Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κόψτε το τσιγάρο σε μία εβδομάδα

«Η αίσθηση αυτή της ελευθερίας είναι απερίγραπτη και η κατάκτησή της αποτελεί εξ αρχής ισχυρό κίνητρο για κάθε εξαρτημένο»

 

Συνέντευξη στο Γιώργο Καλλίνη

 

Τι μπορεί να ειπωθεί για το τσιγάρο, το οποίο δεν το έχουμε ξανακούσει όλοι χιλιάδες φορές; Συνήθως κάθε συζήτηση τελειώνει στο «όποιος θέλει να το κόψει, το κόβει». Όμως, όπως επιβεβαιώνουν πρώην καπνιστές αλλά και το ερευνητικό ενδιαφέρον του ΑΠΘ, δεν χρειάζεται παρά μια επίσκεψη και συνολικά δύο συνεδρίες με την Χριστίνα Σεραφείμ, υπεύθυνη για την πρωτοπόρα μέθοδο Smoke&Stop για να κόψουμε το κάπνισμα. Ξεχάστε όσα ξέρατε για το τσιγάρο και θυμηθείτε ότι το κάπνισμα δεν είναι απόλαυση, αλλά μια επιτυχημένη προπαγάνδα του μάρκετινγκ, μας λέει η Χριστίνα και εμείς την ακούμε με περίσσιο ενδιαφέρον.

 

Τι είναι το τσιγάρο για τον Έλληνα; Γιατί καπνίζουμε τόσο πολύ;

Ως Ελληνίδα μεγαλωμένη στο εξωτερικό, παρατήρησα ότι το τσιγάρο για τον Έλληνα αναπαριστά κάτι τελείως διαφορετικό από ότι για κάποιον άλλο Ευρωπαίο. Αν δούμε πόσα ελληνικά τραγούδια θεματοποιούν το τσιγάρο για παράδειγμα, θα συνειδητοποιήσουμε πως δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα παγκοσμίως που να εξυμνεί τόσο πολύ το κάπνισμα. Γεννιόμαστε σε μια κουλτούρα, που το τσιγάρο έχει πλέον ενσωματωθεί ως τρόπος έκφρασης, ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας που μας συνοδεύει στο ξημέρωμα και στο ξενύχτι μας. Ο Έλληνας έμαθε να βιώνει το τσιγάρο ως προέκταση του εαυτού του. Πίσω από αυτήν την υποτιθέμενη παράδοση κρύβεται η καπνοβιομηχανία και η διαφήμιση που μαζί κατάφεραν να λανσάρουν το κάπνισμα ως μια ασυναίσθητη λειτουργία που συνοδεύει όλες τις εκδηλώσεις του ανθρώπου. Στην Ελλάδα η προώθηση ξεκίνησε με τα σέρτικα τσιγάρα που συχνά εμπεριείχαν και χασίς. Ήταν μια αμφιλεγόμενη έκφραση ελευθερίας με τους παραγκωνισμένους χασικλήδες. Μεταγενέστερα άρχισε να γίνεται ο καπνός πιο εμπορικός, μιας και που με την συγκεκριμένη ουσία δεν θα μπορούσε ποτέ να αποποινικοποιηθεί στην Ελλάδα και να κυκλοφορεί ελεύθερα ως προϊόν καθημερινής κατανάλωσης.

 

Στην Ελλάδα γίνεται η δουλειά σας πιο δύσκολη;

Στις συνεδρίες μου ασχολούμαι με τον άνθρωπο και όχι με την πολιτισμική του ταυτότητα. Χρησιμοποιώ μεταξύ άλλων γνώσεις της κοινωνικής ψυχολογίας και του μάρκετινγκ που χρησιμοποιεί και το εμπόριο του καπνού και η διαφήμιση για να παγιδεύσουν τον άνθρωπο. Με τη διαφορά ότι στην θεραπεία μου η εφαρμογή των σύνθετων αυτών γνώσεων λειτουργεί ως αντικλείδι για να τον απελευθερώσει από τον φαύλο κύκλο της εξάρτησης. Η προσωπικότητα – είτε ενός ατόμου είτε ενός έθνους – έχει την εγγενή τάση να αντιστέκεται στην αλλαγή. Η αλλαγή είναι απειλητική, ακόμα και αν είναι για το καλύτερο, μιας και νοητικά μας φέρνει αντιμέτωπους με το άγνωστο και τον αποχωρισμό του καθιερωμένου. Η τάση να είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι σε πιθανές απώλειες, παρά σε πιθανά κέρδη είναι μία από τις καλύτερα θεμελιωμένες διαπιστώσεις της κοινωνικής επιστήμης.

 

Ποιο είναι το πιο δύσκολο σημείο στη συνεδρία;

Να ξεκινήσω από το πιο εύκολο; Είναι το να σβήσει κανείς το τελευταίο του τσιγάρο μετά από τις δύο τρίωρες συνεδρίες κατά την διάρκεια των οποίων μάλιστα το κάπνισμα επιτρέπεται. Το τέλος της συνεδρίας είναι συχνά συναισθηματικά φορτισμένο: δάκρυα χαράς, συνειδητοποίησης και απελευθέρωσης συνοδεύουν το τελετουργικό άναμμα του τελευταίου τσιγάρου και συνήθως η απορία «ήταν τόσο εύκολο τελικά;»

Το πιο δύσκολο σημείο στον καπνιστή είναι να σηκώσει το τηλέφωνο, να κλείσει ραντεβού και να διαβεί την πόρτα του γραφείου μου. Όλα τ’ άλλα είναι εύκολα. Εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή όμως βρίσκεται μόνος του και πρέπει να ξεπεράσει τον φόβο του, που είναι πανανθρώπινος και καθρεφτίζει την αντίσταση της ανθρώπινης φύσης στην αλλαγή. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη όταν βλέπω τον αρχικά φοβισμένο και δύσπιστο καπνιστής να φεύγει μετά τις συνεδρίες μας απελευθερωμένος από τον καπνό, έχοντας έρθει για πρώτη φορά μετά από καιρό σε επαφή με τον εαυτό του. Η αίσθηση αυτή της ελευθερίας είναι απερίγραπτη και η κατάκτησή της αποτελεί εξ αρχής ισχυρό κίνητρο για κάθε εξαρτημένο.

 

Πείτε μας για την μεθοδολογία και πως την εμπνευστήκατε.

Ίσως ακουστεί σαν παραμύθι, αλλά ήμουν η ίδια καπνίστρια πάνω από 15 χρόνια και είχα φτάσει στα δυόμιση πακέτα ημερησίως, πράγμα που με είχε καταβάλλει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ανεξαρτητοποιήθηκα «διαβάζοντας», όταν παράλληλα με τις σπουδές μου στην Γερμανία κατάφερα να μεταφέρω τις γνώσεις κυρίως της λογοτεχνίας και της ψυχολογίας πάνω στο θέμα της εξάρτησης. Μεγαλώνοντας σε δύο πολιτισμούς παρατήρησα την τεχνογνωσία του καπνεμπορίου και την διαφοροποιημένη προσέγγισή του στον άνθρωπο και στην ταυτότητά του. «SMOKE & STOP» είναι μια εναλλακτική και πρωτοποριακή μέθοδος απαλλαγής από το κάπνισμα μέσω μιας μορφής ψυχολογικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια εναλλακτική θεραπεία δίχως φάρμακα, που παρέχει στον καπνιστή τα εργαλεία αλλά και την καθοδήγηση που χρειάζεται για να επιστρέψει και πάλι στη φυσική κατάσταση του «δεν καπνίζω». Η ονομασία «SMOKE & STOP» ή αλλιώς «σταματάω καπνίζοντας» παραπέμπει στον τρόπο και στην ευκολία με την οποία οδηγείται ο καπνιστής στην απελευθέρωσή του από το τσιγάρο.

 

Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, θα μας πείτε και πόσο κοστίζουν οι συνεδρίες;

Όντως αυτό είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας. Αλλά κανείς καπνιστής δεν πρέπει να ανησυχεί για αυτό, γιατί θα έχει κάνει ήδη απόσβεση από τον πρώτο ή δεύτερο μήνα μετά τις συνεδρίες.

 

Σας προσέγγισαν και άνθρωποι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για αυτή τη μέθοδο;

Αυτό το διάστημα διεκπεραιώνω τη διδακτορική μου διατριβή στο ΑΠΘ. Ήρθα σε επαφή με τον αναπληρωτή καθηγητή αγγειοχειρουργικής Κυριάκο Κτενίδη που μου πρότεινε να διεξαχθεί μία έρευνα πάνω στην μέθοδό μου. Επίσης είμαι πολύ χαρούμενη που σε μια τόση δύσκολη περίοδο η επιχειρηματική μου πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και μου δόθηκε έτσι η ευκαιρία να επισημοποιήσω το SMOKE & STOP και να το εφαρμόσω και στη διαχείριση πολλών ακόμα μορφών εξαρτήσεων, όπως διαδικτυακή εξάρτηση, εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια και διαταραχή επεισοδιακής πολυφαγίας.

 

Τι πιστεύετε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και για τις υπόλοιπες μεθόδους;

Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους όπου χρησιμοποιούνται διάφορα χημικά προϊόντα, όπως χάπια, υποκατάστατα νικοτίνης (με νικοτίνη!), ηλεκτρονικό τσιγάρο κ.α., η εκπαίδευση που πραγματοποιείται στο smoke and stop δεν έχει καμία παρενέργεια ή αρνητική συνέπεια. Ενεργοποιεί καθαρά τη δύναμη του ανθρώπινου νου και τη λογική σκέψη και με αυτόν τον τρόπο ο καπνιστής καταφέρνει μόνιμα να σβήσει το τελευταίο του τσιγάρο δίχως αύξηση βάρους και χωρίς να υποτροπιάσει ξανά, μιας και έχει καταλάβει το μηχανισμό της εξάρτησης, που κατά κύριο λόγο λειτουργεί εγκεφαλικά. Οι διαδεδομένες λύσεις για τη διακοπή καπνίσματος είναι έως τώρα κυρίως χημικές λύσεις με αναπόφευκτες παρενέργειες. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για παράδειγμα περιέχουν βλαβερές ουσίες, υποσχόμενες πως θα απελευθερώσουν τον καπνιστή από το κάπνισμα, ενώ καταφέρνουν συχνά να τον κάνουν να το αντικαταστήσει και όχι να απελευθερωθεί πραγματικά από αυτό. 

Ιστορία επιτυχίας

Αυτή είναι μια προσωπική μαρτυρία καταγεγραμμένη από έναν (πρώην) καπνιστή σε μια ειδική συνεδρία που πραγματοποιείται αρκετό καιρό μετά την εφαρμογή της μεθόδου απελευθέρωσης smoke & stop και αποσκοπεί στην ανατροφοδότηση, διασφάλιση και επανεξέταση σε περίπτωση παλινδρόμησης.

«13.09.2011. Η αφορμή να επιδιώξω «ενεργά» να σταματήσω το κάπνισμα ήταν κάποιος λόγος υγείας. Πριν από αυτό είχα αρχίσει ήδη να επεξεργάζομαι την ιδέα διακοπής του καπνίσματος. Μια που πολλοί φίλοι το είχαν ήδη κόψει, ήθελα να είμαι πιο υγιής ως μελλοντική μητέρα και άλλοι πολλοί λόγοι. Βέβαια, όσο περισσότερο σκεφτόμουν την διακοπή καπνίσματος, τόσο περισσότερο κάπνιζα… Φοβόμουν την δυσκολία αυτού του εγχειρήματος και πίστευα ότι θα ήταν αδύνατο να το κρατήσω.

Κάποιες συγκυρίες, ευτυχείς πραγματικά, με έφεραν σε επαφή με την Χριστίνα, η οποία με διαβεβαίωσε ότι θα σταματήσω να καπνίζω μετά από τις συνεδρίες μας. Εγώ απλά χαμογέλασα συγκαταβατικά, γιατί δεν ήθελα να την κακοκαρδίσω λέγοντάς της ότι αποκλείεται να το καταφέρει αυτό μαζί μου, γιατί εγώ είμαι δύσκολη, γιατί εγώ έχω πολλά στο μυαλό μου και άλλες πολλές δικαιολογίες.

Μετά από 2 συνεδρίες κατά την διάρκεια των οποίων κάπνιζα επιδεικτικά, έσβησα το τελευταίο μου τσιγάρο, με δάκρυα στα μάτια. Από τότε δεν έχω ξανακαπνίσει και δεν έχω χρειαστεί πάνω από μισό λεπτό να ξεπεράσω την όποια επιθυμία μου να καπνίσω, που ειλικρινά δεν είναι έντονη. Δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρναμε, αλλά η κάθε άκαπνη μέρα που περνάει μου το υπενθυμίζει, με κάνει να νιώθω περήφανη, χαρούμενη και κυρίως ελεύθερη που δεν καπνίζω πια. Χαίρομαι πάρα πολύ που εμπιστεύτηκα την Χριστίνα, νιώθω ότι της χρωστάω πολύ παραπάνω από ένα μεγάλο ευχαριστώ. Μαρία Χ., Οδοντίατρος»

Χριστίνα Σεραφείμ: Απόφοιτη Πανεπιστημίου Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt am Main της Γερμανίας και μεταπτυχιακή και υποψήφια διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπουδές στη Γερμανική Φιλολογία, Ψυχολογία και Παιδαγωγικά ενώ οι περεταίρω σπουδές είχαν και έχουν ως αντικείμενο τη Λογοτεχνία και τον Πολιτισμό.

Coaching/ψυχολογική εκπαίδευση για εξαρτήσεις (κάπνισμα, διαταραχή επεισοδιακής πολυφαγίας, διαδικτυακή εξάρτηση και εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια) Διευθυνση γραφείου Ιασωνίδου 8 Θεσσαλονίκη και Αποστόλου Σούζου 6 Κομοτηνή, τηλ. επικοινωνίας 6978984340, www.smokeandstop.wordpress.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ταινία του Netflix που έχει τρομάξει τους θεατές – «Νιώθω ότι με έχουν καταραστεί»
Όσοι δε κατάφεραν να παρακολουθήσουν την ταινία μέχρι το τέλος, σχολίασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι νιώθουν πλέον καταραμένοι
Η ταινία του Netflix που έχει τρομάξει τους θεατές – «Νιώθω ότι με έχουν καταραστεί»