24

OCT
2018

Οι συνέπειες της ξαφνικής πτώσης γλυκόζης στο αίμα μας

Να γιατί όταν πεινάμε ξαφνικά επηρεάζεται η διάθεση μας!

26 Sep 201822.04


Καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια ξαφνική πτώση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα που συμβαίνει όταν πεινάμε επηρεάζει επίσης και τη διάθεσή σας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Psychopharmacology, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γκουέλφ, με επικεφαλής τον Δρ Φρανσεσκο Λέρι από το Τμήμα Ψυχολογίας βρήκε ότι «μια αλλαγή στα επίπεδα της γλυκόζης μπορεί να έχει διαρκή επίδραση στη διάθεση».

Μάλιστα ο Δρ Λέρι σχολιάζει ότι «και να φανταστείτε πως μέχρι πρότινος ήμουν πολύ σκεπτικός κάθε φορά που άκουγα κάποιον να λέει ότι έχει νεύρα όταν πεινάει. Τώρα πια το πιστεύω. Η υπογλυκαιμία είναι ισχυρός σωματικός και ψυχολογικός στρεσογόνος παράγοντας». Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της ξαφνικής πτώσης της γλυκόζης στο αίμα στην συναισθηματική συμπεριφορά αρουραίων, στους οποίους είχαν προκαλέσει υπογλυκαιμία.

Συγκεκριμένα χορήγησαν στα πειραματόζωα έναν αναστολέα του μεταβολισμού της γλυκόζης ώστε να εκδηλώσουν υπογλυκαιμία και στη συνέχεια τα έβαλαν σε έναν συγκεκριμένο θάλαμο. Σε ξεχωριστή περίπτωση, τους έγινε ένεση με φυσιολογικό ορό και τα έλαβαν σε άλλο θάλαμο. Όταν είχαν την επιλογή σε ποιον θάλαμο να μπουν, οι αρουραίο εμφανώς απέφυγαν αυτόν στον οποίον είχαν υποστεί υπογλυκαιμία.

«Αυτή η συμπεριφορά ήταν μια σαφής ένδειξη άγχους. Τα τρωκτικά απέφευγαν τον θάλαμο γιατί είχαν εκεί βιώσει μια στρεσογόνο εμπειρία, αυτή της υπογλυκαιμίας. Και δεν ήθελαν με τίποτα να το ξαναπάθουν», εξηγεί ο Δρ Λέρι.

Ο αιματολογικός έλεγχος που έγινε στους αρουραίους μετά την υπογλυκαιμία έδειξε ότι είχαν αυξημένα επίπεδα κορτικοστερόνης, ένδειξη ψυχολογικού στρες. Επίσης τα πειραματόζωα όταν είχαν πάρει τον αναστολέα μεταβολισμού της γλυκόζης είχαν γίνει πιο «αργόστροφα».

«Ενδεχομένως κάποιος να σκεφτεί ότι αυτό σημαίνει γιατί χρειάζονται περισσότερη γλυκόζη για τους μυς τους. Αλλά όταν τους δώσαμε ένα αντικαταθλιπτικό, η αργόστροφη συμπεριφορά δεν υπήρχε πια. Τα τρωκτικά κινούνταν κανονικά και αυτό είναι ενδιαφέρον διότι οι μυς τους και πάλι δεν λάμβαναν περισσότερη γλυκόζη αλλά η συμπεριφορά τους είχε αλλάξει», σημειώνει ο ερευνητής.

Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι τα πειραματόζωα βίωναν στρες και καταθλιπτική διάθεση όταν ήταν υπογλυκαιμικά. Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη εδραιώνει σχέση μεταξύ κατάθλιψης και παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η βουλιμία και η ανορεξία. Έχοντας εδραιώσει ότι η υπογλυκαιμία συντελεί σε αρνητική διάθεση, οι επιστήμονες σκοπεύουν να μελετήσουν κατά πόσο η χρόνια υπογλυκαιμία είναι παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης καταθλιπτικών συμπεριφορών. In.gr


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Τα 5 σημεία που ΔΕΝ πρέπει να πιάσεις ποτέ στη δουλειά!

Αυτά είναι τα πιο «μολυσμένα» σημεία στα γραφεία


Τρίβετε τα μάτια σας; 7 σοβαροί κίνδυνοι για την όραση

Μπορεί όμως να προκαλέσει σοβαρή βλάβη


Πόνος στον λαιμό: Tι μπορεί να κρύβει;

Τι πρέπει να προσέχετε όταν σας πονάει ο λαιμός


Από 6% έως 7% το χρόνο αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου

Ανησυχητικά στοιχεία από έρευνα που αφορά τους νέους ενήλικες της Ευρώπης

Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Τι συμβουλεύει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ταχίνι: 7+1 λόγοι για να το βάλεις στην καθημερινή διατροφή σου

Φυτικό τρόφιμο με ευεργετικά χαρακτηριστικά


5 τροφές που μας «γιατρεύουν» το άγχος!

Τα οφέλη της σωστής διατροφής


Γαλλική έρευνα: Η άσκηση είναι «φάρμακο» για τους καρκινοπαθείς

Σύμφωνα με αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας 

Πίννα: Άλλο ένα προστατευόμενο θαλάσσιο είδος κοντά στον αφανισμό

Μια νέα σημαντική απειλή καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στις ελληνικές θάλασσες 

Τα μοναδικά οφέλη του καφέ για το συκώτι – Πόσα φλιτζάνια να πίνουμε

Οφέλη για την καρδιά, τα νεφρά αλλά και τον εγκέφαλο

ΜασούτηςMollers
Typosthes.gr - Twitter


NLPTyposthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία