Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μισή ώρα απλή άσκηση κάθε ημέρα κλίνει την πόρτα στην κατάθλιψη

Πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι η ελαφριά γυμναστική λειτουργεί προληπτικά

Για όσους ασκούνται τακτικά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια πρωινή βόλτα μπορεί να ζωντανέψει τη διάθεσή μας. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η δραστηριότητα δεν λειτουργεί μόνο ως θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά μπορεί να την αποτρέψει. Οι ερευνητές εξέτασαν επιστημονικά στοιχεία και έρευνες 26 ετών, τα οποία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ασκούνται από μικροί είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη καθώς γερνούν.

Η μελέτη, η οποία ανέλυσε στοιχεία από 30 προηγούμενες μελέτες έδειξε ότι σε 25 από αυτές υπήρχε σύνδεση μεταξύ της έλλειψης της δραστηριότητας και της κατάθλιψης στα επόμενα στάδια της ζωής. Ο George Mammen, υποψηφίου διδάκτορα στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και συν-συγγραφέας της μελέτης δήλωσε: «Γυμνάζομαι τακτικά γι 'αυτό δεν ήταν έκπληξη όταν βρήκαμε το αποτέλεσμα, αλλά 25 στις 30 έρευνες αποδεικνύει μια σημαντική επίδραση και αυτό ήταν απροσδόκητο».

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο American Journal of Preventive Medicine, συνιστά μέτρια άσκηση περίπου 20-30 λεπτά τη μέρα, όπως περπάτημα ή κηπουρική. Μιλώντας στο NBC News ο Mammen πρόσθεσε: «Αν δεν είστε σωματικά δραστήριοι, θα πρέπει να αρχίσετε. Συνήθως σκεφτόμαστε την άσκηση από την άποψη του βάρους και της εξωτερικής εμφάνισης, αλλά είναι επίσης ένας τρόπος για να διατηρήσουμε την ψυχική υγεία στο απώτερο μέλλον».

Η κατάθλιψη επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως, με τις γυναίκες να είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να υποφέρουν από αυτή. Σύμφωνα με το British Medical Journal τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να πάσχουν από άνοια, τη νόσος του Πάρκινσον, από χρόνιο πόνο και αναπηρία, ακόμη και από εγκεφαλικά επεισόδια. Ενώ είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης , η μελέτη είναι η πρώτη στο είδος της για να δείξει ότι μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια από την εκκίνηση .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Το πρόγραμμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου – Όλες οι εκδηλώσεις
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε σήμερα το αναλυτικό πρόγραμμα του εορτασμού της εθνικής επετείου
Θεσσαλονίκη: Το πρόγραμμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου – Όλες οι εκδηλώσεις