21

SEP
2018

Τι πρέπει να προσέχετε όταν ζεσταίνετε το φαγητό σας

Πλαστικά στον φούρνο μικροκυμάτων: Οι 3 κίνδυνοι για την υγεία

18 May 201822.44

Είτε ξαναζεσταίνετε το φαγητό που περίσσεψε από το προηγούμενο βράδυ, είτε φτιάχνετε ποπ-κορν, ο φούρνος μικροκυμάτων προσφέρει ευκολία και ταχύτητα. Ο τρόπος που τον χρησιμοποιείτε όμως, συχνά υπονομεύει την υγεία σας.

Πάντα υπήρχε ανησυχία σχετικά με τη χρήση πλαστικών (είτε μεμβράνης περιτυλίγματος, είτε πλαστικών δοχείων) στο φούρνο μικροκυμάτων, λόγω της πιθανότητας διαρροής τοξινών εξαιτίας της θερμότητας και της μόλυνσης των τροφών, άρα και του οργανισμού.

«Κάποιες από τις αρχικές ανησυχίες αφορούν τις διοξίνες στο περιβάλλον, οι οποίες είναι τοξικές ενώσεις που απελευθερώνονται όταν τα σκουπίδια καίγονται και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αναπαραγωγής ακόμη και καρκίνο», δηλώνει ο παθολόγος Dr. Matthew Mintz.

Ωστόσο, τα πλαστικά δεν περιέχουν διοξίνες. Τα πλαστικά περιέχουν δυο δυνητικά επιβλαβείς ενώσεις: τη δισφαινόλη-Α (BPA), η οποία προστίθεται για να κάνει το πλαστικό σκληρό και διαυγές, και φθαλικές ενώσεις, που καθιστούν τα πλαστικά πιο εύκαμπτα και μαλακά.

«Ακόμη και χωρίς θερμότητα, υπάρχει κάποια ανησυχία ότι τα πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα ή ποτά για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι επικίνδυνα και γι 'αυτό υπάρχουν τόσα μπουκάλια χωρίς BPA που διατίθενται πλέον στην αγορά», προσθέτει ο Δρ Mintz.


Καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά

Τα μικροκύματα χρησιμοποιούν σύντομα κύματα ενέργειας, τα οποία επηρεάζουν κυρίως τα μόρια του νερού για την πρόκληση δονήσεων και θερμικής ενέργειας, άρα θερμότητας. Η θερμότητα που χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε ή να ζεστάνουμε τα φαγητά διασπά τα θρεπτικά συστατικά σε κυτταρικό επίπεδο.

Είναι λοιπόν σημαντικό οι τροφές να μαγειρεύονται σε κατάλληλες θερμοκρασίες για όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διατηρούν τις θρεπτικές ουσίες τους. Το υπερβολικό ζέσταμα και μαγείρεμα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά, τονίζουν οι ειδικοί.


Χημικές αντιδράσεις

Όταν τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια ψήνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σχηματίζονται στην επιφάνειά τους ουσίες που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες και ενοχοποιούνται για καρκίνους.

Ειδικά το ψήσιμο στα κάρβουνα, κρύβει ακόμη έναν κίνδυνο: το λίπος που στάζει πυρολύεται από τον καπνό και παράγονται πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες που είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι από τις ετεροκυκλικές αμίνες. Οι ενώσεις αυτές προκαλούν αλλαγές στο DNA, που συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου.


Υπογονιμότητα

Η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις σχετίζεται με προβλήματα γονιμότητας, ενώ η έκθεση του αναπτυσσόμενου εμβρύου σε διασφαινόλη-Α έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο ασθενειών, όπως διαβήτης και καρδιοπάθειες. Η συγκεκριμένη ουσία έχει απαγορευτεί σε μπιμπερό και ποτήρια για βρέφη και παιδιά.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει εκδώσει αυστηρές οδηγίες για την κατασκευή πλαστικών που προορίζονται για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων και τα οποία πρέπει να φέρουν την ένδειξη "safe microwave".

Υπάρχουν όμως επικίνδυνα πλαστικά που όταν θερμαίνονται μπορεί να μολύνουν τα τρόφιμα με επικίνδυνα χημικά. Αυτά είναι όσα αναγράφουν τους αριθμούς 3 (PVC ή βινύλιο), 6 (αφρός πολυστερίνης) ή 7 (μπορεί να περιέχουν BPA) και βρίσκονται συνήθως σε πλαστικές συσκευασίες έτοιμου φαγητού και πλαστικά μπουκάλια νερού.

Πηγή: popsugar.com

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(1)


Στέρηση ύπνου: Οι 7 θανάσιμοι κίνδυνοι για την υγεία

Η χρόνια στέρηση ύπνου συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου δυνητικά θανατηφόρων παθήσεων


Θεσσαλονίκη: Πρωτιά και βραβείο για το νοσοκομείο Παπανικολάου!

Εισάγει υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας απομακρυσμένης διασύνδεσης


Νέες οδηγίες για τις στέρεες τροφές στα βρέφη – Όλες οι αλλαγές

Αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες, στέρεες τροφές αργότερα


Γήρανση εγκεφάλου: Με ποιες τροφές θα την καθυστερήσετε

Ρόλο-κλειδί στην υγεία του εγκεφάλου παίζει η διατροφή


14 σημάδια στο σώμα όταν η διατροφή σας αρρωσταίνει

Ξαναδείτε τη διατροφή σας εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα


Ανακαλύφθηκε ο πλανήτης «Βόλκαν» του Σποκ από το «Σταρ Τρεκ»

Βρέθηκε πλανήτης την ύπαρξη του οποίου είχαν προβλέψει οι δημιουργοί της σειράς επιστημονικής φαντασίας

Έρευνα: Η ρύπανση του αέρα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο και για άνοια

Τι ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες έπειτα από μελέτη που αφορούσε σχεδόν 131.000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών

Βρετανική έρευνα: Μόνο τα ελληνικά γιαούρτια πέρασαν το «τεστ χαμηλής ζάχαρης»

Τι έδειξε μελέτη ερευνητών των πανεπιστημίων του Λιντς και του Σάρεϊ
Mediterranean CosmosΜασούτηςHuawei Y series
Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία