Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εφτά φορές μεγαλύτερος κίνδυνος μελανώματος για τους 65άρηδες

Δεν έμαθαν ποτέ τους κινδύνους της ηλιοθεραπείας

Δεν έμαθαν ποτέ τους κινδύνους της ηλιοθεραπείας

Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών διατρέχουν επταπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελάνωμα απ’ ό,τι τη δεκαετία του ‘70, διότι όταν ήταν νέοι δεν ήταν γνωστοί οι κίνδυνοι της ηλιοθεραπείας, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός Cancer Research UK, αν και το μελάνωμα μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε ηλικία, οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι διότι μεγάλωσαν μία εποχή κατά την οποία το μαύρισμα ήταν μόδα και υπήρχε η δυνατότητα των φθηνών διακοπών. Έτσι, ενώ έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 καταγράφονταν ελάχιστα κρούσματα μελανώματος (στη Βρετανία λ.χ. ήταν μόλις 600 κρούσματα τον χρόνο) στις ηλικίες άνω των 65 ετών, σήμερα είναι πολλαπλάσια (στην ίδια χώρα έχουν αυξηθεί σε 5.700).

Βέβαια, ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου αυξάνεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ηλικιωμένους, ενώ οι άντρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο απ’ ό,τι οι γυναίκες, τονίζει ο βρετανικός ογκολογικός οργανισμός. Ποια είναι η λύση; Συστηματικός, προσεκτικός αυτοέλεγχος των σπίλων (ελιές) του δέρματος μπροστά στον καθρέφτη και μία φορά τον χρόνο έλεγχος από έναν γιατρό, απαντούν οι ειδικοί.

Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Συνήθως προκαλείται από βλάβες στο DNAτων μελανοκυττάρων (είναι τα κύτταρα που παράγουν την χρωστική ουσία του σώματος, την μελανίνη) εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται 300-400 κρούσματα τον χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

georganti
Μαριάννα Γεωργαντή: Συγκινήθηκε με την έκπληξη για τα γενέθλιά της (VIDEO)
Ο πατέρας της Μαριάννας Γεωργαντή, Μιχάλης, της έστειλε ένα ηχητικό μήνυμα, το οποίο ακούστηκε στον «αέρα», με την ίδια να ξεσπά σε λυγμούς
Μαριάννα Γεωργαντή: Συγκινήθηκε με την έκπληξη για τα γενέθλιά της (VIDEO)