Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρωτόνια, το μυστικό όπλο κατά του καρκίνου

Χιλιάδες καρκινοπαθείς στον κόσμο απαιτούν να πέσουν οι τιμές για να γίνει προσιτή σε όλους

 Χιλιάδες καρκινοπαθείς στον κόσμο απαιτούν να πέσουν οι τιμές για να γίνει προσιτή σε όλους

 Του Γιώργου Καλλίνη

 Οι γονείς του μικρού βρετανού Άσια Κίνγκ έκριναν ότι η θεραπεία για τον καρκίνο που λαμβάνει στο πανεπιστήμιου του Σάουθαμπτον είναι πολύ επιθετική. Αποφάσισαν αιφνίδια να πάρουν το παιδί τους από το νοσοκομείο και να πάνε αρχικά στην Μάλαγα και μετά στην Πράγα για να δεχτεί τη θεραπεία πρωτονίων, η οποία είναι περισσότερο στοχευμένη και λιγότερο επικίνδυνη. Το αποτέλεσμα είναι να τους κυνηγήσουν οι βρετανικές αρχές και να τους συλλάβουν στην Ισπανία, να περάσουν 3 μέρες στη φυλακή και το παιδί να μένει εγκλωβισμένο μακριά από τη θεραπεία.

Μετά από την τεράστια έκταση που πήρε το θέμα στη Βρετανία λόγω της και ύστερα από πιέσεις του πρωθυπουργού Κάμερον, οι γονείς και το παιδί θα μεταβούν στην Πράγα, στο εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο για να λάβει τη θεραπεία πρωτονίων κατά του εγκεφαλικού καρκίνου. Τι μένει μετά από όλη αυτήν την ιστορία, εκτός φυσικά από την τεράστια ταλαιπωρία και τον κίνδυνο που διέτρεξε το παιδί; Μια σύγχρονη θεραπεία για τον καρκίνο, η οποία είναι προς το παρόν πολύ ακριβή, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αυτό μπορεί να αλλάξει, εφόσον δεχτούν περισσότερα ιατρικά κέντρα στον κόσμο να επενδύσουν στη συγκεκριμένη θεραπεία.

Και κάτι ακόμη: Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες του Αλέξανδρου Κοκολάκη, η θεραπεία πρωτονίων εγκρίθηκε και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε εξειδικευμένο κέντρο διάγνωσης και θεραπείας στην Κρήτη!

Τι είναι η θεραπεία πρωτονίων;

Αυτή η μέθοδος θεραπείας του καρκίνου, με βάση την εισήγηση, χρησιμοποιεί πρωτόνια για να ακτινοβολήσει καρκινικούς όγκους οι οποίοι είτε βρίσκονται πολύ κοντά σε κρίσιμα όργανα και ευαίσθητες δομές (πχ νωτιαίος μυελός) είτε αποκρίνονται ελάχιστα στη συμβατική ακτινοθεραπεία (φωτόνια, ακτίνες Χ, ηλεκτρόνια).

Αφορά ειδικά τους ασθενείς με όγκους στον εγκέφαλο και τη βάση της περιοχής του κρανίου, με σαρκώματα ή καρκίνο του προστάτη.

Η θεραπεία πρωτονίων είναι η βιοτεχνολογικά σύγχρονη κα ιατρικά πιο αποτελεσματική μέθοδος ακτινοθεραπείας. Αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τη βοήθεια επιταχυντών που χρησιμοποιούνται στη βασική έρευνα στη Φυσική.

Μέχρι τώρα η συμβατική θεραπεία του καρκίνου με επιταχυντές επιτυγχάνεται μέσω της στόχευσης φωτονίων ή δεσμών φωτονίων στους κακοήθεις ιστούς. Συνήθως, όμως, αρκετοί κακοήθεις όγκοι είναι ανθεκτικοί στην ακτινοβολία ενώ άλλοι έχουν πολύ σύνθετο σχήμα ή βρίσκονται πολύ κοντά σε ζωτικά όργανα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας με μεγαλύτερη απόδοση και υψηλότερη ακρίβεια στόχευσης, κάτι το οποίο δεν προσφέρεται αποτελεσματικά από την συμβατική θεραπεία.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας καρκίνου με επιταχυντικό σύστημα νέας γενιάς και δέσμη πρωτονίων έναντι της συμβατικής ακτινοθεραπείας μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

• Η θεραπεία με πρωτόνια μπορεί να στοχεύσει όγκους που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και σε δύσκολα ανατομικά σημεία (πχ. όγκοι άνω θώρακα και κρανίου).

• Καταστρέφει ολοσχερώς το γενετικό υλικό των καρκινικών κυττάρων και επομένως ελαχιστοποιεί την επανεμφάνιση του καρκίνου.

• Προκαλεί ελάχιστη βλάβη των παρακείμενων υγιών ιστών σε αντίθεση με τις δέσμες φωτονίων (ακτίνες-Χ και ακτίνες-γάμμα), όπου η μεγάλη τους ένταση σταματά στα επιδερμικά υγιή κύτταρα και μικρή μόνο δόση καταλήγει στους κακοήθεις ιστούς.

• Ο κίνδυνος πρόκλησης δευτερογενών καρκίνων εξαιτίας ακτινοβόλησης με πρωτόνια είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο από τη συμβατική ακτινοθεραπεία.

Για το λόγο αυτό η θεραπεία πρωτονίων χρησιμοποιείται στις παιδιατρικές περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο.

• Ο χρόνος θεραπείας είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο χρόνο της συμβατικής θεραπείας.

«Όλα τα άλλα έχουν τελειώσει, τα πρωτόνια θα κυριαρχήσουν»

Πιο αισιόδοξος από ποτέ ακούστηκε ο Αλέξανδρος Κοκολάκης, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης και κατ’ επάγγελμα τουριστικού πράκτορα, στις δηλώσεις του στον «Τ.Θ.» για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας για τον καρκίνο με πρωτόνια: «Οι άλλοι τρόποι θεραπείας έχουν τελειώσει, απλώς αποκαλύπτουν σιγά σιγά τα οφέλη των πρωτονίων, για να το ελέγξουν. Η θεραπεία των πρωτονίων θα κυριαρχήσει, όσον αφορά την αντιμετώπιση των όγκων, γιατί μπορεί να στοχεύσει σε μεγάλο βάθος και να πυροβολήσει τον όγκο».

Όμως η διεθνής αρθρογραφία παρουσιάζει τη νέα μέθοδο ως πολύ ακριβή και περίπου το ίδιο αποτελεσματική. Γιατί; «Δεν ξέρω γιατί την πολεμούν τόσο, προφανώς για λόγους ανταγωνιστικότητας. Τις παρουσιάζουν πιο ακριβές, εγώ γενικότερα έχω δεχτεί μεγάλο πόλεμο. Για να εξασφαλίσω την έγκριση, χρειάστηκε μέχρι και επιστολή στον τότε υπουργό Υγείας να στείλω». Ρωτήσαμε τον κ. Κοκολάκη πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι. «Όταν διαπίστωσα πόσα χρήματα δίνει η Ελλάδα στο CERN, ξεκίνησα την ιδέα για να φέρουμε πίσω λίγα από αυτά τα λεφτά με ανταποδοτικότητα. Όλοι με έλεγαν τρελό, αλλά εγώ τα κατάφερα. Έχω πλέον 47 πανεπιστήμια να με στηρίζουν και χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, το   Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ΙΚΥ σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Πόρων ενέκριναν την πρόταση μου και αποφάσισαν σε συνεργασία με τον Οργανισμό CERN  να χρηματοδοτήσουν τις πρώτες υποτροφίες για διδακτορικούς φοιτητές».

Όμως πότε θα λειτουργήσει το κέντρο στην Κρήτη; «Ψάχνουμε χρηματοδότες. Ευελπιστούμε ότι σε 2 χρόνια θα είναι έτοιμο, κάνοντας την Ελλάδα ένα μοναδικό κέντρο για πολλούς ασθενείς».   

Το Μάρτιο εγκρίθηκε στην Κρήτη!

Ο Αλέξανδρος Κοκολάκης, πρώην περιφερειακός σύμβουλος στην Κρήτη, κατάφερε πριν από κάποιους μήνες και μετά από πολλές αρνήσεις να πετύχει την έγκριση της ανέγερσης κέντρου θεραπείας και διάγνωσης με πρωτόνια στην Κρήτη. «Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία και πρόκληση για το νησί μας αλλάζει τα δεδομένα στην θεραπεία του καρκίνου στην χώρα και ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση κέντρου θεραπείας με πρωτόνια στην Κρήτη, τεχνολογικά της πιο σύγχρονης και ιατρικά πιο αποτελεσματικής μεθόδου ακτινοθεραπείας στον κόσμο», δήλωσε.

«Το έργο αυτό, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε πολλά ερευνητικά πεδία και στις ιατρικές επιστήμες. Θα προσδώσει κύρος και υπεραξία στον τόπο μας αλλά θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για την ένταξη της Κρήτης στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού και χειμερινού τουρισμού όπου και άλλοι τομείς υγείας μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση», ολοκλήρωσε.

Το πρωτοποριακό κέντρο, το οποίο εγκρίθηκε το Μάρτιο, θα έχει την επιστημονική στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Έρευνας CΕRΝ και η υλοποίηση του σχεδίου θα βάλει ψηλά την Κρήτη και την Ελλάδα στο Παγκόσμιο χάρτη της υγείας της έρευνας του ιατρικού τουρισμού.

Για την ίδρυση της αναβαθμισμένης υποδομής υγεία στην Κρήτη το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε τη πρόταση του εισηγητή Περιφερειακού Συμβούλου και υπεύθυνου Ανάπτυξης και προώθησης Δικτύου CERN – HERMES Αλέξη Κοκολάκη, ενώ έγινε γνωστό ότι σ' όλο τον κόσμο υπάρχουν 25 τέτοια κέντρα και ότι έχουν ιαθεί περισσότερα από 100.000 καρκινοπαθείς.

«Είναι κάτι πρωτοποριακό για την Ελλάδα , σε άλλες χώρες έχει προχωρήσει πολύ. Σε όλο τον κόσμο έχουμε 25 κέντρα και άλλα 12 ετοιμάζονται» είχε επισημάνει η ερευνήτρια Ε.Δημοβασίλη κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι περισσότεροι από 100.000 καρκινοπαθείς έχουν ιαθεί. «Είναι μια διαδεδομένη μέθοδος θεραπείας , αλλά παραμένει ακριβή» τόνισε επισημαίνοντας ότι κάθε συνεδρία μπορεί να πάει και στα 1000 ευρω. Και πρόσθεσε ότι μπορεί να προάγει τον ιατρικό τουρισμό φέρνοντας το αντίστοιχο παράδειγμα της Νότιας Κορέας και άλλων περιοχών που με τα κέντρα που έχουν φτιάξει προσελκύουν χιλιάδες κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς η νέα θεραπεία προσφέρεται και σε έλληνες ασθενείς και με κάλυψη από τα ταμεία ασφάλισης. 1. Το νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας» συνεργάζεται, από το 2003, με το δημόσιο κέντρο Centre de Protonthérapie d’ Orsay (CPO) του Institut Curie στο Παρίσι, όπου παρέχεται θεραπεία πρωτονίων σε αυστηρά επιλεγμένους ασθενείς με όγκους της βάσης του κρανίου (χόρδωμα, χονδροσάρκωμα, κακόηθες μηνιγγίωμα) και μελάνωμα της ίριδας. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στην Α΄ Ακτινοθεραπευτική-Ογκολογική Κλινική του «Αγίου Σάββα», τηλ.: 210-64.09.626.

2. Επίσης, στη χώρα μας εκπροσωπείται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα, μέσω της «Care Life» (τηλ.: 210-72.26.451), όπου γίνεται θεραπεία πρωτονίων, κυρίως για τους όγκους στη βάση του κρανίου και πρόσφατα για τον καρκίνο του προστάτη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ακριβό μου σπίτι»: Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα - Πόσος μισθός πάει για στέγαση
Eάν ληφθεί υπόψη το εισόδημα που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά, τότε θεωρείται η δεύτερη ακριβότερη χώρα στη στέγαση
«Ακριβό μου σπίτι»: Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η Ελλάδα - Πόσος μισθός πάει για στέγαση
Συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας: Θα διερευνηθούν πρόσθετες θεματικές συνεργασίας
6ος γύρος συζητήσεων επί του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών
Συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας: Θα διερευνηθούν πρόσθετες θεματικές συνεργασίας