19

SEP
2018

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β

Ο συνδυασμός τροφών που εξουδετερώνει τη βιταμίνη Β1

15 May 201820.12

Ανεπάρκεια βιταμινών έχουν κατά κύριο λόγο οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή φτωχή σε υγιεινές τροφές. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης Β περιλαμβάνουν κόπωση, λαχάνιασμα και μυϊκή αδυναμία.

Η μη επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β1 ή θειαμίνης προκαλεί επίσης προβλήματα μνήμης, απώλεια μυϊκής μάζας και ακούσιες κινήσεις των ματιών. Εάν τρώτε συχνά συγκεκριμένες τροφές σε συνδυασμό με ωμό ψάρι, οστρακοειδή και καβούρια, θα μπορούσατε να αναπτύξετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη B1, όπως το ρύζι, ο αρακάς και το ψωμί ολικής αλέσεως σε συνδυασμό με φρέσκα ψάρια μπορούν να προκαλέσουν αυτή την ανεπάρκεια.

Αυτό συμβαίνει επειδή κάποια ψάρια και οστρακοειδή, συμπεριλαμβανομένης της ρέγκας, της αντσούγιας και της γαρίδας, περιέχουν ένα ένζυμο που διασπά τη βιταμίνη Β, που ονομάζεται θειαμινάση.

Το ένζυμο αντιδρά με τη βιταμίνη Β1, εξουδετερώνοντάς την, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνετε ικανοποιητική ποσότητα από τη διατροφή. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη, καθώς βοηθά στη διάσπαση των υδατανθράκων, παράγοντας γρήγορα ενέργεια. Σε ακραίες περιπτώσεις, η έλλειψη θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει τη νόσο μπέρι-μπέρι, η οποία χαρακτηρίζεται από περιφερικές νευρολογικές, εγκεφαλικές και καρδιαγγειακές ανωμαλίες.

Η πρώιμη έλλειψη προκαλεί κόπωση, ευερεθιστότητα, φτωχή μνήμη, διαταραχές του ύπνου, θωρακικό άλγος, ανορεξία, κοιλιακή δυσφορία και δυσκοιλιότητα. Το μπέρι-μπέρι είναι ενδημικό στην Ασία, στις Φιλιππίνες και σε άλλα νησιά του Ειρηνικού, όπου οι άνθρωποι τρώνε πολύ επεξεργασμένο ρύζι, το οποίο κατά τη διαδικασία της άλεσης έχει απωλέσει όλο το περιεχόμενο του σε θειαμίνη.

Η δευτεροπαθής έλλειψη θειαμίνης μπορεί να προκληθεί από μειωμένη απορρόφηση, πλήρη δυσαπορρόφηση ή διαταραχή στον μεταβολισμό της θειαμίνης. Οι ειδικοί συστήνουν την πρόσληψη 1mg βιταμίνης Β1 καθημερινά για τους άνδρες και 0,8 mg για τις γυναίκες. Τροφές πλούσιες σε Β1 είναι τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πηγή: onmed.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Έρευνα: Η ρύπανση του αέρα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο και για άνοια

Τι ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες έπειτα από μελέτη που αφορούσε σχεδόν 131.000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών

Βρετανική έρευνα: Μόνο τα ελληνικά γιαούρτια πέρασαν το «τεστ χαμηλής ζάχαρης»

Τι έδειξε μελέτη ερευνητών των πανεπιστημίων του Λιντς και του Σάρεϊ

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο καταυλισμός στη Μόρια

Zητούν άμεση μετεγκατάσταση των ευάλωτων πληθυσμών σε άλλες χώρες της ΕΕ


Ποιες τροφές αυξάνουν την δυσοσμία από τον ιδρώτα

Υπάρχουν μερικές τροφές που συμβάλλουν εξίσου στην δυσοσμία του ιδρώτα

Οι 3 κανόνες για να κοπούν οι… λιγούρες για κάτι γλυκό το βράδυ

Σύμφωνα με έρευνα, περισσότερο από το 60% των ανθρώπων αντιμετωπίζει τέτοιου είδους επιθυμίες τις νυκτερινές ώρες

Φάε το γλυκό σου... κάνοντας δίαιτα!

Γλυκό! Η λέξη ταμπού στο διαιτολόγιο

Γυναίκες: Χημικές ουσίες σε καλλυντικά «αναστατώνουν» τις ορμόνες

Η πρώτη μελέτη που εξετάζει ουσίες σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής


Θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ με… 30λεπτά άσκηση

Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν να ανατρέψουν τη νόσο σε ποντίκια


9 φρούτα και λαχανικά με… περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι!

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού


Χρόνιες παθήσεις: 10 αντιφλεγμονώδεις τροφές για να μην πονάτε!

Βεβαιωθείτε ότι τις έχετε βάλει στη διατροφή σας





Mediterranean Cosmos



Μασούτης







Huawei Y series




Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία