Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρευνα: Πώς κρίνουν τη δημόσια και την ιδιωτική Υγεία οι Θεσσαλονικείς

Ενώ τις βρίσκουν και πιο ακριβές από ότι παλιότερα

Μια πολύ μεγάλη μερίδα των πολιτών στη Θεσσαλονίκη είναι δυσαρεστημένοι από τη δημόσια υγεία, τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παρουσιάζοντας μια νέα δημοσκόπηση για τη δημόσια υγεία.

«Μακριά από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, κομματικού ή άλλου χαρακτήρα, ο επιστημονικός μας φορέας, είναι από τους λίγους σε όλη τη χώρα που διεξάγει τέτοιου είδους έρευνες τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιοποιούμε άμεσα. Όπως φαίνεται από τις κάρτες της δημοσκόπησης, οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς είναι δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας σε ποσοστό 52,2%. Επίσης η δυσαρέσκεια για τη δημόσια υγεία φθάνει το 59% ενώ το 63% λέει ότι έχει... χειροτερεύσει τα τελευταία δύο χρόνια. Στο μεγάλο θέμα του οικογενειακού γιατρού, οι πολίτες περιμένουν πολλά, ωστόσο η συμμετοχή στη νέα αυτή δομή που επιχειρεί το υπουργείο υγείας –όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία προς το παρόν- είναι μηδαμινή!, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σημειώνουμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) συνεχίζει τις έρευνες από το 2013 για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, τα προβλήματα των γιατρών και την άποψη των πολιτών σε συνεργασία με την εταιρεία to the point και τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Κατσαντώνη.

Ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας εκθέτοντας τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνα τόνισε ότι:

-το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε δυσαρεστημένο από τις υπηρεσίες υγείας και το 25% ικανοποιημένο

-στο δημόσιο τομέα, το 60% είναι δυσαρεστημένο και το 20% ευχαριστημένο

-το 63% πιστεύει ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν χειροτερέψει τα 2 τελευταία χρόνια

- ένα ποσοστό 55,4% προτιμά συχνότερα τον ιδιωτικό φορέα, τους ιδιώτες γιατρούς και τα ιδιωτικά ιατρεία και σε ποσοστό 41% τα νοσοκομεία

-το 43% πιστεύει ότι το κόστος των υπηρεσιών που έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια (όπως εκτιμούν οι ερωτηθέντες).

-συνεχίζουν σταθερά οι εγγραφές στην ιδιωτική υγεία

Ο κ. Νίτσας είπε ακόμη ότι «ο ΙΣΘ είναι από τους λίγους επιστημονικούς φορείς σε όλη τη χώρα που συνεχίζει να διερευνά τις σχέσεις ασθενών, γιατρών και δημοσίων υπηρεσιών σε μια ουσιαστική προσπάθεια να τις βελτιώσει και να συνδράμει στη... "θεραπεία". Θέλω να τονίσω κι εγώ ότι οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για τον οικογενειακό γιατρό είναι πολύ μεγάλες και εκτιμώ... ανεδαφικές.

 Ως πολίτης αλλά και ως επιστήμονας ελπίζω να μην απογοητευθούν και να μην προδοθούν πάλι οι πολίτες από εξαγγελίες, αυταπάτες, ψευδαισθήσεις και καλές προθέσεις. Εμείς στον ΙΣΘ οφείλουμε να διαγνώσουμε το πρόβλημα και να προλάβουμε τη θεραπεία, ακόμη και αν ο ασθενής δεν πιστεύει ότι βρίσκεται στην εντατική και κινδυνεύει...».

Επίσης, ο κ. Νίτσας αναφέρθηκε και στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, από τον οποίο, όπως είπε, οι πολίτες έχουν πολύ μεγάλες προσδοκίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 57% γνωρίζει τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού ενώ το 48% πιστεύει ότι θα βελτιώσει τη σημερινή κατάσταση.

Σε αντίθεση με τους πολίτες, ο Ιατρικός Σύλλογος εμφανίζεται πολύ σκεπτικός απέναντι σε αυτή τη νέα πολιτική αφού φοβάται πως οι ρυθμίσεις του δεν θα εγγυηθούν το κεκτημένο δικαίωμα ελεύθερης επιλογής γιατρού. Ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι το ποσοστό των γιατρών που έκαναν σύμβαση με το σύστημα του οικογενειακού γιατρού είναι μικρότερο του 20%.

Τέλος, ο κ. Κατσαντώνης τόνισε ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνει, πρώτον, ότι η δυσαρέσκεια αυξάνεται σε σχέση με πέρσι. Δεύτερον, φανερώνεται ότι υπάρχει διάθεση των πολιτών για έναν νέο θεσμό στο χώρο της υγείας για να υπάρξει ελπίδα για καλύτερες υπηρεσίας υγείας στο μέλλον. Τρίτον, η ιδιωτική ασφάλιση δείχνει να σταθεροποιείται περίπου στο ποσοστό 15-20%, ενώ η ικανοποίηση από αυτή δείχνει να είναι σταθερά υψηλός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα
«Ακόμα κι αν λάβει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης, αυτό δε σημαίνει ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας»
Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα