17

JUL
2018

Ανασκόπηση στοιχείων ερευνών σε χιλιάδες εθελοντές

Τα 14 «αγκάθια» της καθιστικής ζωής… ακόμη και αν γυμνάζεστε!

04 Jul 201820.36

Η καθιστική ζωή είναι επιβαρυντική για την υγεία ακόμα κι αν κάποιος γυμνάζεται τακτικά σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Δρ Αλπα Πατελ, διευθύντρια Στρατηγικής της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας υποστηρίζει ότι όταν κάποιος παραμένει σε καθήμενη στάση για έξι ή περισσότερες ώρες την ημέρα διατρέχει 19% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με όταν κάθε τρεις ή λιγότερες ώρες ημερησίως.

Επίσης, οι ερευνητές προσθέτουν ότι η καθιστική συμπεριφορά συνδέεται με 14 διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νεφρική νόσος, η αυτοκτονία, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η ηπατική νόσος, η πνευμονοπάθεια, το πεπτικό έλκος και άλλες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Αλτσχάιμερ, οι νευρικές και μυοσκελετικές διαταραχές.

Να σημειωθεί ότι προκειμένου να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 128.000 άνδρες και γυναίκες που είχαν λάβει μέρος σε έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Όλοι στην αρχή της μελέτης ήταν ελεύθεροι μειζόνων παθήσεων. Κατά τη διάρκεια των 21 ετών που ακολούθησαν σχεδόν 49.000 άτομα απεβίωσαν.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πως το παρατεταμένο καθισιό κάνει κακό στην υγεία, οι ερευνητές εικάζουν ότι τα άτομα που περνούν πολύ χρόνο καθήμενα ενδεχομένως να υιοθετούν και άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση σνακς.

Εξάλλου αυστραλιανή μελέτη έχει δείξει ότι το 90% του χρόνου εκτός εργασίας είναι φάση ακινησίας, με περισσότερους από τους μισούς ανθρώπου να βλέπουν τηλεόραση ή να κάνουν χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Το παρατεταμένο καθισιό έχει ήδη σχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και σακχάρου στο αίμα, υπέρταση και υψηλή ινσουλίνη, αλλά και φλεγμονή που προκαλείται από την παχυσαρκία.

«Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί το καθισιό σχετίζεται με θάνατο από καρδιακή, ηπατική και νεφρική νόσο, αλλά και καρκίνο, διαβήτη και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης. Μένει πάντως να διερευνηθεί η σχέση της καθιστικής συμπεριφοράς με τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας, νόσου Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, καθώς και των νευρικών και μυοσκελετικών διαταραχών.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Πέντε σημεία που δεν βάζουμε ποτέ αντηλιακό... αλλά θα έπρεπε

Η χρήση αντηλιακού συνιστάται όλο τον χρόνο, αλλά το καλοκαίρι επιβάλλεται

Έρευνα: Πώς κρίνουν τη δημόσια και την ιδιωτική Υγεία οι Θεσσαλονικείς

Τι αναφέρει η μεγάλη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης


Αρχαία μαύρη σαρκοφάγος 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο!

Οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα για την ταυτότητα της σαρκοφάγου


Tα πορτοκάλια «ασπίδα προστασίας» για τα μάτια – Πόσο πρέπει να τρώτε

Πάνω από 60% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας


Γιατί δεν μπορούμε να κόψουμε εύκολα το κάπνισμα;

Ψυχολογικός ο λόγος που επιμένει αυτή η συνήθειαΒαλεριάνα: Οι μοναδικές ιδιότητες της θαυματουργής ρίζας

Πάντα όμως παίρνουμε την άδεια του γιατρού για τη χρήση της


Ποιες είναι οι 5 καλύτερες πόλεις να πάτε ταξίδια με φίλους;

Πέντε πολύ φιλόξενοι προορισμοί για εσάς και την παρέα σας


Αν φοράτε γραβάτες… προσοχή – Δείτε από τι μπορεί να κινδυνεύετε!

Προσπαθήστε να τη δένετε όσο το δυνατόν πιο χαλαρά γύρω από τον λαιμόCoca-Cola το σχολείοMediterranean CosmosΜασούτηςBlue LagoonMollersΕΛΠΕΔΕΘ
Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία