Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πώς σακούλα από μαγαζί στη Θεσσαλονίκη σκότωσε μία φάλαινα

Διεθνή δημοσιεύματα για το ζήτημα των πλαστικών στις ελληνικές θάλασσες

Αργό και βασανιστικό θάνατο βρίσκουν θηλαστικά στις ελληνικές θάλασσας από τις μεγάλες ποσότητας πλαστικού που καταπίνουν. Το νέο πόρισμα του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» που εδρεύει στην Αθήνα είναι καταπέλτης και μάλιστα κάνει το γύρο του κόσμου με διεθνή δημοσιεύματα για το ζήτημα.

Ο επικεφαλής των θαλασσιών βιολόγων στο Ινστιτούτο, Αλέξανδρος Φραντζής, αναφέρει στους βρετανικούς Times πως έχει βρεθεί φάλαινας-φυσητήρας γένος αρσενικού κοντά στη Μύκονο η οποία είχε καταπιεί περισσότερα από 100 πλαστικά αντικείμενα, ανάμεσα σε αυτα και πλαστικές σακούλες σαν κι εκείνες του σούπερ μάρκετ. Μάλιστα μία από αυτές ήταν από ένα μαγαζί που σέρβιρε κεμπάπ στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή περίπου 500 μίλια μακριά. 

«Είμαστε υπόλογοι». λέει ο κ. Φραντζής στους Times και συμπλήρωσε «αυτό θα χειροτερεύσει, καθώς τα πλαστικά απόβλητα αυξάνονται στο Αιγαίο».

Οι φάλαινες φυσητήρες είναι ένα είδος υπό εξαφάνιση. 1.800 από αυτές βρίσκονται στη Μεσόγειο και 200 στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει επίσης βρεθεί νεκρή φάλαινα-φυσητήρας στην Ισπανία με 30 κιλά πλαστικό στο στομάχι της.

Την ίδια στιγμή, κινδυνεύουν και οι θαλάσσιες χελώνες. Από την αρχή του έτους, αναφέρει το Ινστιτούτο, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 18 θάνατοι σπάνιων ειδών χελώνας στο Αιγαίο. 

Σύμφωνα με έρευνες, το 90% των απόβλητων που επιπλέουν στην Μεσόγειο ή σκεπάζουν τον βυθό της, είναι πλαστικό. Υπολογίζεται σε 1.2 εκατομμύρια πλαστικού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο-ένα από τα υψηλότερα, ντροπιαστικά ρεκόρ στον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου
Δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος
Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου