Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χάπι που δίνει δώρο 10 χρόνια ζωής έτοιμο σε μια δεκαετία

Νέο φάρμακο μακροζωίας προσφέρει παράλληλα υγεία και προστασία από αρρώστιες

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Το νέο φάρμακο, εκτός από το δώρο 10 ετών στη ζωή μας, θα έχει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσει την υγεία μας όχι μόνο άμεσα αλλά και μέχρι τα βαθιά μας γεράματα. Οι ερευνητές αποκάλυψαν για πρώτη φορά ότι ένα φάρμακο κατά του καρκίνου του δέρματος μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ασθενούς, καθυστερώντας το θάνατο από τα γηρατειά.

Η Δρ Cathy Slack από την ομάδα του University College στο Λονδίνου, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι «ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη θεραπειών που καθυστερούν την εμφάνιση της γήρανσης στον πληθυσμό».

Το φάρμακο, που ονομάζεται Trametinib, περιορίζει την ανάπτυξη των κυττάρων που προκαλούν καρκίνο. Έχει ως στόχο τις αρνητικές συνέπειες μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται Ras, η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με μικροαλλαγές το φάρμακο μπορεί να είναι ασφαλές χωρίς οι ασθενείς να κινδυνεύουν από ενδεχόμενες επιβλαβείς παρενέργειες.

Η Δρ Slack δήλωσε: «Επειδή η πρωτεΐνη Ras διαδραματίζει βασικό ρόλο στον καρκίνο, πολλά φάρμακα που την επηρεάζουν υπάρχουν ήδη, μερικά από τα οποία έχουν εγκριθεί για κλινική χρήση. Με την υποστήριξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας, μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτή την πρωτεΐνη ή και σε άλλες μέσα στα επόμενα 10 με 20 χρόνια για να αναπτύξουμε αντιγηραντικές θεραπείες, οι οποίες δεν θα έχουν τις παρενέργειες των αντικαρκινικών φαρμάκων. Αν καταφέρουμε να αποκωδικοποιήσουμε τη διαδικασία της γήρανσης στα ζώα είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών που καθυστερούν την έναρξη της γήρανσης και στον άνθρωπο».

Έτοιμο σε 10 χρόνια

Στις δοκιμές της ομάδας, πειραματόζωα μύγες που έλαβαν μεγάλες δόσεις του φαρμάκου έζησαν 12% περισσότερο από ό, τι κατά μέσο όρο. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Cell. Ο Δρ Nazif Alic, στο Ινστιτούτο του UCL της Υγιούς Γήρανσης, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς της γήρανσης του πληθυσμού και να τροποποιήσουμε τις διαδικασίες που οδηγούν σε απώλεια της λειτουργικότητας και την πορεία των ασθενειών. Μελετήσαμε αυτό το μοριακό μονοπάτι στις μύγες επειδή είναι σύνθετοι οργανισμοί και γερνάνε πιο γρήγορα από ό, τι τα θηλαστικά. Ήμασταν σε θέση να επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής τους, χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο κατά του καρκίνου. Αυτή η έρευνα μας παρέχει την πρώτη απόδειξη για πιθανή φάρμακα αντι-γήρανσης με αυτή τη μέθοδο».

Η καθηγήτρια Dame Linda Partridge του UCL, δήλωσε: «Έχουμε τώρα στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι δυνατό να αναπτυχθούν φαρμακολογικές θεραπείες για να μας κρατήσει υγιείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Το επόμενο στάδιο θα είναι να δοκιμαστεί το φάρμακο σε πιο πολύπλοκα ζώα, όπως τα ποντίκια, με σκοπό τη δημιουργία κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Περαιτέρω εξετάσεις θα χρειαστούν για να δούμε αν το φάρμακο έχει επίδραση σε ασθένειες που επιδεινώνονται με την ηλικία, όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία.

Τα ευρήματα αυτά είναι οι νεότερες εξελίξεις στην έρευνα για ένα ελιξίριο αντι-γήρανσης που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων και να παρέχει μια απροσδόκητα μεγάλη ευκαιρία για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Η εταιρεία κολοσσός Novartis κατέχει τα δικαιώματα για το Trametinib, καθώς και για τη ραπαμυκίνη, ένα άλλο αντικαρκινικό φάρμακο που εμποδίζει τα γενετικά μονοπάτια που προκαλούν γήρανση. Η έρευνα για τη ραπαμυκίνη είναι προχωρημένη και η Novartis έχει ως στόχο να φέρει ένα νέο φάρμακο θαύμα στην αγορά σε περίπου 10 χρόνια.

Το φάρμακο έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους και τους εθελοντές που έλαβαν ραπαμυκίνη για έναν αριθμό εβδομάδων και είχαν 20% ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση μετά τη χορήγηση ενός εμβολίου γρίπης, σύμφωνα με την εταιρεία. Η καθηγήτρια Partridge, δήλωσε: «Ο θάνατος ακόμη φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτος, αλλά τώρα έχουμε ενδείξεις που δηλώνουν ότι είναι δυνατόν να αναπτυχθούν φαρμακολογικές θεραπείες για να μας κρατήσει υγιέστερους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ