Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαίες Θεσσαλονίκης: Να αλλάξει το μοντέλο εγκυμοσύνης και τοκετού

Γράφει στο typosthes.gr η Πρόεδρος Συλλόγου Μαιών Θεσσαλονίκης Βικτωρία Μοσχάκη

Οι καισαρικές  χωρίς αιτία είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα στην Ελλάδα οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το αποδεκτό ποσοστό καισαρικών τομών (ΚΤ) θα πρέπει να είναι περίπου 15-20%  Στην Ελλάδα ένα στα δύο παιδιά γεννιέται με ΚΤ.

Είναι αναμενόμενο το γεγονός ότι πολλές φορές τα ποσοστά των καισαρικών αυξάνονται για ένα περιγεννητικό κέντρο  γιατί υποδέχεται όλες τις περιπτώσεις με επιπλοκές από την περιφέρεια.  Αυξημένος αριθμός ΚΤ όμως υπάρχει σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο στα οργανωμένα περιγεννητικά κέντρα και αυτό αποτελεί  ένα πολύ μεγαλο πρόβλημα στην χώρα μας. Δεν εξηγείται ιατρικά και είναι  αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

 Στην 30χρονη  πορεία μου ως μαία έχω δει διαφορετικές  γενιές μαιευτήρων. Οι παλιότεροι, οι οποίοι δεν είχαν ούτε μηχανήματα, ούτε υπέρηχους, είχαν αναπτύξει άλλες δεξιότητες  και είχαν άλλη κουλτούρα όσον αφορά τον τοκετό, είχαν μεγάλη εμπειρία στους δύσκολους τοκετούς  και  ήθελαν να τους καλούμε μόνο γι αυτούς. Τότε οι περισσότεροι τοκετοί γινόταν από τις μαίες.  Εκείνη την εποχή το ποσοστό των καισαρικών ήταν θεαματικά μικρότερο. Αργότερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας στην μαιευτική  και την υπερβολική αύξηση του αριθμού των ιατρών , οι γιατροί άρχισαν να εμπιστεύονται λιγότερο τον εαυτό τους ,άρχισε να αλλάζει το μοντέλο περιγεννητικής φροντίδας,   μειώθηκε θεαματικά το ποσοστό των τοκετών που γινόταν από τις μαίες και άρχισε να αυξάνεται το ποσοστό των ΚΤ . Τα τελευταία χρόνια, έχει μεγαλώσει ο φόβος για τη φυσιολογική γέννα οι γιατροί φοβούνται να μην βρεθούν στο δικαστήριο σε περιπτώσεις επιπλοκών γιατί οι γυναίκες σήμερα έχουν αλλάξει σε σχέση με παλιότερα.

Η πρόκληση τοκετού είναι η μεγαλύτερη αιτία για τις καισαρικές. Η ασφαλέστερη μέθοδος τοκετού, σε κυήσεις  χαμηλού κινδύνου είναι  με μαία σε ένα οργανωμένο νοσοκομειακό περιβάλλον, διαμορφωμένο κατάλληλα για να μοιάζει σε σπίτι. Με την δυνατότητα πρόσβασης σε οργανωμένο χειρουργείο αν υπάρξουν επιπλοκές.

Όμως έχει αλλάξει και η γυναίκα, ακόμη και ανατομικά. Παλιά, οι γυναίκες δούλευαν στα χωράφια, γεννούσαν πολύ πιο εύκολα. Επίσης, γεννούσαν και παντρευόντουσαν νωρίτερα, τώρα πλέον κάνουν καριέρα και μετά ένα παιδί ,πολλές φορές με εξωσωματική γιατί μετά τα 30 αρχίζει να μειώνεται η γονιμότητα τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι κυήσεις υψηλού κινδύνου και οι καισαρικές.  

Αυτό που πρέπει να γίνει για να αντιμετωπίσουμε τις καισαρικές χωρίς αιτία, είναι να εφαρμοστούν αυστηρά πρωτόκολλα, τα οποία να μπορούν να απομονώνουν το 15-20% των γυναικών που χρειάζονται καισαρική και να αλλάξει η κουλτούρα στους επιστήμονες υγείας

Γιατροί και μαίες θα πρέπει να συνεργαστούν για ένα διαφορετικό μοντέλο περιγεννητικής φροντίδας γιατί αυτό που ισχύει σήμερα στη χώρα μας έχει αποτύχει . Η μαία θα πρέπει να είναι ο επαγγελματίας υγείας  που θα αναλαμβάνει τους φυσιολογικούς τοκετούς και την παρακολούθηση των κυήσεων χαμηλού κινδύνου έτσι όπως γίνεται στα περισσότερα κράτη της ΕΕ και οι γιατροί να επεμβαίνουν στις δυστοκίες . Ο ρόλος του μαιευτήρα είναι πολύ πιο σπουδαίος από αυτόν που οι ίδιοι οι μαιευτήρες δέχτηκαν να έχουν σήμερα στην περιγεννητική ομάδα .Ο ρόλος του γιατρού είναι να επέμβει στο 20% των τοκετών που θα παρουσιάσουν επιπλοκές(αυτό είναι το παγκόσμιο ποσοστό ) και να σώσει τις γυναίκες και τα νεογνά τους και όχι να ασχολείται με την φροντίδα ενός φυσιολογικού γεγονότος που είναι ο φυσιολογικός τοκετός.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχαίος οικισμός κάτω από τη Δράμα – Βρέθηκε σε ανασκαφές στο ναό Αγίας Σοφίας
Πολύ σημαντικά ευρήματα, δίνουν στοιχεία για μία άγνωστη περίοδο της πόλης - Αρχαιολογική Συνάντηση γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Αρχαίος οικισμός κάτω από τη Δράμα – Βρέθηκε σε ανασκαφές στο ναό Αγίας Σοφίας