβλημάτων.

Ο παιδοδοντίατρος στην πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο οδοντιατρείο θα ελέγξει τη διάπλαση και την ανατολή των δοντιών του. Συγχρόνως ενημερώνει τους γονείς για τον τρόπο και τη συχνότητα που πρέπει να βουρτσίζουν τα παιδικά δόντια. Στα πλαίσια της πρώτης επίσκεψης οι παιδοδοντίατροι  ενημερώνουν τους γονείς με ποια οδοντόπαστα και οδοντόβουρτσα θα πρέπει να πλένουν τα δοντάκια του παιδιού τους.

Τέλος ο οδοντίατρος εξηγεί στους γονείς τους όρους της τερηδόνας και της ουλίτιδας και τους ενημερώνει για τις επικίνδυνες συνέπειες που μπορεί να έχουν στα παιδικά δόντια. Ο επόμενος οδοντιατρικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί αφότου έχουν ανατείλει όλα τα νεογιλά δόντια στο στόμα του παιδιού, δηλαδή στην ηλικία των 2,5 - 3 ετών. Σε αυτή την επίσκεψη ο παιδοδοντίατρος θα ελέγξει αν έχουν ανατείλει όλα τα δόντια του παιδιού και θα ενημερώσει τους γονείς για τυχόν ανωμαλίες είτε στον αριθμό είτε στη μορφή των δοντιών.

Στη συνέχεια θα ελέγξει το στόμα του παιδιού για την τυχόν εμφάνιση τερηδόνας και θα διαμορφώσει το απαραίτητο σχέδιο θεραπείας. Επίσης θα προσαρμόσει τη στοματική υγιεινή του παιδιού στα νέα δεδομένα της ηλικίας, συμβουλεύοντας τους γονείς να αλλάξουν τόσο την οδοντόβουρτσα όσο και την οδοντόπαστα. Ανάλογα με τον τερηδονικό κίνδυνο του παιδιού ο επόμενος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί σε 6 μήνες ή σε ένα χρόνο σύμφωνα με τις συστάσεις του παιδοδοντιάτρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί» (VIDEO)
Σάλος από την δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτού της ΝΔ, Βίκυς Φλέσσα - «Tο κράτος όλο νοσεί. Τα παιδιά τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί. Αυτή είναι η...
Βίκυ Φλέσσα για Τέμπη: «Τα παιδιά τα σκοτώσαμε όλοι και όλες μαζί» (VIDEO)