Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΠΟΥ: Παγκόσμια απειλή τα μολυσμένα τρόφιμα!

Μισό δισεκατομμύριο δηλητηριάσεις και ασθένειες κάθε χρόνο

Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί με βακτήρια οδηγεί σε περισσότερες από μισό δισεκατομμύριο περιπτώσεις ασθένειας κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτή η «παγκόσμια απειλή» προκάλεσε 351.000 θανάτους το 2010.

Τα μη ασφαλή τρόφιμα, όπως για παράδειγμα το μη επαρκώς μαγειρεμένο κρέας, μπορεί να προκαλέσει περίπου 200 προβλήματα υγείας - από διάρροια μέχρι καρκίνο. Όμως, οι αλλαγές στην παραγωγή τροφίμων σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες τα γεύματα μπορεί να έχουν βλαβερά βακτήρια ή χημικές ουσίες, λένε οι ειδικοί.

Προσοχή στο μαγείρεμα

Τα επικίνδυνα τρόφιμα, μπορεί να περιέχουν πολλούς τύπους επιβλαβών βακτηρίων, ιών, παράσιτων ή χημικών ουσιών. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν το μη επαρκώς μαγειρεμένο κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν μολυνθεί από κόπρανα και τα οστρακοειδή με θαλάσσιες τοξίνες.

Αλλά ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η έρευνα για αυτά τα επικίνδυνα βακτήρια έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη, επειδή πλέον τα συσκευασμένα φαγητά μπορεί να έχουν συχνά συστατικά από πολλές διαφορετικές χώρες. Στην πρώτη της έκθεση του ΠΟΥ σχετικά με το θέμα αυτό, η γενική διευθύντρια δρ Margaret Chan προειδοποιεί: «Ένα τοπικό πρόβλημα τροφίμων μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ένα διεθνές πρόβλημα, έκτακτης ανάγκης. Η παραγωγή τροφίμων έχει βιομηχανοποιηθεί και το εμπόριο και η διανομή τους έχει παγκοσμιοποιηθεί. Αυτές οι αλλαγές αυτές εισάγουν πολλαπλές πιθανότητες μόλυνσης για τα τρόφιμα με επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες».

Η ανάλυση, η οποία συγκεντρώνει επιστημονική βιβλιογραφία από όλο τον κόσμο, δείχνει:

-Οι περισσότεροι θάνατοι προκαλούνται από παθογόνα όπως η σαλμονέλα, E. coli και norovirus

-Η πλειοψηφία των ανθρώπινων ζωών που χάνονται είναι στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία

-Το 40% των θανάτων αφορά παιδιά κάτω των 5 ετών, που είναι η πιο ευάλωτη ομάδα

Πρώτοι κίνδυνοι

Οι ειδικοί λένε ότι ασθένειες που προκαλούνται από τα τρόφιμα φέρουν επίσης μείζονες οικονομικούς κινδύνους. Εκτιμούν ότι στο ξέσπασμα Ε coli στη Γερμανία το 2011, το κόστος σε απώλειες για τους αγρότες και τις βιομηχανίες ήταν περίπου US $ 1,3 δισ (876m £).

Τα ανώτατα στελέχη του ΠΟΥ καλούν τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν επειγόντως τα συστήματα ασφάλειας των τροφίμων. Στις 7 Απριλίου, ο WHO ξεκινά εκστρατεία για την ασφάλεια των τροφίμων, «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Στόχος της είναι να ζητήσει από το κοινό και τις κυβερνήσεις να εξετάσουν από πού προέρχονται τα ατομικά συστατικά στα γεύματα και να ερευνήσουν το κατά πόσον αυτά είναι σωστά και με ασφάλεια επεξεργασμένα σε κάθε στάδιο της παραγωγής.

Πώς να κάνουμε ασφαλή τα τρόφιμα:

-Πλύνετε τα χέρια, τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό πριν από την προετοιμασία του φαγητού

-Ξεχωρίστε ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα - Χρησιμοποιείστε διαφορετικά εργαλεία για το χειρισμό ωμών τροφίμων

-Ασφαλείς θερμοκρασίες – μην κρατάτε τα μαγειρεμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Κρατήστε ζεστό το φαγητό (πάνω από 60 ° C) πριν από το σερβίρισμα

-Χρησιμοποιήστε ασφαλές νερό για να πλύνετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά

Και η Ελλάδα συμμετέχει στην καμπάνια

για την ασφάλεια των τροφίμων!

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η ασφάλεια τροφίμων με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7Απριλίου). Με εγκύκλιο του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς να προχωρήσουν συστηματικά στην διενέργεια των προβλεπόμενων διαδικασιών εποπτείας και ελέγχου από αρµόδιους Φορείς, για την διασφάλιση της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων, που συνδέονται µε την ασφάλεια των τροφίµων. Παράλληλα, να προγραμματίσουν και να πραγματοποιήσουν δράσεις:

• Ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης μαθητών, πολιτών – καταναλωτών, εκπαιδευτικών, επαγγελματιών στο χώρο της παραγωγής και επεξεργασίας τροφίµων και ποτών και µαζικής εστίασης, µε στόχο την προαγωγή της υγείας και ευρύτερα της δηµόσιας υγείας.

 • Επιµόρφωσης επαγγελµατιών που σχετίζονται µε τον τοµέα της παραγωγής και επεξεργασίας τροφίµων και ποτών και µαζικής εστίασης προκειµένου να προλαµβάνονται και να αντιµετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσµατικά οι παράγοντες εκείνοι που σχετίζονται µε την άρση των προϋποθέσεων και κριτηρίων που συνδέονται µε την ασφάλεια των τροφίµων.

• Ανάπτυξης πρωτοβουλιών για διαµόρφωση καλών πρακτικών και δηµοσιοποίηση αυτών, σχετικά µε την ασφάλεια των τροφίµων

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η Ασφάλεια των Τροφίμων αφορά στην προστασία των καταναλωτών από τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων και τροφιμογενών λοιμώξεων οξέων ή χρόνιων, οι οποίες προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες (που εκ φύσεως περιέχονται ή τεχνητά προστίθενται σε τροφές), οι οποίες εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω μολυσμένου φαγητού ή νερού. Η διατροφή επίσης αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακών νοσημάτων, Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, ορισμένων μορφών καρκίνου, παχυσαρκίας, κ.λ.π. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες κόσμου γιόρτασαν τα Κούλουμα στον Δήμο Παύλου Μελά
Η δημοτική αρχή πρόσφερε στους παρευρισκόμενους παραδοσιακή φασολάδα, σαρακοστιανά εδέσματα, λαγάνα και κρασί, ενώ επίσης, μοιράστηκαν εκατοντάδες...
Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες κόσμου γιόρτασαν τα Κούλουμα στον Δήμο Παύλου Μελά