Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι μεταμοσχεύσεις κεφαλιών θα είναι σύντομα δυνατές

Η ανατριχιαστική επέμβαση που προτείνει Ιταλός γιατρός

Μπορεί τα πράγματα να μην πήγαν πολύ καλά για τον Βίκτωρ Φρανκενστάιν ή το τέρας του, αλλά μην το πείτε αυτό στον Σέρτζιο Καναβέρο.

Ο Ιταλός γιατρός πιστεύει πως είναι πλέον δυνατό να κοπεί το κεφάλι από έναν άνθρωπο, να τοποθετηθεί στο αποκεφαλισμένο σώμα ενός άλλου και μετά να ξαναζωντανέψουν και οι δύο άνθρωποι. Επιπλέον λέει, πως η πρώτη επέμβαση μεταμόσχευσης κεφαλιού μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε δυο χρόνια, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό New Scientist.

Ο στόχος μιας τέτοιας τολμηρής επέμβασης θα είναι να επιμηκυνθούν οι ζωές των ανθρώπων των οποίων τα σώματα είναι πολύ άρρωστα ή τραυματισμένα για να κρατήσουν το κεφάλι ζωντανό. "Πηγαίνετε σε οποιαδήποτε νευρολογική πτέρυγα, ζητήστε να δείτε κάποιον με διαταραχές μυϊκής δυστροφίας και η απάντηση [σχετικά με το γιατί αυτή η επέμβαση είναι απαραίτητη] θα γίνει πεντακάθαρη", είπε ο Καναβέρο στην Huffington Post.

Ακούγεται αρκετά απλό, παρόλο που είναι και λιγάκι ανατριχιαστικό. Δεν έχουν πειστεί όλοι όμως ότι η μεταμόσχευση κεφαλιών είναι ιατρικά δυνατή ή ηθικά σωστή. Επιπλέον, είναι και το υψηλό κόστος της ίδιας της επέμβασης. Ο Καναβέρο υπολογίζει ότι η κάθε μεταμόσχευση θα φτάνει γύρω στα 13 εκατομμύρια δολάρια.

Παρόλο που ο Καναβέρο είναι αισιόδοξος για την επέμβαση, άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο γιατρός έχει πάρει λάθος δρόμο.

"Είναι ένα υπεραισιόδοξο πρότζεκτ, η πιθανότητα του οποίου να γίνει πραγματικότητα είναι πολύ μικρή", είπε στο New Scientist ο Δρ. Χάρι Γκόλντσμιθ, κλινικός καθηγητής νευρολογικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις. "Δεν πιστεύω πως θα λειτουργήσει ποτέ. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην διαδικασία".

Ο Καναβέρο πάντως ελπίζει πως θα τον ακολουθήσουν κι άλλοι και δήλωσε στο New Scientist ότι "αν πρόκειται να πας στο φεγγάρι, θέλεις να ξέρεις ότι θα έρθουν κι άλλοι μαζί σου".

Ο ίδιος λέει πως υπάρχουν ήδη αρκετοί που εξέφρασαν ενδιαφέρον να αποκτήσουν ένα νέο σώμα, αλλά δεν είναι ακόμα γνωστό πόσοι ενδιαφέρονται για ένα καινούριο κεφάλι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών στο γραφείο του
Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται επειδή δεν επιτρέπεται σε 4 φοιτητές να δώσουν εξετάσεις στην εξεταστική του Ιουνίου
Φοιτητές εγκλώβισαν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών στο γραφείο του
Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους συλληφθέντες
Από την ομάδα των κατηγορουμένων που βρέθηκαν σήμερα στα δικαστήρια, τρεις αντιμετωπίζουν μόνο κατηγορίες σχετικά με ναρκωτικά
Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά 3 από τους συλληφθέντες
Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών
Οι δύο μαθήτριες εξετάστηκαν από παιδοψυχολόγο ενώ καταθέσεις έδωσαν και οι γονείς τους
Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών