Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ιατρική συνταγή του 19ου αιώνα με αλκοόλ και ρίζες που θεραπεύει τα πάντα!

Οι επιστήμονες βρήκαν μπουκάλι 150 ετών στη Νέα Υόρκη – Φτιάξτε και εσείς τη μαγική συνταγή!

Το μυστικό για την αιώνια ζωή μπορεί να ανακαλύφθηκε πρόσφατα, αν αυτό το «θαυματουργό φάρμακο» του 19ου αιώνα αποδειχθεί ότι κάνει δουλειά. Τον Μάιο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μπουκάλια κάτω από ένα εργοτάξιο σε ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη που περιείχε κάποτε φάρμακα και θεραπείες.

Ένα από αυτά, το οποίο ονομάζεται «Ελιξίριο της Μακροζωίας» πιστεύεται ότι κάποτε μπορούσε να εξαπατήσει το θάνατο. Σήμερα η ομάδα επιστημόνων και αρχαιολόγων που το ανακάλυψαν, ετοιμάζονται να δοκιμάσουν το θαυματουργό φάρμακο για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια αν λειτουργεί!

Βρήκαν εκατοντάδες μπουκάλια

Η ομάδα ανακάλυψε εκατοντάδες μπουκάλια, με λεπτομερείς περιγραφές των διατροφικών συνηθειών 150 χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Chinatown της Νέας Υόρκης. Το 1858 στο ίδιο σημείο στεγαζόταν μια γερμανική μπιραρία και αίθουσα μουσικής, με το όνομα Atlantic Garden.

Ένα από τα μπουκάλια που βρέθηκαν ήταν ένα μικρό πρασινωπό μπουκάλι που, μετά από προσεκτική εξέταση, φαίνεται ότι κάποτε περιείχε ένα ποτό που προορίζεται για να παρέχει στον καταναλωτή μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να μάθει τι ακριβώς ήταν το ποτό.

Εντόπισαν τη συνταγή από ένα ιατρικό οδηγό και διαπίστωσαν ότι περιείχε συστατικά που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα. «Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στη δικιά μας πειραματική αρχαιολογία», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας. «Θέλαμε να μάθουμε τι γεύση έχουν αυτές οι μαγικές συνταγές».

Το ελιξίριο της νεότητας περιέχει μερικά βότανα και πολύ αλκοόλ, με την ομάδα να θεωρεί ότι το καλύτερο είναι να το πιείτε σταγόνα-σταγόνα και όχι σε μεγάλες γουλιές. Ένα δεύτερο ποτό ανακαλύφθηκε, γνωστό και ως δρ. Hostetters Stomach Bitters, το οποίο χρησιμοποιούταν για τη θεραπεία παθήσεων. Αυτό περιέχει γεντιανή ρίζα, φλούδα πορτοκαλιού, κανέλα, γλυκάνισο, σπόρους κόλιανδρου και κάρδαμου, περουβιανό φλοιό, οινόπνευμα, νερό και ζάχαρη.

Η ομάδα σχεδιάζει να αναδημιουργήσει τις δύο ποτά μέσα στις επόμενες εβδομάδες - αν και έχουν κυκλοφορήσει επίσης συνταγές για τα δύο, έτσι ώστε οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι τα κοκτέιλ. Τέτοια σκευάσματα-θαύμα ήταν προφανώς αρκετά κοινά κατά τον 19ο αιώνα και βρίσκονταν συχνά σε μπαρ.

Έτοιμοι να το δοκιμάσουν!

«Πολύ πριν από τη FDA [Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων] δημιουργηθεί, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί στα τέλη του 19ου αιώνα, εφηύρε μια σειρά από ενδιαφέρουσα σκευάσματα για τη θεραπεία κοινών ασθενειών», γράφουν οι ερευνητές στο blog τους. «Τα εμφιαλωμένα φάρμακα σε γυάλινα μπουκάλια με σχεδόν κωμικά ονόματα, πωλούνταν σε φαρμακοποιούς της γειτονιάς».

«Δημιουργώντας τη δική μας πειραματική αρχαιολογία, έχουμε αποφασίσει να αναδημιουργήσουμε το παρελθόν με βάση μπουκάλια φαρμάκων που πρόσφατα βρέθηκαν σε αρχαιολογικό χώρο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε εντοπίσει πραγματικές συνταγές για ένα «Ελιξίριο της Μακροζωίας» και «Φάρμακο για το Πικρό Στομάχι» για να ταιριάξουν με τις ετικέτες σε παλιά μπουκάλια μας. Μιας και στα δύο ελιξήρια απαιτούνται άφθονες ποσότητες αλκοόλ, μπορεί να ήταν δύσκολο για τους καταναλωτές να κρίνουν αν τα ροφήματα ήταν πραγματικά αποτελεσματικά», ολοκλήρωσαν οι ερευνητές.

Η ομάδα πρόσθεσε επίσης ότι, απροσδόκητα, πολλά από τα συστατικά στα ελιξίρια 150 ετών χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα. «Η γεντιανή, για παράδειγμα, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για να ανοίξει την όρεξη και στην αντιμετώπιση γαστρικών ενοχλημάτων και στον ίκτερο».

Η κανέλα, εν τω μεταξύ, πιστεύονταν ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ η αλόη είναι δημοφιλής για τη θεραπεία εγκαυμάτων, λέει η ομάδα. «Εμείς δεν περιμένουμε τα αποτελέσματα του πειράματός μας να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής ή να απειλήσουν το μισθό της σύγχρονης γαστρεντερολόγου, αλλά τουλάχιστον θα αναδείξουν τη χημεία του παρελθόντος και πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τους προηγούμενους αιώνες».

Πώς να φτιάξετε το δικό σας ελιξίριο μακροζωίας

Τα συστατικά είναι τα εξής: 13 γραμμάρια αλόης / 2,3 γραμμάρια Ραβέντι / 2,3 γραμμάρια Γεντιανή / 2,3 γραμμάρια Ζεντοαρία ρίζα γνωστή και ως λευκή κουρκούμη / 2,3 γραμμάρια Ισπανικός κρόκος / 114 χιλιοστόλιτρα Νερό / 240 χιλιοστόλιτρα βότκα ή τζιν.

Μεθοδολογία: Στραγγίξετε το υγρό από την αλόη. Λιώστε το ραβέντι, τη γεντιανή και το σαφράν μαζί και στη συνέχεια ανακατέψτε τα με το υγρό αλόη. Στη συνέχεια, αφήστε το μίγμα να καθίσει για τρεις ημέρες, αλλά ανακινήστε το συχνά. Θα πρέπει στη συνέχεια να φιλτράρεται πριν μπορεί να σερβιριστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ