17

JUL
2018

Ψυχολογικός ο λόγος που επιμένει αυτή η συνήθεια

Γιατί δεν μπορούμε να κόψουμε εύκολα το κάπνισμα;

12 Jul 201819.25

Η αίσθηση της απώλειας της ταυτότητας είναι ένας σοβαρός λόγος που απωθεί πολλούς καπνιστές από το να διακόψουν την επιβλαβή αυτή συνήθεια, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Substance Use.

«Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα αυτό που πραγματικά κάνουν είναι μια προσπάθεια να «θάψουν» μια πτυχή της ταυτότητάς τους και να δομήσουν μια νέα. Και αυτό μπορεί να είναι σκληρό. Ειδικά όταν κάτι μπορεί να είναι μέρος του μεγαλύτερου μέρους της ενήλικης ζωής σου. Κι ενώ οι περισσότεροι καταφέρνουν τελικά να σταματήσουν να καπνίζουν, δεν είναι λίγες οι φορές που τελικά υποκύπτουν και ξανα-ανάβουν το τσιγάρο», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Κέιτλιν Νοτλεϊ.

Παραδέχεται βέβαια ότι το τσιγάρο προκαλεί και σωματική εξάρτηση αλλά εικάζει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντισταθούν στους κοινωνικούς πειρασμούς.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν σε βάθος συνεντεύξεις που είχαν δώσει άτομα που είχαν αρχικά διακόψει το κάπνισμα και μετά είχαν ξαναρχίσει. Περίπου 40 καπνιστές περιέγραφαν τη σχέση τους με το τσιγάρο και τις προηγούμενες απόπειρές τους να σταματήσουν να καπνίζουν, ενώ είχαν αναφέρει και τους λόγους που είχαν υποτροπιάσει.

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε 23 άτομα που είχαν δώσει τις πλέον λεπτομερείς πληροφορίες.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι η υποτροπή σχετιζόταν με μια ευρεία γκάμα συναισθηματικών παραγόντων. Σχετιζόταν με την επιθυμία των πρώην καπνιστών να ανακτήσουν την χαμένη κοινωνική τους ταυτότητα, δηλαδή την ταυτότητα του καπνιστή. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να είναι μέλη μιας κοινωνικής ομάδας, ανακτώντας την αίσθηση του «ποιος είμαι» με το κάπνισμα να αποτελεί μέρος αυτής της ταυτότητας για τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους», λέει η Δρ Νοτλεϊ.

Και προσθέτει ότι «αυτοί που ξεκινούν πάλι το κάπνισμα αισθάνονται ότι τους βοηθά να ανταποκριθούν σε στρεσογόνες καταστάσεις. Οι περισσότεροι θεωρούν την επανέναρξη του καπνίσματος ως αναπόφευκτη. Επίσης, συχνά αναφέρουν ένα αίσθημα ανακούφισης από την ανάκτηση της ταυτότητας του καπνιστή. Συνεπώς υπάρχουν πολλές συναισθηματικές αντιδράσεις που σχετίζονται με την επανέναρξη του καπνίσματος, όπως η ευχαρίστηση, αλλά και η ενοχή και ντροπή». In.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Πέντε σημεία που δεν βάζουμε ποτέ αντηλιακό... αλλά θα έπρεπε

Η χρήση αντηλιακού συνιστάται όλο τον χρόνο, αλλά το καλοκαίρι επιβάλλεται

Έρευνα: Πώς κρίνουν τη δημόσια και την ιδιωτική Υγεία οι Θεσσαλονικείς

Τι αναφέρει η μεγάλη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης


Αρχαία μαύρη σαρκοφάγος 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο!

Οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα για την ταυτότητα της σαρκοφάγου


Tα πορτοκάλια «ασπίδα προστασίας» για τα μάτια – Πόσο πρέπει να τρώτε

Πάνω από 60% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας


Γιατί δεν μπορούμε να κόψουμε εύκολα το κάπνισμα;

Ψυχολογικός ο λόγος που επιμένει αυτή η συνήθειαΒαλεριάνα: Οι μοναδικές ιδιότητες της θαυματουργής ρίζας

Πάντα όμως παίρνουμε την άδεια του γιατρού για τη χρήση της


Ποιες είναι οι 5 καλύτερες πόλεις να πάτε ταξίδια με φίλους;

Πέντε πολύ φιλόξενοι προορισμοί για εσάς και την παρέα σας


Αν φοράτε γραβάτες… προσοχή – Δείτε από τι μπορεί να κινδυνεύετε!

Προσπαθήστε να τη δένετε όσο το δυνατόν πιο χαλαρά γύρω από τον λαιμόCoca-Cola το σχολείοMediterranean CosmosΜασούτηςBlue LagoonMollersΕΛΠΕΔΕΘ
Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία