Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ασπιρίνη λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Μειώνει τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων και μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης

Εκατομμύρια ασθενείς λαμβάνουν μια απλή ασπιρίνη για την πρόληψη καρδιακών προσβολών, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλά πρωτοποριακή έρευνα ανακάλυψε ότι το πότε παίρνουμε μια ασπιρίνη μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Ειδικά αν παίρνουμε την ασπιρίνη λίγο πριν από τον ύπνο -γιατί τότε έχει την πιο ευεργετική επίδραση.

Η ασπιρίνη αραιώνει το αίμα και βοηθά στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων του αίματος που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Το φάρμακο μειώνει δραστηριότητα των αιμοπεταλίων - η ικανότητα των κυττάρων του αίματος να κολλήσουν μεταξύ τους και να σχηματίζουν θρόμβους - η οποία είναι γνωστό ότι είναι υψηλότερη το πρωί.

Η μελέτη, στο Πανεπιστήμιο του Leiden Ιατρικό Κέντρο στην Ολλανδία , ήταν ο πρώτη η οποία εξερεύνησε τη σημασία της ώρας για την ημερήσιας πρόσληψης ασπιρίνης μεταξύ των καρδιοπαθών. Η μελέτη έδειξε ότι η λήψη ασπιρίνης λίγο πριν τον ύπνο οδήγησε σε μείωση των αιμοπεταλίων δραστηριότητα και με χαμηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης.

Ο ερευνητής δρ Tobias Bonten είπε: «Επειδή η υψηλή δραστηριότητα των αιμοπεταλίων συμβάλλει σε υψηλότερο κίνδυνο για οξείες εκδηλώσεις της καρδιάς, αυτή η απλή παρέμβαση – η αλλαγή της ώρας της πρόσληψης ασπιρίνης από το πρωί στην ώρα για ύπνου - θα μπορούσε να είναι επωφελής για τα εκατομμύρια των ασθενών με καρδιακή νόσο που λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη».

«Προς το παρόν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας»

Η έρευνά του, η οποία παρουσιάστηκε στις συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Ντάλας του Τέξας , βασίστηκε σε μια μελέτη 290 ασθενών που συνέκρινε τα αποτελέσματα ασθενών έλαβαν ασπιρίνη 100mg όταν ξύπνησαν και ασθενών που έπαιρναν την ασπιρίνη πριν κοιμηθούν. Η αρτηριακή πίεση και η δραστηριότητα των αιμοπεταλίων μετρήθηκε στο τέλος της κάθε περιόδου.

Η πίεση του αίματος δεν επηρεάστηκε, αλλά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έπαιρναν ασπιρίνη το βράδυ είχαν σημαντική μείωση της δραστηριότητας των αιμοπεταλίων. Ο Maureen Talbot, ειδικευμένη νοσοκόμα στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας δήλωσε: «Ξέρουμε ότι η ασπιρίνη μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνα για την καλύτερη στιγμή για να λάβει κάποιος μια ημερήσια δόση της ασπιρίνης είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά θα πρέπει να δούμε πολύ μεγαλύτερες μελέτες πριν αρχίσουν οι γιατροί να το προτείνουν».

Για την ώρα συνεχίστε να παίρνετε ασπιρίνη καθημερινά όπως σας συνέστησε ο γιατρός σας και αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τα φάρμακά σας , μιλήστε με το γιατρό σας , προτείνει η ειδικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ίλον Μασκ εξηγεί γιατί παίρνει κεταμίνη – Πού υποστηρίζει ότι τον βοηθάει
«Υπάρχουν φορές που έχω κατά κάποιο τρόπο… μια αρνητική χημική κατάσταση στον εγκέφαλό μου, όπως η κατάθλιψη, υποθέτω»
Ο Ίλον Μασκ εξηγεί γιατί παίρνει κεταμίνη – Πού υποστηρίζει ότι τον βοηθάει
ΚΚΕ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο
«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει στο πλάι του Κυπριακού λαού για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη με μία και μόνη κυριαρχία»
ΚΚΕ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο
Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μη διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν
«Χρειαζόμαστε όμως και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών, οι οποίες κι αυτές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν κι αυτές...
Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μη διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν