Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέο άρωμα θα λειτουργεί μόνο όταν ιδρώνουμε

Συναρπαστικό επίτευγμα, λένε οι επιστήμονες

Συναρπαστικό επίτευγμα, λένε οι επιστήμονες

Για όσους έχουν τσακωθεί με το σαπούνι, ίσως τελικά υπάρχει μια λύση που θα αφήσει ικανοποιημένους τόσο τους ίδιους όσο και τους γύρω τους: είναι το άρωμα που μυρίζει όλο και περισσότερο όσο κανείς ιδρώνει, και επιπλέον εξουδετερώνει την κακοσμία του ιδρώτα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ερευνητές στο Queens's University του Μπέλφαστ, οι οποίοι παρουσιάζουν το χημικό σύστημα απελευθέρωσης αρωμάτων στην επιθεώρηση Chemical Communications.

Στο νέο σύστημα, τα μόρια του αρώματος συνδέονται με μόρια ενός ιοντικού υγρού (άλας σε υγρή μορφή) το οποίο δεν έχει δική του οσμή. Αυτό το «αρωματισμένο ιοντικό υγρό», όπως το αποκαλούν οι ερευνητές, διασπάται όταν έρθει σε επαφή με την υγρασία και απελευθερώνει έτσι τα μόρια του αρώματος.

Επιπλέον, το ιοντικό υγρό έλκει τις δύσοσμες θειόλες που παράγονται από τη διάσπαση ουσιών του ιδρώτα από μικρόβια του δέρματος. Οι θειόλες συνδέονται με το ιοντικό υγρό και δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι τη μύτη του χρήστη ή των γύρω του. Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι το νέο άρωμα θα μπορούσε να έχει «τεράστιες ευκαιρίες εμπορικής αξιοποίησης» στην αγορά ειδών προσωπικής περιποίησης. Ήδη μάλιστα συνεργάζονται με αρωματοποιία την οποία προτιμούν να μην κατονομάσουν.

«Είναι ένα συναρπαστικό επίτευγμα που χρησιμοποιεί συστήματα ιοντικών υγρών, τα οποία ανακαλύφθηκαν μόλις πρόσφατα, για την απελευθέρωση ουσιών με ελεγχόμενο τρόπο» σχολίασε ο Δρ Νιμάλ Γουναράτνε, επικεφαλής της μελέτης. «Όχι μόνο έχει μεγάλες εμπορικές προοπτικές, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αρώματα και κρέμες ομορφιάς, αλλά επιπλέον θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλους τομείς της επιστήμης, όπως την αργή απελευθέρωση ουσιών ενδιαφέροντος» επισήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Να υιοθετήσει ο Μητσοτάκης την πρόταση για άρση της ασυλίας του Καραμανλή
«Τι πρέπει να συμβεί για να συγκινηθεί ο κ. Μητσοτάκης; Πόσα “γιατί” και πόσες υπογραφές χρειάζονται για να αναλογιστεί τις ευθύνες του;»
ΣΥΡΙΖΑ: Να υιοθετήσει ο Μητσοτάκης την πρόταση για άρση της ασυλίας του Καραμανλή
Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή για τις 100 ημέρες της προεδρίας Μιλέι
Η αστυνομία επιχείρησε να σταματήσει πορείες και σποραδικά επεισόδια από χθες το πρωί σε διάφορα σημεία στο Μπουένος Αϊρες
Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή για τις 100 ημέρες της προεδρίας Μιλέι