24

JUN
2018

Τι πρέπει να προσέχετε όταν ζεσταίνετε το φαγητό σας

Πλαστικά στον φούρνο μικροκυμάτων: Οι 3 κίνδυνοι για την υγεία

18 May 201822.44

Είτε ξαναζεσταίνετε το φαγητό που περίσσεψε από το προηγούμενο βράδυ, είτε φτιάχνετε ποπ-κορν, ο φούρνος μικροκυμάτων προσφέρει ευκολία και ταχύτητα. Ο τρόπος που τον χρησιμοποιείτε όμως, συχνά υπονομεύει την υγεία σας.

Πάντα υπήρχε ανησυχία σχετικά με τη χρήση πλαστικών (είτε μεμβράνης περιτυλίγματος, είτε πλαστικών δοχείων) στο φούρνο μικροκυμάτων, λόγω της πιθανότητας διαρροής τοξινών εξαιτίας της θερμότητας και της μόλυνσης των τροφών, άρα και του οργανισμού.

«Κάποιες από τις αρχικές ανησυχίες αφορούν τις διοξίνες στο περιβάλλον, οι οποίες είναι τοξικές ενώσεις που απελευθερώνονται όταν τα σκουπίδια καίγονται και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αναπαραγωγής ακόμη και καρκίνο», δηλώνει ο παθολόγος Dr. Matthew Mintz.

Ωστόσο, τα πλαστικά δεν περιέχουν διοξίνες. Τα πλαστικά περιέχουν δυο δυνητικά επιβλαβείς ενώσεις: τη δισφαινόλη-Α (BPA), η οποία προστίθεται για να κάνει το πλαστικό σκληρό και διαυγές, και φθαλικές ενώσεις, που καθιστούν τα πλαστικά πιο εύκαμπτα και μαλακά.

«Ακόμη και χωρίς θερμότητα, υπάρχει κάποια ανησυχία ότι τα πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή ποτά για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι επικίνδυνα και γι 'αυτό υπάρχουν τόσα μπουκάλια χωρίς BPA που διατίθενται πλέον στην αγορά», προσθέτει ο Δρ Mintz.


Καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά

Τα μικροκύματα χρησιμοποιούν σύντομα κύματα ενέργειας, τα οποία επηρεάζουν κυρίως τα μόρια του νερού για την πρόκληση δονήσεων και θερμικής ενέργειας, άρα θερμότητας. Η θερμότητα που χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε ή να ζεστάνουμε τα φαγητά διασπά τα θρεπτικά συστατικά σε κυτταρικό επίπεδο.

Είναι λοιπόν σημαντικό οι τροφές να μαγειρεύονται σε κατάλληλες θερμοκρασίες για όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διατηρούν τις θρεπτικές ουσίες τους. Το υπερβολικό ζέσταμα και μαγείρεμα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά, τονίζουν οι ειδικοί.


Χημικές αντιδράσεις

Όταν τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια ψήνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σχηματίζονται στην επιφάνειά τους ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες και ενοχοποιούνται για καρκίνους.

Ειδικά το ψήσιμο στα κάρβουνα, κρύβει ακόμη έναν κίνδυνο: το λίπος που στάζει πυρολύεται από τον καπνό και παράγονται πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες που είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι από τις ετεροκυκλικές αμίνες. Οι ενώσεις αυτές προκαλούν αλλαγές στο DNA, που συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου.


Υπογονιμότητα

Η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις σχετίζεται με προβλήματα γονιμότητας, ενώ η έκθεση του αναπτυσσόμενου εμβρύου σε διασφαινόλη-Α έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο ασθενειών, όπως διαβήτης και καρδιοπάθειες. Η συγκεκριμένη ουσία έχει απαγορευτεί σε μπιμπερό και ποτήρια για βρέφη και παιδιά.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει εκδώσει αυστηρές οδηγίες για την κατασκευή πλαστικών που προορίζονται για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων και τα οποία πρέπει να φέρουν την ένδειξη "safe microwave".

Υπάρχουν όμως επικίνδυνα πλαστικά που όταν θερμαίνονται μπορεί να μολύνουν τα τρόφιμα με επικίνδυνα χημικά. Αυτά είναι όσα αναγράφουν τους αριθμούς 3 (PVC ή βινύλιο), 6 (αφρός πολυστερίνης) ή 7 (μπορεί να περιέχουν BPA) και βρίσκονται συνήθως σε πλαστικές συσκευασίες έτοιμου φαγητού και πλαστικά μπουκάλια νερού.

Πηγή: popsugar.com

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(1)


Απόλυτος οδηγός βιταμινών: Που να τις βρείτε και πως ωφελούν την υγεία μας

Οι βιταμίνες συμπληρώνουν όλες τις ελλείψεις της διατροφής και του τρόπου ζωής μας


Μουρουνέλαιο κατά της γήρανσης

Το μουρουνέλαιο παρέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών


Θες να χάσεις κιλά; Ώρα να δοκιμάσεις τον χυμό της Jennifer Lopez!

Ένα ενεργειακό smoοthie με βάση το σπανάκι


Δέρμα που ζαρώνει: Τι φταίει και τι πρέπει να κάνετε

Το λεπτό και ζαρωμένο δέρμα είναι πιο συνηθισμένο σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα


Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Μην έχετε το κινητό στην τσέπη

Ενδεχόμενο η ακτινοβολία τους να είναι επιβλαβής για την υγεία μας 

Ξεκινά και επίσημα το καλοκαίρι - Σήμερα το μεσημέρι το θερινό ηλιοστάσιο

Από αύριο οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν

Επικίνδυνα τα τατουάζ για την υγεία - Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Ποιοι ασθενείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί


Βιταμίνη του ήλιου: Από ποια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων προστατεύει η D

Συμβάλει στην υγεία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού και στην πρόληψη του καρκίνου


Μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου για όσους πίνουν λίγο αλκοόλ

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο

Επιστήμονες ρυθμίζουν το σάκχαρο με... καφέ αντί ινσουλίνης

Αναπτύσσουν μια πρωτοποριακή μέθοδο που ίσως καταστήσει περιττές τις ενέσεις


ΜασούτηςMollers


MollersΕΛΠΕΔΕΘ
Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία