21

OCT
2018

Ερευνητές εξέτασαν πετσέτες κουζίνας και έχουν αποτελέσματα…

Πετσέτες κουζίνας – Τι κινδύνους κρύβουν για την υγεία σας!

12 Jun 201801.41

Η σύνθεση μιας οικογένειας και οι συνήθειες υγιεινής που ακολουθούν τα μέλη της στην κουζίνα, επηρεάζουν το μικροβιακό φορτίο των πετσετών με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται παθογόνοι οργανισμοί που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου εξέτασαν πετσέτες κουζίνας και διαπίστωσαν ότι η διατροφή, το είδος της χρήσης και η υγρασία στις πετσέτες κουζίνας μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της ανάπτυξης παθογόνων που ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις.

Συγκεκριμένα, το 49% των πετσετών κουζίνας που εξετάστηκαν στη μελέτη, είχαν μικροβιακή ανάπτυξη που αυξανόταν ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και την παρουσία παιδιών στο νοικοκυριό.

Η πολλαπλή χρήση μιας πετσέτας για σκούπισμα επιφανειών, σκευών και των χεριών, είχε μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο από πετσέτες για μεμονωμένη χρήση, ενώ η υγρασία των πετσετών είχε μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων από τις στεγνές.

Από τα 49 δείγματα που ήταν θετικά σε μικροβιακή ανάπτυξη, το 36,7% είχε κολοβακτηρίδια, το 36,7% εντερόκοκκο και το 14,3% σταφυλόκοκκο.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν 100 πετσέτες κουζίνας μετά από χρήση ενός μηνός. Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα βακτήρια και τα αναγνώρισαν σε βιοχημικές δοκιμασίες.

Ο σταφυλόκοκκος απομονώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις σε οικογένειες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού στάτους και σε εκείνες με παιδιά.

Το ποσοστό κολοβακτηριδίων ήταν υψηλότερο όταν οι πετσέτες ήταν υγρές, σε αυτές πολλαπλών χρήσεων και όταν οι οικογένειες δεν έκαναν φυτοφαγική διατροφή.

«Η παρουσία πιθανώς παθογόνων μικροοργανισμών στις πετσέτες της κουζίνας δείχνει ότι μπορεί να ευθύνονται για την επιμόλυνση του τροφικού φορτίου. Οι υγρές πετσέτες και εκείνες πολλαπλής χρήσης θα πρέπει να αποφεύγονται και οι μεγάλες οικογένειες, όπως κι εκείνες με ηλικιωμένα μέλη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην τήρηση των κανόνων υγιεινής», ανέφερε η Δρ Σουσέλα Μπιραντζια-Χουρντογιαλ.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στην Ατλάντα.

Πηγή: onmed.gr


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Δεν πάει ο νους σας... τα πιο βρώμικα πράγματα που ακουμπάτε κάθε μέρα (VIDEO)

Και ποιος είναι ο “βασιλιάς” των εστιών μικροβίων της καθημερινότητας

Βιταμίνη Β3: Πού βοηθά & ποιες είναι οι καλύτερες πηγές

Bοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος


Όλη η αλήθεια για τα εμβόλια: Οι πιο κρίσιμες ερωτήσεις

Απομυθοποίηση των κυριότερων επιχειρημάτων του αντιεμβολιαστικού κινήματος


ΚΕΕΛΠΝΟ: Στους 41 οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Συνολικά 306 κρούσματα λοίμωξης έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 

Γλυκάνισος: 7 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία

Είναι γνωστός για τις θεραπευτικές του ιδιότητες


Ποιότητα ύπνου: Το φρούτο που πρέπει να αποφεύγετε το βράδυ

Ο επαρκής και καλός ύπνος είναι απαραίτητος


Νέα φάρμακα κατά της ημικρανίας, θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του18ου PHARMA point που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 και 21 Οκτωβρίου

Χυμός καρότου: Τα οφέλη του για επιδερμίδα, μάτια και ανοσοποιητικό!

Μια απίστευτη τροφή σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά





Mediterranean Cosmos



Μασούτης



Mollers




Typosthes.gr - Twitter


NLP



Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία