20

SEP
2018

Ανατροπή στις διατροφικές οδηγίες σύμφωνα με δανέζικη έρευνα

Αυτό είναι το μυστικό διατροφής για να προλάβετε το διαβήτη τύπου 2!

11 Sep 201821.54

Μπορεί να ακουστεί αντιφατικό, αλλά αν θέλετε να προλάβετε τον διαβήτη τύπου 2 δεν έχει παρά να τρώτε ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά αρκεί αυτά να είναι ολικής άλεσης, υποστηρίζουν ερευνητές του από το Αντικαρκινικό Ερευνητικό Κέντρο της Δανίας, στη Κοπεγχάγη.

Όπως αναφέρει άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Journal of Nutrition, η μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι τα τρόφιμα ολικής άλεσης σχετίζονται με έως και 11% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2. Επίσης, συντελούν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ως γνωστόν οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 δεν παράγουν επαρκή ποσότητα ινσουλίνης, η οποία είναι απαραίτητη ώστε τα κύτταρα του σώματος να αντλήσουν τη γλυκόζη από το αίμα και να την μετατρέψουν σε ενέργεια.

Παράμετροι του τρόπου ζωής, όπως η γυμναστική και η διατροφή, έχει αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στον διαβήτη τύπου 2. Στην παρούσα μελέτη, η Δρ Σεσιλ Κυρο και οι συνεργάτες της θέλησαν να δουν ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος των δημητριακών ολικής άλεσης στην πρόληψη και διαχείριση της νόσου.

Εξέτασαν λοιπόν πληροφορίες για τη διατροφή περισσοτέρων από 55.000 ατόμων, 50-65 ετών, στη Δανία, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι ελαφρώς υπέρβαροι. Συνολικά, περίπου 7.400 διαγνώστηκαν με διαβήτη κατά τη διάρκεια των 15 ετών που διήρκεσε η μελέτη.

Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει διατροφικά ημερολόγια και μέσω αυτών οι επιστήμονες υπολόγισαν πόσα γραμμάρια δημητριακών ολικής άλεσης έτρωγε καθένας καθημερινά. Από τη συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων προέκυψε τελικά, ότι για κάθε μερίδα φαγητού ολικής άλεσης, ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 μειωνόταν κατά 11% στους άνδρες και 7% στις γυναίκες.

Στις γυναίκες, μόνο το σιτάρι και η βρώμη φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη. Ενώ στους άνδρες όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης σχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο διαταραχής της γλυκόζης στο αίμα.

Πως ακριβώς τα προϊόντα ολικής άλεσης συντελούν στην πρόληψη του διαβήτη δεν είναι πλήρως κατανοητό προς το παρόν. Ωστόσο, οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να έχει να κάνει με την έκκριση της ινσουλίνης μετά από κάθε γεύμα. In.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Θεσσαλονίκη: Πρωτιά και βραβείο για το νοσοκομείο Παπανικολάου!

Εισάγει υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας απομακρυσμένης διασύνδεσης


Νέες οδηγίες για τις στέρεες τροφές στα βρέφη – Όλες οι αλλαγές

Αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες, στέρεες τροφές αργότερα


Γήρανση εγκεφάλου: Με ποιες τροφές θα την καθυστερήσετε

Ρόλο-κλειδί στην υγεία του εγκεφάλου παίζει η διατροφή


14 σημάδια στο σώμα όταν η διατροφή σας αρρωσταίνει

Ξαναδείτε τη διατροφή σας εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα


Ανακαλύφθηκε ο πλανήτης «Βόλκαν» του Σποκ από το «Σταρ Τρεκ»

Βρέθηκε πλανήτης την ύπαρξη του οποίου είχαν προβλέψει οι δημιουργοί της σειράς επιστημονικής φαντασίας

Έρευνα: Η ρύπανση του αέρα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο και για άνοια

Τι ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες έπειτα από μελέτη που αφορούσε σχεδόν 131.000 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών

Βρετανική έρευνα: Μόνο τα ελληνικά γιαούρτια πέρασαν το «τεστ χαμηλής ζάχαρης»

Τι έδειξε μελέτη ερευνητών των πανεπιστημίων του Λιντς και του Σάρεϊ

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο καταυλισμός στη Μόρια

Zητούν άμεση μετεγκατάσταση των ευάλωτων πληθυσμών σε άλλες χώρες της ΕΕ


Ποιες τροφές αυξάνουν την δυσοσμία από τον ιδρώτα

Υπάρχουν μερικές τροφές που συμβάλλουν εξίσου στην δυσοσμία του ιδρώτα

Οι 3 κανόνες για να κοπούν οι… λιγούρες για κάτι γλυκό το βράδυ

Σύμφωνα με έρευνα, περισσότερο από το 60% των ανθρώπων αντιμετωπίζει τέτοιου είδους επιθυμίες τις νυκτερινές ώρες




Mediterranean Cosmos



Μασούτης







Huawei Y series




Typosthes.gr - Twitter


Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία