21

SEP
2018

Ανασκόπηση στοιχείων ερευνών σε χιλιάδες εθελοντές

Τα 14 «αγκάθια» της καθιστικής ζωής… ακόμη και αν γυμνάζεστε!

04 Jul 201820.36

Η καθιστική ζωή είναι επιβαρυντική για την υγεία ακόμα κι αν κάποιος γυμνάζεται τακτικά σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Δρ Αλπα Πατελ, διευθύντρια Στρατηγικής της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας υποστηρίζει ότι όταν κάποιος παραμένει σε καθήμενη στάση για έξι ή περισσότερες ώρες την ημέρα διατρέχει 19% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με όταν κάθε τρεις ή λιγότερες ώρες ημερησίως.

Επίσης, οι ερευνητές προσθέτουν ότι η καθιστική συμπεριφορά συνδέεται με 14 διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νεφρική νόσος, η αυτοκτονία, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η ηπατική νόσος, η πνευμονοπάθεια, το πεπτικό έλκος και άλλες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Αλτσχάιμερ, οι νευρικές και μυοσκελετικές διαταραχές.

Να σημειωθεί ότι προκειμένου να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 128.000 άνδρες και γυναίκες που είχαν λάβει μέρος σε έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Όλοι στην αρχή της μελέτης ήταν ελεύθεροι μειζόνων παθήσεων. Κατά τη διάρκεια των 21 ετών που ακολούθησαν σχεδόν 49.000 άτομα απεβίωσαν.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πως το παρατεταμένο καθισιό κάνει κακό στην υγεία, οι ερευνητές εικάζουν ότι τα άτομα που περνούν πολύ χρόνο καθήμενα ενδεχομένως να υιοθετούν και άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση σνακς.

Εξάλλου αυστραλιανή μελέτη έχει δείξει ότι το 90% του χρόνου εκτός εργασίας είναι φάση ακινησίας, με περισσότερους από τους μισούς ανθρώπου να βλέπουν τηλεόραση ή να κάνουν χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Το παρατεταμένο καθισιό έχει ήδη σχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και σακχάρου στο αίμα, υπέρταση και υψηλή ινσουλίνη, αλλά και φλεγμονή που προκαλείται από την παχυσαρκία.

«Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί το καθισιό σχετίζεται με θάνατο από καρδιακή, ηπατική και νεφρική νόσο, αλλά και καρκίνο, διαβήτη και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης. Μένει πάντως να διερευνηθεί η σχέση της καθιστικής συμπεριφοράς με τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας, νόσου Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, καθώς και των νευρικών και μυοσκελετικών διαταραχών.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Στέρηση ύπνου: Οι 7 θανάσιμοι κίνδυνοι για την υγεία

Η χρόνια στέρηση ύπνου συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου δυνητικά θανατηφόρων παθήσεων


Θεσσαλονίκη: Πρωτιά και βραβείο για το νοσοκομείο Παπανικολάου!

Εισάγει υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας απομακρυσμένης διασύνδεσης


Νέες οδηγίες για τις στέρεες τροφές στα βρέφη – Όλες οι αλλαγές

Αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες, στέρεες τροφές αργότερα


Γήρανση εγκεφάλου: Με ποιες τροφές θα την καθυστερήσετε

Ρόλο-κλειδί στην υγεία του εγκεφάλου παίζει η διατροφή


14 σημάδια στο σώμα όταν η διατροφή σας αρρωσταίνει

Ξαναδείτε τη διατροφή σας εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα


Ανακαλύφθηκε ο πλανήτης «Βόλκαν» του Σποκ από το «Σταρ Τρεκ»

Βρέθηκε πλανήτης την ύπαρξη του οποίου είχαν προβλέψει οι δημιουργοί της σειράς επιστημονικής φαντασίας

Έρευνα: Η ρύπανση του αέρα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο και για άνοια

Τι ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες έπειτα από μελέτη που αφορούσε σχεδόν 131.000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών

Βρετανική έρευνα: Μόνο τα ελληνικά γιαούρτια πέρασαν το «τεστ χαμηλής ζάχαρης»

Τι έδειξε μελέτη ερευνητών των πανεπιστημίων του Λιντς και του Σάρεϊ
Mediterranean CosmosΜασούτηςHuawei Y series
Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία