Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κάταγμα: 12 τροφές για ταχύτερη επούλωση των οστών

Διατροφή για να έχετε γενικά δυνατά οστά

Το κάταγμα είναι σπάσιμο του οστού ή του χόνδρου και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα τραύματος.

Μπορεί, εντούτοις, να είναι συνέπεια ασθένειας του οστού που οδηγεί στην αποδυνάμωσή του, όπως η οστεοπόρωση. Αν έχετε υποστεί κάταγμα, δείτε ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε για να επουλωθεί ταχύτερα το οστό, αλλά και για να έχετε γενικά δυνατά οστά.

Γαλακτοκομικά: Το εμπλουτισμένο γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D, δύο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη δύναμη και την ανάπτυξη των οστών.

Γάλα σόγιας: Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας είναι μία εξίσου καλή πηγή ασβεστίου.

Τόνος: Το ασβέστιο είναι αποτελεσματικό μόνο όταν συνδυάζεται με βιταμίνη D, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, ο σολομός και οι σαρδέλες.

Σπόροι κολοκύθας: Είναι καλή πηγή μαγνησίου, ένα μέταλλο που βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου και ενισχύει τη δύναμη και τη σταθερότητα των οστών.

Πιπεριές: Οι γλυκές πιπεριές και ειδικά οι κόκκινες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, απαραίτητη για τον σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο χρειάζονται τα οστά. Μισό φλιτζάνι πιπεριές περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι.

Κέιλ: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, την οποία ο οργανισμός χρειάζεται για να δεσμεύσει το ασβέστιο στη διαδικασία σχηματισμού του οστού.

Σαρδέλες: Είναι καλή πηγή ασβεστίου που ενισχύει τα οστά. Οι έφηβοι χρειάζονται 1300 mg ασβεστίου, οι γυναίκες 1200 mg και οι άνδρες 1000 mg την ημέρα.

Αυγά: Είναι πλούσια σε βιταμίνη D, την οποία οι οργανισμός χρειάζεται για να δεσμεύσει το ασβέστιο. Περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου. Επιπλέον είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Μαύρα φασόλια: Είναι καλή πηγή μαγνησίου, απαραίτητου για την ταχύτερη θεραπεία του σκελετού.

Σταφύλια: Το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ. Τα ¾ ενός φλιτζανιού θα καλύψουν το 25% των ημερήσιων αναγκών σας.

Σολομός: Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι πλούσια σε βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία επίσης παίζουν ρόλο στον σχηματισμό κολλαγόνου. Συνδυάστε τα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο ή κουνουπίδι.

Μαϊντανός: Το αγαπημένο μυρωδικό αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ.

Πηγή: Reader’s digest

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης
O Θόδωρος Καρυπίδης, ανέφερε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας πρέπει να γίνει -βάσει προκήρυξης- στο Πανθεσσαλικό και με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα.
Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης
Απόστολος Τζιτζικώστας: Τον άλλο μήνα οι ανακοινώσεις για την ανάπλαση της ΔΕΘ
«Τον άλλο μήνα θα έχουμε και τις σχετικές πολύ ευχάριστες ανακοινώσεις» δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Απόστολος Τζιτζικώστας: Τον άλλο μήνα οι ανακοινώσεις για την ανάπλαση της ΔΕΘ