Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μικρόβια: Πόσο καθαρή είναι η κουζίνα σας;

Πως να περιορίσετε τα βακτήρια

Πριν από λίγες εβδομάδες δημοσιοποιήθηκε μελέτη που έδειξε ότι δεν πλένουμε αρκετά συχνά την πετσέτα της κουζίνας, με συνέπεια να γεμίζει επικίνδυνα μικρόβια. Ωστόσο δεν είναι η μόνη που χρειάζεται συχνό καθάρισμα.

Πόσο συχνά πλένετε την πετσέτα στην κουζίνα σας; Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ίσως όχι όσο συχνά πρέπει, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης με επικίνδυνα μικρόβια.

«Παραδοσιακά δεν πλένουμε την πετσέτα της κουζίνας όσο συχνά πλένουμε άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης», λέει ο Dr. Frank Esper, ειδικός στις λοιμώξεις από την Cleveland Clinic. «Συνήθως την κρατάμε για μία-δυο εβδομάδες, αν όχι περισσότερο».

Η τακτική αυτή, όμως, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Μελέτη που παρουσιάσθηκε προσφάτως στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας έδειξε πως έπειτα από τέσσερις εβδομάδες χρήσης οι πετσέτες μπορεί να είναι μολυσμένες με επικίνδυνα παθογόνα.

Στη μελέτη εξετάστηκαν 100 πετσέτες και οι μισές βρέθηκαν μολυσμένες με επικίνδυνα βακτήρια, όπως το e.coli (κολοβακτηρίδιο) και ο σταφυλόκοκκος.

Πως να περιορίσετε τα βακτήρια

Ο Dr. Esper, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι είναι αναμενόμενο να υπάρχουν στα σπίτια αυτού του είδους τα βακτήρια. Επειδή, όμως, η κουζίνα είναι ο χώρος προετοιμασίας του φαγητού, είναι σημαντικό να κρατάμε μακριά της τα επιβλαβή βακτήρια.

Φροντίστε λοιπόν να πλένετε συχνά, ακόμα και καθημερινά, με ζεστό σαπούνι και νερό τις επιφάνειες προετοιμασίας του φαγητού. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και κάθε φορά που χειρίζεστε ωμά ζωικά προϊόντα (π.χ. κρέας).

Μην ξεχνάτε επίσης να σαπουνίζετε τακτικά ορισμένα άλλα σημεία της κουζίνας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι χειρολαβές του ψυγείου και του φούρνου μικροκυμάτων, τα κουμπιά του φούρνου μικροκυμάτων και οι μπαταρίες του νιπτήρα.

«Όλ’ αυτά τα σημεία είναι από τα πιο μολυσμένα στην κουζίνα», λέει ο Dr. Esper. «Τα αγγίζουν πολλά χέρια και συχνά έπειτα από την κατανάλωση φαγητού».

Το τραπέζι της κουζίνας είναι ένα άλλο σημείο που θέλει καθημερινό καθάρισμα και συχνή απολύμανση, προσθέτει.

Η πετσέτα

Όσον αφορά την πετσέτα της κουζίνας, πρέπει να αποφασίσετε κατ’ αρχάς ποια θα είναι η χρήση της. Δεν μπορείτε να στεγνώνετε με την ίδια πετσέτα τα πιάτα και τα χέρια σας, και ταυτοχρόνως να σκουπίζετε τους πάγκους της κουζίνας δίχως να τους σαπουνίσετε πρώτα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πλένετε την πετσέτα της κουζίνας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κατά τον Dr. Esper. Αν, όμως, την χρησιμοποιήσετε ως ξεσκονόπανο ή σφουγγαράκι καθαρισμού, πρέπει να τη βάλετε αμέσως για πλύσιμο.

Πηγή: iatropedia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης
O Θόδωρος Καρυπίδης, ανέφερε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας πρέπει να γίνει -βάσει προκήρυξης- στο Πανθεσσαλικό και με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα.
Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης
Απόστολος Τζιτζικώστας: Τον άλλο μήνα οι ανακοινώσεις για την ανάπλαση της ΔΕΘ
«Τον άλλο μήνα θα έχουμε και τις σχετικές πολύ ευχάριστες ανακοινώσεις» δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Απόστολος Τζιτζικώστας: Τον άλλο μήνα οι ανακοινώσεις για την ανάπλαση της ΔΕΘ
Θεσσαλονίκη: Με αύξηση - ρεκόρ σε θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 26ο ΦΝΘ
Φέτος πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 προβολές σε φυσικούς χώρους και προβλήθηκαν 250 ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους
Θεσσαλονίκη: Με αύξηση - ρεκόρ σε θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 26ο ΦΝΘ