Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σχεδόν ανίκητη η παχυσαρκία στον άντρα!

Τελικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να επανέλθει κάποιος στο φυσιολογικό του βάρους, ειδικά οι άντρες

Οι πιθανότητες να ξεφύγει από την παχυσαρκία και να ξαναποκτήσει το φυσιολογικό του βάρος, είναι μία στις 210 για τους άντρες και μία στις 124 για τις γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Για την ακραία παχυσαρκία, οι πιθανότητες επαναφοράς είναι ακόμη λιγότερες, εξηγούν οι ειδικοί, ενώ προς το παρόν οι στρατηγικές πρόληψης της παχυσαρκίας φαίνεται να αποτυγχάνουν.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν βρετανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Λονδίνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Public Health. Ωστόσο, τα παχύσαρκα άτομα ήταν πιθανότερο να χάσουν το 5% του σωματικού τους βάρους, δηλαδή επαρκή ποσότητα κιλών ώστε να προκύψουν οφέλη υγείας, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος και των επιπέδων του σακχάρου.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αντανακλούν την πραγματικότητα που βιώνουν τα παχύσαρκα άτομα, στην προσπάθεια να χάσουν βάρος. Επίσης, γίνεται σαφές ότι τα υπάρχοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αποτυγχάνουν να βοηθήσουν τα άτομα με προβλήματα βάρους να χάσουν κιλά. Και αυτό ίσως συμβαίνει, είτε γιατί η πρόσβαση στα προγράμματα απώλειας βάρους δεν είναι καλή, είτε διότι αυτά είναι αναποτελεσματικά ή και για τους δυο λόγους» σημειώνει η Δρ Φιλντς.

Δυστυχώς, πάνω από τρία τέταρτα των 176.000 παχύσαρκων ενηλίκων βρετανών που έλαβαν μέρος στη μελέτη, ξαναπήραν βάρος εντός πέντε ετών. Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Άλισον Φιλντς, ερευνητική ψυχολόγο, μελέτησαν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία για να εντοπίσουν τις αλλαγές βάρους στους 176.000 παχύσαρκους ενήλικες, το διάστημα 2004-2014. Εξαιρέθηκαν τα άτομα που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση για να χάσουν βάρος.

Συνολικά, οι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες είχαν χαμηλή ετήσια πιθανότητα επίτευξης φυσιολογικού βάρους, ειδικά αν είχαν σοβαρής μορφής παχυσαρκία. Οι πιθανότητες ήταν 1 στις 1.290 για τους άνδρες με νοσογόνο παχυσαρκία. Είχαν καλύτερες πιθανότητες απώλειας του 5% του σωματικού τους βάρους, όμως σε ετήσια βάση: 1 στις 12 για τους άνδρες και 1 στις 10 για τις γυναίκες. Η επιτυχία όμως ήταν βραχυπρόθεσμη, αφού το 78% ξαναπήρε τα κιλά που είχε χάσει εντός πέντε ετών.

Λευκό τσάι ενάντια στην παχυσαρκία

Το λευκό τσάι αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο τσάι με αποτέλεσμα να περιέχει τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα αντιοξειδωτικά είναι θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών.

Τα τελευταία χρόνια πληθώρα επιστημονικών μελετών κατέδειξε τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης λευκού τσαγιού στη συσσώρευση των λιποκυττάρων στο λιπώδη ιστό. Εκχυλίσματα του βοτάνου του λευκού τσαγιού που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις μελέτες φάνηκε να αναστέλλουν την παραγωγή νέων λιποκυττάρων με αποτέλεσμα την κινητοποίηση και τη διάσπαση λιπαρών οξέων από ώριμα λιποκύτταρα.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία μελέτησε τη βιολογική επίδραση εκχυλίσματος λευκού τσαγιού στη λιγότερο επεξεργασμένη μορφή του βοτάνου τσαγιού Camellia sinensis. Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες η αύξηση της εμφάνισης συσχετιζόμενων με την παχυσαρκία διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του σακχαρώδους διαβήτη συνιστά ένα διαρκές πρόβλημα. Το λευκό τσάι φάνηκε μέσα από τις μελέτες ότι μπορεί να αποτελέσει ιδανική φυσική λύση με λιποδιαλυτική δράση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση λευκού τσαγιού φαίνεται να έχει και άλλες ευεργετικές επιδράσεις. Η πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του λεπτού εντέρου λόγω των φλαβονοειδών που περιέχονται στο λευκό τσάι είναι μία από αυτές.

Σε αρκετές πρόσφατες μελέτες φάνηκε ότι το λευκό τσάι εμπόδιζε την παραγωγή των καρκινικών κυττάρων και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς δεν προκαλεί παρενέργειες. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της αραίωσης που προκαλεί στο αίμα είναι μία ακόμα ευεργετική λειτουργία που μπορεί να έχει το λευκό τσάι.

Μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και συντηρώντας μια σταθερή υγιή ροή αίματος προλαμβάνεται και η εμφάνιση καρδιακής προσβολής. Επιπλέον, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης λόγω μιας άλλης ομάδας αντιοξειδωτικών, των κατεχινών, συγκαταλέγεται στα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης λευκού τσαγιού. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η πρόσληψη λευκού τσαγιού όχι μόνο μειώνει την 'κακή' LDL χοληστερόλη, αλλά αυξάνει και την 'καλή' HDL χοληστερόλη.

Το λευκό τσάι πιθανώς να έχει θετικές επιδράσεις και στην υγεία των ανθρώπινων οστών. Άτομα που καταναλώνουν καθημερινά λευκό τσάι φαίνεται να έχουν αυξημένη οστική πυκνότητα σε σχέση με άτομα που δεν καταναλώνουν, ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ίσως το λευκό τσάι να είναι ευεργετικό και σε ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδες ή οστεοπόρωση.

Συμπερασματικά, το λευκό τσάι φαίνεται να έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επειδή όμως μόλις τις τελευταίες 2 δεκαετίες το λευκό τσάι βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής μελέτης, θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα νέων ερευνών ώστε να μπορούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τις επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαλκιδική: Καλλιεργούσε «δάσος» κάνναβης σε σπίτι – Πάνω από 300 δενδρύλλια (ΦΩΤΟ)
Συνελήφθη από την αστυνομία ένας άντρας – Βρέθηκαν, επίσης, 11 κιλά κάνναβης αλλά και μεγάλο χρηματικό ποσό
Χαλκιδική: Καλλιεργούσε «δάσος» κάνναβης σε σπίτι – Πάνω από 300 δενδρύλλια (ΦΩΤΟ)