21

OCT
2018

Εισάγει υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας απομακρυσμένης διασύνδεσης

Θεσσαλονίκη: Πρωτιά και βραβείο για το νοσοκομείο Παπανικολάου!

20 Sep 201815.22

Το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο εισάγει υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας απομακρυσμένης διασύνδεσης (μέσω web πλατφόρμας) ασθενών με κλινική, θα είναι το νοσοκομείο "Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα εγχείρημα  το οποίο στοχεύει στη δημιουργία εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας που θα απευθύνονται σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο όλων των σταδίων. 

Ήδη αναπτύχθηκε ως πιλότος γι' αυτή τη δράση το "Ηλεκτρονικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Νεφρολογικής Φροντίδας", βασισμένο σε ελληνική τεχνολογία και με τη συνέργεια Ελλήνων επιστημόνων, στο πλαίσιο  της συνεργασίας του Νεφρολογικού Τμήματος του "Παπανικολάου" με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α) και την VIDAVO A.E. 

Ο γενικότερος στόχος του έργου είναι να μπορέσει να υιοθετήσει τις πλέον ενδεδειγμένες, επιστημονικά τεκμηριωμένες και απόλυτα ασφαλείς τεχνολογικές λύσεις για τις ανάγκες πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου.  Να σημειωθεί ότι το  Νεφρολογικό Τμήμα- Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Παπανικολάου βραβεύτηκε  για το πρωτοποριακό πρόγραμμα ηλεκτρονικής υγείας "Ηλεκτρονικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Νεφρολογικής Φροντίδας" στην κατηγορία "Καινοτόμος εξοπλισμός ή ιατρική υπηρεσία" στη διοργάνωση Healthcare Business Awards 2018. 


Το Σύστημα θα αποτελείται από "Ψηφιακή Νεφρολογική Κλινική" όπου θα λειτουργούν αυτοματοποιημένα οι διαδικασίες αξιολόγησης - εξέτασης - διάγνωσης - παρακολούθησης νεφρολογικών ασθενών. Ως τμήμα του συστήματος θα αναπτυχθεί επιπλέον ως έξυπνο εργαλείο διασύνδεσης με τους ασθενείς το "Θεραπευτικό και Διατροφικό Πλάνο" το οποίο θα περιλαμβάνει αυτοματοποιημένες διατροφικές οδηγίες, θα βασίζεται σε προσωποποιημένη διατροφική αξιολόγηση και μενού και θα διασυνδέει εξ αποστάσεως το ιατρικό προσωπικό της Νεφρολογικής κλινικής με το αντίστοιχο Τμήμα Διαιτολογίας - Διατροφής.

Το Νοσοκομείο, μετά την πιλοτική δοκιμή της "Ψηφιακής Νεφρολογικής Κλινικής" και όλα τα εργαλεία διάδρασης με τον ασθενή θα "ανοίξει" στο επόμενο βήμα την πρόσβαση και στους ίδιους τους ασθενείς χρηματοδοτώντας την επέκταση του συστήματος μέσω διαρθρωτικών πόρων. Χάρη στην εφαρμογή αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή να συμμετέχει ενεργά στη διαχείριση του νοσήματός του μέσω δικτύου Ηλεκτρονικής Υγείας και παρέχεται πληροφόρηση που υποστηρίζει τη γνώση διαχείρισης του νοσήματος, π.χ διατροφή, άσκηση. 

Όπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του προγράμματος, η εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων στην υγεία και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα  της χρόνιας νεφρικής νόσου συμβάλλει στην πρόληψη με δυνατότητα επιβράδυνσης, καλύτερη ποιότητα ζωής λόγω καλύτερης διαχείρισης της νόσου, αποφυγή μη αναγκαίων επισκέψεων στο νοσοκομείο καθώς και περιορισμό των εισαγωγών και με απώτερο αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού κόστους διαχείρισης της χρόνιας νεφρικής νόσου.  Επίσης η ανάπτυξη ψηφιακών ιατρείων θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση υπηρεσιών του Νοσοκομείου σε σημαντικό βαθμό, ενώ παράλληλα θα μπορεί να το καταστήσει κέντρο αναφοράς και αριστείας για να παρέχει υπηρεσίες outsourcing και σε άλλες μονάδες υγείας καθώς και σε δομές τους ευρύτερου οικοσυστήματος της υγείας (π.χ. τουρισμό υγείας).

Σημειώνεται ότι Χρόνια Νεφρική Νόσος θεωρείται σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, για το οποίο απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση. Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη της νόσου. Στην Ελλάδα (στοιχεία 2.7.2018) 11.035 ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με αιμοκάθαρση, 722 σε περιτοναϊκή κάθαρση και οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς είναι 2.630. Ένας στους 10 ενήλικες πάσχει από κάποιου βαθμού χρόνια νεφρική βλάβη και πιθανόν δεν το γνωρίζει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Πίννα: Άλλο ένα προστατευόμενο θαλάσσιο είδος κοντά στον αφανισμό

Μια νέα σημαντική απειλή καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στις ελληνικές θάλασσες 

Τα μοναδικά οφέλη του καφέ για το συκώτι – Πόσα φλιτζάνια να πίνουμε

Οφέλη για την καρδιά, τα νεφρά αλλά και τον εγκέφαλο


Ωμό κοτόπουλο: 8 λάθη που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας

Γλυτώστε από αρκετούς κινδύνους για την υγεία σας


Πέντε τρόποι να χάσεις κιλά... χωρίς να μετράς θερμίδες!

Έξυπνες στρατηγικές για απώλεια βάρους 


Δεν πάει ο νους σας... τα πιο βρώμικα πράγματα που ακουμπάτε κάθε μέρα (VIDEO)

Και ποιος είναι ο “βασιλιάς” των εστιών μικροβίων της καθημερινότητας

Βιταμίνη Β3: Πού βοηθά & ποιες είναι οι καλύτερες πηγές

Bοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος


Όλη η αλήθεια για τα εμβόλια: Οι πιο κρίσιμες ερωτήσεις

Απομυθοποίηση των κυριότερων επιχειρημάτων του αντιεμβολιαστικού κινήματος


ΚΕΕΛΠΝΟ: Στους 41 οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Συνολικά 306 κρούσματα λοίμωξης έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 
ΜασούτηςMollers
Typosthes.gr - Twitter


NLPTyposthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία