21

OCT
2018

Στη Μονάδα Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς που άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα

Θεσσαλονίκη: Είδαν το φως τους δύο γυναίκες σε νέα μονάδα στο Παπαγεωργίου

01 Oct 201816.12

Η δεύτερη μονάδα μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς σε Πανεπιστημιακή Κλινική στη Θεσσαλονίκη άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Πρόκειται για τη Μονάδα Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς για τη λειτουργία της οποίας αδειοδοτήθηκε, μετά από πολυετείς ενέργειες, η Β΄ Οφθαλμολογική  Κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου (η πρώτη λειτουργεί στην Α΄Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΠΘ στο ΑΧΕΠΑ). Ήδη έχουν γίνει οι δύο πρώτες μεταμοσχεύσεις και η Μονάδα στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών διοργανώνει στις 5 Οκτωβρίου ημερίδα, με θέμα "Δωρεά και Μεταμόσχευση Κερατοειδών". 

Οι πρώτες δυο μεταμοσχεύσεις στη νεοσύστατη Μονάδα πραγματοποιήθηκαν στις 17 Ιουλίου 2018 χάρη στη δωρεά κερατοτειδών που προέβη η οικογένεια ενός 63χρονου από τη Λάρισα ο οποίος έχασε τη ζωή του. Τους κερατοειδείς δέχθηκαν δυο γυναίκες με μόνιμη θόλωση των κερατοειδών και όραση που τις στερούσε την ικανότητα αυτοδύναμης και αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τις επεμβάσεις διενήργησαν οι συνεργάτες της Κλινικής, ειδικοί στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, καθηγητής του ΑΠΘ, Νικόλαος Ζιάκας και ο ακαδημαϊκός υπότροφος, Αργύριος Τζαμάλης, συνεπικουρούμενοι από ομάδα οφθαλμιάτρων, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών του Νοσοκομείου.

Η ομάδα του Νοσοκομείου, εκπαιδευμένη στη λήψη, τη μεταφορά μοσχευμάτων και τη διενέργεια των μεταμοσχεύσεων, βρίσκεται σε ετοιμότητα, ωστόσο για να βρουν και άλλοι ασθενείς την όρασή τους, απαιτείται η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ως προς την εξεύρεση μοσχευμάτων οφθαλμών. Για το λόγο αυτό, η Β' Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική διοργανώνει ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με θέμα "Δωρεά και Μεταμόσχευση Κερατοειδών", στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Στόχος της εκδήλωσης είναι η διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων, καθώς, στην Ελλάδα, κυρίως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, οι δότες ιστών και οργάνων δεν αρκούν για να καλυφτούν οι ανάγκες σε μοσχεύματα. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του Περικλή Μπραζιτίκου, καθηγητή Οφθαλμολογίας,διευθυντή Β' Οφθαλμολογικής Κλινικής ο οποίος έφυγε από τη ζωή πρόσφατα.

Στην ημερίδα θα γίνει προσπάθεια να καλυφτούν όλες οι παράμετροι σχετικά με τη δωρεά οργάνων σώματος. Για την οργάνωση του συστήματος και τις τράπεζες οφθαλμών θα μιλήσει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Ανδρέας Καραμπίνης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία - κατάθεση ψυχής μεταμοσχευμένου, με θέμα "Ένα ταξίδι από το σκοτάδι στο φως".

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Πίννα: Άλλο ένα προστατευόμενο θαλάσσιο είδος κοντά στον αφανισμό

Μια νέα σημαντική απειλή καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στις ελληνικές θάλασσες 

Τα μοναδικά οφέλη του καφέ για το συκώτι – Πόσα φλιτζάνια να πίνουμε

Οφέλη για την καρδιά, τα νεφρά αλλά και τον εγκέφαλο


Ωμό κοτόπουλο: 8 λάθη που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας

Γλυτώστε από αρκετούς κινδύνους για την υγεία σας


Πέντε τρόποι να χάσεις κιλά... χωρίς να μετράς θερμίδες!

Έξυπνες στρατηγικές για απώλεια βάρους 


Δεν πάει ο νους σας... τα πιο βρώμικα πράγματα που ακουμπάτε κάθε μέρα (VIDEO)

Και ποιος είναι ο “βασιλιάς” των εστιών μικροβίων της καθημερινότητας

Βιταμίνη Β3: Πού βοηθά & ποιες είναι οι καλύτερες πηγές

Bοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος


Όλη η αλήθεια για τα εμβόλια: Οι πιο κρίσιμες ερωτήσεις

Απομυθοποίηση των κυριότερων επιχειρημάτων του αντιεμβολιαστικού κινήματος


ΚΕΕΛΠΝΟ: Στους 41 οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Συνολικά 306 κρούσματα λοίμωξης έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 
ΜασούτηςMollers
Typosthes.gr - Twitter


NLPTyposthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία