Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα θεραπεία κατά της παχυσαρκίας

Ένεση βοήθησε στην απώλεια κιλών

Ένεση βοήθησε στην απώλεια κιλών

Μια νέα ενέσιμη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Δρ Ξαβιε Πι-Σανγιερ, παρατήρησαν ότι τα άτομα που λάμβαναν καθημερινά, επί έναν χρόνο, ενέσιμη λιραγλουτίδη, κατάφεραν να χάσουν κατά μέσο όρο οκτώ κιλά, έναντι δύο κιλών που έχασαν όσοι πήραν εικονικό φάρμακο.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερα από 3.700 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, χωρίς διαβήτη. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να κάνουν καθημερινά ενέσεις λιραγλουτίδης ή εικονικού φαρμάκου για 56 εβδομάδες. Και οι δυο ομάδες υποβάλλονται και σε ατομικές συμβουλευτικές συνεδρίες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ήταν σε προ-διαβητικό στάδιο.

Εν τέλει, το 63% των συμμετεχόντων που πήραν λιραγλουτίδη έχασαν τουλάχιστον το 5% του αρχικού σωματικού βάρους και το ένα τρίτο έχασε πάνω από 10% του βάρους τους. Στην ομάδα ελέγχου, το 27% έχασε το 5% του αρχικού σωματικού βάρους και ένας στους δέκα έχασε περισσότερο από το 10% του βάρους του.

Μειώνει το βάρος

«Η λιραγλουτίδη μπορεί να μειώσει το βάρος, να βελτιώσει τους καρδιαγγειακούς παράγοντες και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει την πρόοδο του προδιαβήτη σε διαβήτη τύπου ΙΙ» εξηγεί ο Δρ Πι-Σανγιερ. Οι συχνότερες παρενέργειες που αναφέρθηκαν από τη χρήση της λιραγλουτίδης ήταν ήπια έως μέτρια ναυτία και διάρροια. Σοβαρές παρενέργειες καταγράφηκαν στο 6,2% των ασθενών που πήραν λιραγλουτίδη και στο 5% αυτών που πήραν το εικονικό φάρμακο.

Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης κρίθηκαν ως αξιόλογα, ανεξάρτητοι ερευνητές επισημαίνουν το υψηλό κόστος της θεραπείας με λιραγλουτίδη, αφού μπορεί να φτάσει και τα 1.800 δολάρια για αγωγή τριμήνου. Επιπλέον, δεν απαντήθηκε από τη μελέτη κατά πόσο οι συμμετέχοντες κατάφεραν να διατηρήσουν το νέο σωματικό βάρος σε βάθος χρόνου, ειδικά με την διακοπή της λιραγλουτίδης.

Ο Δρ Πι-Σανγιερ ξεκαθαρίζει πάντως ότι επειδή η λιραγλουτίδη είναι ενέσιμη θεραπεία «προφανώς δεν είναι για όλους. Απευθύνεται σε συγκεκριμένους ασθενείς και μελλοντικές έρευνες θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε τις ομάδες-στόχους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ