Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο του καρκίνου του ήπατος

Ο καφές έχει ήδη αποδειχθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη του διαβήτη και στην αντιμετώπιση της κίρρωση του ήπατος

 

Τρεις κούπες καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος έως και κατά 50%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το ποτό μειώνει τον κίνδυνο για τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του ήπατος κατά 40%, αλλά μια άλλη έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό.

Ο συγγραφέας της μελέτης δρ Carlo La Vecchia, δήλωσε: «Η έρευνά επιβεβαιώνει παλιές μελέτες και ισχυρίζεται ότι ο καφές κάνει καλό για την υγεία σας και ιδιαίτερα το ήπαρ».

Ο Δρ Vecchia, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Μιλάνο πρόσθεσε: «Η ευνοϊκή επίδραση του καφέ στον καρκίνο του ήπατος αποδεικνύεται από την γνωστή ιδιότητα του καφέ στην πρόληψη του διαβήτη (ο διαβήτης είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του ύπατος), ή για τις ευεργετικές επιδράσεις του καφέ στην κίρρωση του ήπατος και στα ηπατικά ένζυμα».

 

Μεγάλη η έρευνα

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση των άρθρων που δημοσιεύτηκαν μεταξύ του 1996 και του Σεπτεμβρίου 2012, με τη συμμετοχή 16 ερευνών υψηλής ποιότητας και συνολικά 3.153 περιπτώσεις. Θα περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία για τις 900 πιο πρόσφατες περιπτώσεις HCC (ηπατοκυτταρικού καρκινώματος) που έχουν δημοσιευτεί μετά από την τελευταία λεπτομερή έρευνα το 2007.

Παρά τη συμφωνία των αποτελεσμάτων σε όλες τις μελέτες, τις χρονικές περιόδους και τους πληθυσμούς, είναι δύσκολο να καθοριστεί αν η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και HCC είναι αιτιώδης, ή αν αυτή η σχέση μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι ασθενείς με παθήσεις του ύπατος και του πεπτικού συστήματος συχνά μειώνουν την κατανάλωση καφέ.

Ο Δρ La Vecchia , η έρευνα του οποίου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology, πρόσθεσε: «Παραμένει ασαφές αν η κατανάλωση καφέ έχει επιπλέον ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος αυτός είναι περιορισμένος σε σύγκριση με ό, τι είναι εφικτό, μέσω των ισχυόντων θεραπειών».

Ο καρκίνος του ήπατος μπορεί να αποφευχθεί μέσω του εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β , τον έλεγχο της μετάδοσης της ηπατίτιδας C και τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ. Αυτά τα τρία μέτρα μπορούν, κατ 'αρχήν , να περιορίσουν περισσότερο από το 90% τους πρωτογενείς καρκίνους του ήπατος παγκοσμίως. Ο καρκίνος του ήπατος είναι η έκτη πιο κοινή μορφή καρκίνου στον κόσμο και η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο.

Το HCC είναι ο κύριος τύπος καρκίνου του ήπατος, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων σε όλο τον κόσμο. Χρόνιες λοιμώξεις με ηπατίτιδα Β και C ιοί είναι οι κύριες αιτίες του καρκίνου του ήπατος. Άλλοι σχετικούς παράγοντες κινδύνου είναι το αλκοόλ, ο καπνό , η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Να υιοθετήσει ο Μητσοτάκης την πρόταση για άρση της ασυλίας του Καραμανλή
«Τι πρέπει να συμβεί για να συγκινηθεί ο κ. Μητσοτάκης; Πόσα “γιατί” και πόσες υπογραφές χρειάζονται για να αναλογιστεί τις ευθύνες του;»
ΣΥΡΙΖΑ: Να υιοθετήσει ο Μητσοτάκης την πρόταση για άρση της ασυλίας του Καραμανλή
Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή για τις 100 ημέρες της προεδρίας Μιλέι
Η αστυνομία επιχείρησε να σταματήσει πορείες και σποραδικά επεισόδια από χθες το πρωί σε διάφορα σημεία στο Μπουένος Αϊρες
Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή για τις 100 ημέρες της προεδρίας Μιλέι