Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαρίστε επιπλέον 15 χρόνια υγείας με τακτική άσκηση!

Η τακτική άσκηση προστατεύει την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο από θανατηφόρες παθήσεις...

Η άσκηση που κάνει την καρδιά να λειτουργεί έντονα, μπορεί να ελέγξει τη χοληστερόλη έως και 15 χρόνια. Η κακή χοληστερόλη κορυφώνεται συνήθως στη μέση ηλικία και μετά ακολουθεί μια πτωτική πορεία. Όσοι έχουν όμως καλή φυσική κατάσταση έχουν προστασία ενάντια στις συνέπειες της χοληστερόλης, σύμφωνα με νέα έρευνα!

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο λαμβάνουν στατίνες ενάντια στη χοληστερίνη, για να προστατευτούν από τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Όμως η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει υπερβολικά τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Μελέτη 35 ετών!

Η επιβεβαίωση ότι ένας υγιής τρόπος ζωής οδηγεί σε μια υγιή καρδιά, έρχεται μέσα από μια μελέτη 35 ετών σε 11.500 άνδρες για την εκτίμηση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ή «κακής» χοληστερόλης, των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας ή «καλής» χοληστερόλης και των τριγλυκερίδιων.

Η καρδιοαναπνευστική φυσικής κατάσταση των εθελοντών - δηλαδή η ικανότητα της καρδιάς και των πνευμόνων για την παροχή οξυγόνου στους μυς κατά τη διάρκεια της προπόνησης - μετρήθηκαν στην κλινική Κούπερ στο Ντάλας. Οι άνδρες με τη χειρότερη φυσική κατάσταση είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή χοληστερόλη στα 30 τους, ενώ οι άνδρες με υψηλή φυσική κατάσταση πολύ αργότερα στα 40 τους.

Επιπλέον, οι άνδρες με χαμηλή καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση είχαν αύξηση της HDL χοληστερίνης και μη-HDL χοληστερόλη γύρω στα 20 τους χρόνια έως και τα 35 τους, ενώ αντίθετα, τα πιο γυμνασμένα άτομα είχαν φυσιολογικές ποσότητες χοληστερίνης για μια ζωή.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Yong Moon Mark Park, της σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της δυσλιπιδαιμίας. Ο σωστός τρόπος ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων».

Ο Δρ Paolo Boffetta, καθηγητής Ιατρικής στο Icahn της ιατρικής σχολής του Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της άσκησης και οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς σχετικά με την σωστή εκγύμναση».

Οι ειδικοί συμφωνούν δίαιτες που είναι χαμηλές σε επεξεργασμένα τρόφιμα, αλάτι και κόκκινο κρέας, αλλά πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Η Maureen Talbot, καρδιακή νοσοκόμα στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ήδη ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και ελέγχει γενικότερα την χοληστερόλη. Αυτή η μελέτη, δείχνει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να καθυστερήσει την αύξηση στα επίπεδα χοληστερόλης για πολλά χρόνια. Η υψηλή χοληστερόλη είναι μόνο ένας από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Γι 'αυτό είναι επίσης σημαντικό να μην καπνίζουμε, να τρώμε υγιεινά και να διατηρούμε το βάρος μας προς, καθώς και να μην κάνουμε καθιστική ζωή».

Η αμερικανική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι για να προλάβει κάποιος την αύξηση της χοληστερόλης, πρέπει να κάνει τουλάχιστον 150 λεπτά αεροβική άσκηση, μέτριας έντασης, ή 75 λεπτά άσκηση υψηλής έντασης (τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, γρήγορο περπάτημα κ.α.) κάθε εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ